TEST: Nokia E71

Lekkert lommekontor

Det blir feil å kalle Nokia E71 for en iPhone-konkurrent, men et alternativ er det helt klart.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Tynn, rask og avansert

+ Har alt av funksjoner

+ Ikke avskrekkende dyr

- Er du vant til T9 kan omleggingen til fulltastatur være tung

Foto: Slettes

Gadgetsfakta

Utforming: Klassisk fulltastatur

Skjermstørrelse: 2,36 tommer

Skjermoppløsning: 240 x 320 piksler

Kameraoppløsning: 3,2 megapiksler

Autofokus: Ja

3G: Ja

HSDPA: Ja

EDGE: Ja

GPS: Ja

Radio: Ja

Mål: 11,4 x 5,7 x 1 cm

Vekt: 127 gram

Klikk her for oppdaterte priser.

Nokia E71 har ikke touchskjerm, og skjermen er ikke så imponerende stor at det gjør noe heller med sine 2,36 tommer.

Men med et fullt qwerty-tastatur, med egne taster for norske tegn, er dette verdens minste fulltastatur-mobil. Det gjør at tastene er forholdsvis små, men de er buet oppover og det tar ikke lang tid før man blir svært treffsikker.

Reagerer fort

Det beste med telefonen er hvor utrolig responsiv den er. Vi har lenge syntes at smarttelefoner, og mange andre fullspekkede telefoner, rett og slett er litt for trege.

Her virker E71 som en drøm, og etter å ha hatt den i bruk i over en uke og installert diverse ekstraprogramvare er den fortsatt like rask og fin.

Mobilen har selvsagt alt du kan tenke deg av spesifikasjoner. Turbo 3G (HSDPA), Edge, GPS, trådløst nett, minnekortplass, 3,2 megapiksel kamera og både infrarød og bluetooth-tilkobling. GPS-en ar av typen A-GPS, som også bruker nett og basestasjoner i tillegg til satellitter for å avgjøre hvor du er, noe som fungerte bra da telefonen ofte plasserte oss rimelig nøyaktig selv innendørs.

Trådløs server

Telefonen lar deg koble PC-en rett til nett ved et eget valg som dukker opp når du kobler E71 til via USB-kabelen. Det finnes også mengder av tilleggsprogrammer som lar deg utnytte E71s potensial til det fulle, blant annet kan du gjøre den om til et trådløst tilgangspunkt for internett, eller bruke GPS-en til å kartlegge treningsøkter.

Spill finnes det også nok av, så telefonen funker fint til fritid, og Nokia har lagt inn en enkel og rask måte å bytte mellom to startskjermer, med forskjellige snarveier og bakgrunnsbilde slik at du lett kan bytte mellom jobb og fritidsmodus.

Nye snarveier

Under planleggingen av E71 gjorde Nokia undersøkelser på hvilke funksjoner som var mest brukt, noe som har ført til at både kalender, telefonbok og meldinger har fått egne knapper ved siden av navigeringsknappen. Det betyr også at du ikke trenger å bruke opp snarveier på startskjermen for akkurat disse funksjonene.

Disse knappene kan igjen programmeres med egne funksjoner, blant annet har vi lagt inn at et langt trykk på meldingsknappen skal la telefonen lese opp nye mottatte meldinger via talesyntese. For at denne funksjonen skal ha noe for seg bør du laste ned norsk språk og stemme fra Nokias hjemmesider.

Vår favoritt

Vi kunnet skrevet side opp og side ned om mulighetene og funksjonene i Nokia E71, men hovedsaken er at vi likte den. Den er pen og tynn, men samtidig ujålete. VI har brukt telefonen over lengre tid og ikke opplevd et eneste problem med telefonen. Vi kan trygt kåre dette til vår nye favoritt.

Spesifikasjoner

Produsent Nokia
Pris 3523

Konklusjon

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning