Test: Samsung i780

Knapper, touch òg mus

Samsung i780 har både harde knapper i form av et QWERTY-tastatur, den har touchskjerm og faktisk en touchpad, lik den vi finner på bærbare PC-er.

For å bla i menyer og lignende kan man enten bruke tastaturet, trykke på skjermen eller bruke musa på telefonen.

For å bla i menyer og lignende kan man enten bruke tastaturet, trykke på skjermen eller bruke musa på telefonen. Foto: Foto: Samsung

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Har alt

+ Genialt med mus

+ Kjapp

+ A-GPS

+ A2DP (For trådløs stereo Bluetooth-lyd)

- Egen Samsung-standard på kabler

Samsung SGH-i780 er bred, men overraskende tynn.

Samsung SGH-i780 er bred, men overraskende tynn. Foto: Foto: Samsung

Spesifikasjoner: Samsung i780

Kamera: 2 MP

Skjermstørrelse: 2,55"

GPS: Ja

WiFi: Ja

HSDPA: Ja

3G: Ja

Radio: Nei

OS: Windows Mobile 6

Pris: 4149 kroner (www.netonnet.no)

Leverandør: www.samsung.no

Samsung G600

Spesifikasjoner:

 • Stil: Glide-telefon
 • Størrelse: 48 x 110 x 15 mm
 • Vekt:104 gram
 • Nettverk: Quad-band
 • Data:GPRS
 • Blåtann USB
 • Skjerm:240x320 piksler
 • Kamera:5 megapiksler uten xenon-blits
 • Musikk:mp3spiller
 • FM-radio med opptaksmulighet
 • Minne:40MB innebygget og MicroSD-slot

QWERTY-tastaturet kan virke litt smått og knotete i starten. Her er det mange knapper presset inn på et lite område, men de er forhøyet på midten, så med litt trening går det greit.

Den trykkfølsomme skjermen opereres med en medfølgende pekepinne. Den må man dessverre ty til relativt ofte hvis man har store fingrer, for Windows Mobile blir litt for smått. Men her kommer touchpaden inn, og den er rett og slett genial! Vi snakker om en frimerkestor touchpad som passer til én finger; man skyver fingertuppen rundt på den når man vil bevege seg rundt om på skjermen. Slik slipper man å ty til pekepennen når tastaturet ikke strekker helt til. Dette er rett og slett en perfekt kombinasjon av input-metoder.

To batterier

Telefonen kommer med alt man måtte ønske seg av en telefon. Den har EDGE, 3G, HSDPA, A-GPS og WiFi. Dessuten har den noe man sjelden finner hos andre enn Samsung: en ekstra batteripakke. Telefonen blir nemlig levert med to batterier pluss en ladestasjon. Man kan dermed lade ekstrabatteriet når telefonen brukes. Med to batterier overlevde telefonen, ved normal bruk, et par tre dager før den tok kvelden, og det er imponerende for en windowsmobil.

Telefonen leveres med Garmin kartsystem til GPS-en. Denne støtter best bilnavigasjon, men fungerer også til fots. A-GPS eller "Assisted GPS" vil si at den bruker sattelliter og vanlig GSM-signal for å finne posisjonen mer presist, men først og fremst raskere. Vi opplever at telefonen finner posisjonen vår i løpet av ti sekunder eller litt mer. Dette er formidabelt i forhold til vanlig GPS, som gjerne bruker både to og fem minutter for å finne sin posisjon.

Det bør også nevnes at telefonen har såkalt A2DP-Bluetooth som muliggjør å spille musikk gjennom Bluetooth. En del bilstereoer og lignende kommer med dette innebygd, slik at man - hvis telefonen støtter det - kan spille trådløst ut på anlegget i bilen.

Litt plastaktig

Om vi skal finne noe negativt, så må det være at telefonen kan virke litt plastaktig; den er liksom ikke fullt så eksklusiv som man kanskje forventer seg det av en moderne telefon i toppklassen. Det er også dumt at Samsung på død og liv skal lage sine egne standarder for kabler. Alt ekstrautstyr i form av handsfree, ladere og lignende må dermed kjøpes fra Samsung. Mini- eller micro-USB fungerer såpass bra som en standard at Samsung burde slenge seg på.

Telefonen er blant de raskeste windows-telefonene vi noen gang har testet. Man har også mulighet for å holde OK-knappen inne i noen sekunder for å vise oppgavebehandleren. Dette gjør at man enkelt har tilgang til å se minnebruk og evt. avslutte kjørende programmer for å få ting til å gå mest mulig glatt.

Dette er en telefon som leverer det den lover. De tre input-måtene fungerer optimalt sammen, noe som gjør telefonen enkel å jobbe med. Dette er rett og slett en av de aller beste windowstelefonene vi har testet. Når prisen ikke er så ille heller, blir det full pott på Samsung i780.

Garmin leverer kartsystemet på i780. Selve GPS-en er en såkalt A-GPS som sørger for raskere og mer nøyaktig navigasjon.

Garmin leverer kartsystemet på i780. Selve GPS-en er en såkalt A-GPS som sørger for raskere og mer nøyaktig navigasjon. Foto: Foto: Samsung

Spesifikasjoner

Produsent
Pris 4149

Konklusjon

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning