Har du mobilabonnement uten fri datatrafikk? Da bør du følge godt med på prisene, dersom du ønsker å laste ned nettsider til mobilen.

I en fersk test utført av it-avisen Computerworld går det fram at prisforskjellene er enorme. Avisen har testet hva det vil koste å laste ned tre av de mest populære sidene, hotmail.com, vg.no og facebook.com og henholdsvis åpne en e-post, en artikkel eller klikke på et bilde.

Dyr trafikk

Testen viser først og fremst at det blir dyrt å være aktiv nettbruker på mobilen uten å ha abonnement med fri datatrafikk inkludert (dyrt det også, men i hvert fall forutsigbar pris).

Forskjellen på bruk av iPhone målt mot to av toppmodellene til Nokia, kan være enorm. Mest ekstremt er utslaget på Facebook-siden, der prisen er målt til 43,98 kroner på en nettside som ikke i utgangspunktet er tilpasset iPhone. Siden koster kr. 0,61 å laste ned med en Nokia N81. Den Iphone-tilpassede siden koster 11,72 kroner, mens selv det blir ti ganger mer enn samme side lastet ned med en Nokia N 82.

Men vg.no blir dyr på alle telefonene, 25 kroner med Nokia N82. Hotmail og Facebook omdirigerer automatisk til mobiltilpassede sider, mens vg.no, Norges største nettsted, ennå ikke har automatisert dette. Forskjellen på å bruke vg.no og wap.vg.no er stor, forskjellen i datatrafikk utgjør opptil 30 kroner.

Noe av forklaringen er selvsagt at datamengden som lastes med iPhone er mye større, som også gir utslag i bedre lesbarhet.

Testen i Computerworld, som du kan lese mer om her, er gjort med abonnementer med løpende pris på datatrafikk. NetCom tilbyr en rekke abonnementer med fri datatrafikk, for eksempel iConnect til 499 kroner i måneden. Det skal altså ikke så mye nettlesing til før det lønner seg.

Den mye omtalte telefonen fikk for øvrig toppkarakter i vår test.

Les hele saken
Les alt om:

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!