EUs pristak er klart:

Makspris mot mobilsjokk

Pristaket på SMS-er og datatrafikk i Europa innføres senest neste sommer.

TA KONTROLL: Du kan få god kontroll på barnemobilregningen, også uten kontantkort.

TA KONTROLL: Du kan få god kontroll på barnemobilregningen, også uten kontantkort. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert

Nylig ble en Telenor-kunde fakturert med 40.000 kroner etter fire kvelder med mobilsurfing på ferie i Paris. Sånt blir det slutt på nå.

Torsdag ble EU-landenes telekom-ansvarlige nemlig enige om de varslede pristakene på bruk av tekstmeldinger og datatrafikk i andre EU-land. De nye reglene vil også gjelde Norge.

Under en krone

Prisene på både SMS, MMS og datatrafikk skal reduseres kraftig og vil gjelde all slik trafikk mellom EU- og EØS-land.

For SMS settes pristaket på 11 eurocent, eller rundt 90 øre. Datatrafikk på mobilen får en makspris på 1 euro, rundt ni kroner, per megabyte.

Det innføres også en regel som gjør det mulig å kutte dataoppkoblingen automatisk dersom regningen overstiger 50 euro, skriver idg.se.

Må kuttes 75 prosent

I dag koster datatrafikk hos Telenor 40 kr. per megabyte i Europa, og 25 kr. per megabyte i Norden. Dermed må Telenor kutte sine priser med opptil 75 prosent.

- Vi har brukt mye tid det siste på å advare kunder mot dyre mobiltjenester i utlandet. Det er derfor viktig for oss å få ned varekostnaden slik at vi kan tilby våre kunder bedre priser. Vi synes det er gledelig at nå blir bevegelse i dette prisregimet, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor, til Klikk.no.

Netcom har et eget prissamarbeid med et 30-talls europeiske partnere. Prisene her er delvis gunstigere, men også Netcom er langt unna å tilby mobil datatrafikk til en euro per megabyte.

- Prisene på utenlandstrafikk handler i stor grad om prisene operatørene tar fra hverandre. Så dette er ikke så dramatisk for oss. I utgangspunktet ønsker vi å regulere dette selv, men vi ønsker alle tiltak for lavere priser velkommen, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Netcom, til Klikk.no

Mye å gå på

Tiltaket fra EU er drevet fram av konkurransekommisjonær Viviane Reding. Hun er ikke telekom-operatørenes yndling, og mener de operatørene fortsatt vil tjene gode penger på tekstmeldinger og datatrafikk.

Ifølge Reading koster en SMS-melding mindre enn én eurocent, mens kostnaden for en megabyte datatrafikk er høyst 25-50 eurocent.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning