Test av Nokia N96

Ingen fulltreffer

Når Nokia snakker om ny flaggskipmobil er det grunn til å ha høye forventninger. Denne gangen hadde nok Nokia gjort lurt i heller å dempe forventningene litt.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Har alt

+ Stor skjerm

+ Glimrende musikkfunksjon

+ Bra kamera

+ God på multimedia

- Stor

- Treig

- Dyr

Tastene er glossy, flate og vanskelige å føle seg fram til.

Tastene er glossy, flate og vanskelige å føle seg fram til.

Nokia N96 har 5 megapiksel kamerafunksjon som fungerer bra til mobil å være.

Nokia N96 har 5 megapiksel kamerafunksjon som fungerer bra til mobil å være.

Musikkfunksjonen på N96 er glimrende. Musikktastene lar deg navigere i musikken uansett hva du driver med på selve telefonen.

Musikkfunksjonen på N96 er glimrende. Musikktastene lar deg navigere i musikken uansett hva du driver med på selve telefonen.

Du kan skyve fram egne avspillingskontroller på N96, men du finner de samme kontrollene nede ved navigeringsspaken.

Du kan skyve fram egne avspillingskontroller på N96, men du finner de samme kontrollene nede ved navigeringsspaken.

Spesifikasjoner Nokia N96

Skjermstørrelse

2,8 tommer

Skjermoppløsning

320 x 240 piksler

Internminne

16 GB

Minnekort

MicroSD

HSDPA

Ja

3G

Ja

Edge

Ja

Wi-Fi

Ja

Radio

Ja

Lydutgang

3,5 mm jack

Som oppfølger til supermobilen Nokia N95 (og N95 8GB), ventet vi at N96 skulle gi oss bakoversveis og umiddelbart plassere seg øverst på "MÅ HA"-listen. Slik gikk det ikke. Første tegn på at Nokia ikke har tenkt nøye nok gjennom N96 fikk vi allerede da vi pakket telefonen opp fra esken. En glossy, blank plastklump som blir full av fingermerker bare du ser på den. I tillegg virker ikke byggkvaliteten veldig bra. Du kan oppleve knirking i baklokket mens du skriver meldinger, vi forventer litt mer enn det fra en telefon til over 5.000 kr.

Les vår test av N95 8 GB her!

Nokia N96 hørtes unektelig kul ut da den ble annonsert tidlig i år, med 2,8 tommer skjerm, både 16 GB internminne og plass til egne minnekort. N96 er nok en telefon i rekken som kan sies å ha «alt». Her finner du både HSDPA-støtte for rask internettilgang, A-GPS for navigering, Wi-Fi-støtte, radio, 5 megapiksel kamera og DVB-H TV-tuner. Sistnevnte gjør ikke så mye til eller fra her hos oss siden det ikke er utbygget noe DVB-H nett, og om det noen ganger blir det er høyst usikkert.

Sirup i systemet

Vi trodde Nokia hadde et godt grep om hvordan behagelige taster skal være, noe vi så både på gamle N95, og på de nye E71 og E66. På N96 har de kastet all lærdom over bord og laget det alfanumeriske tastaturet helt flatt, glossy blankt, og nesten uten noe skille mellom de forskjellige tastene. Det gjør at du vanskelig kan skrive meldinger eller taste nummer uten å måtte se ned på tastene, noe som førte til at vi forholdsvis ofte tastet feil, noe som nesten ikke har vært et tema på telefoner vi har testet det siste året.

Vi hadde til en viss grad vent oss til at avanserte smart-telefoner nødvendigvis ikke kunne være like kjappe og responsive som enklere telefoner med et lettere operativsystem, men her har for eksempel iPhone vist at slik trenger det ikke være. Nokia selv har også vist de samme taktene med E71 og E66, som er kjappe og fine begge to, og det uten å måtte ha mursteinstørrelse. Derfor blir vi litt skuffet når vi er tilbake i menysirupen med N96. Spesielt tydelig blir det når vi skal åpne en ny melding. Her tar vi oss selv i å ha skrevet både to og tre bokstaver før N96 begynner å registrere tastetrykkene våre, noe som ofte førere til at vi må skrive første ordet om igjen. Hovedgrunnen til tregheten gjetter vi har med prosessoren å gjøre, som faktisk er svakere enn i både N95 og N82, og i motsetning til disse to modellene har ikke N96 3D-akselerering. Nå er ikke er ikke N96 først og fremst en spilltelefon, og det er ikke mange mobilspill der ute som bruker 3D-akselerering fullt ut.

Ikke så ille, tross alt

Du har kanskje fått inntrykk av at Nokia N96 må være den verste mobilen noensinne, men fullt så ille er det ikke, noe som også reflekteres i karakteren vår. Dette er en multimediamobil, og multimedia gjør den bra. Det følger med egen kabel for å vise video, og bilder på TV-skjermen. Egen YouTube plug-in finner du også i menyene. Skjermen på 2,8 tommer stor med en oppløsning på 320 x 280 piksler. Vi kunne kanskje ønsket oss litt høyere oppløsning på en såpass stor skjerm, men det holder. Videoavspillingen er det ingenting å si på. Her greier N96 seg utmerket uten det minste hakking.

Med 5 megapiksler er heller ikke kameraet noe å klage på. Vi kunne ønsket oss xeon-blits, men den har tross alt fotolys. Bildene bærer litt preg av korn og kraftig støyreduksjon, men til mobil å være er det i toppsjiktet.

Som musikkspiller fungerer mobilen så bra at vi får assosiasjoner til Nokia N91, en av tidenes beste musikkmobiler etter vår mening. Du kan selvsagt plugge hodetelefoner rett inn i telefonen, og musikktastene frempå telefonen fungerer utmerket samtidig som man har lett tilgang til låsetast. Det er så man kan undre seg hvorfor Nokia i det hele tatt har giddet å lage egne musikknapper på skyvefunksjonen når det fungerer så bra med knappene i fronten.

Les sammenlignende test av Nokia N91 8GB her!

Spesifikasjoner

Produsent www.nokia.no
Pris 5500

Konklusjon

At N96 kom til å bli dyr er noe de fleste skjønte helt fra begynnelsen, men etter å ha prøvd telefonen har vi problemer med prisen. Dette er ikke noe mobilrevelusjon, og er du den stolte eier av en Nokia N95 8GB, så kan du fortsette å være stolt over at du er i besittelse av en av de beste mobilene Nokia noen gang har produsert. N96 er ikke så dårlig den heller, den når bare ikke veldig høyt i forhold til mobilen den er ment å erstatte.

Nokia N96 er å finne i butikkhyllene fra 15. oktober.

For mer informasjon om Nokia N96, sjekk Nokias hjemmesider!

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning