Snart kommer Android:

Googles iPhone-utfordrer klar i høst

Kan verdens åpneste smart-telefon få deg til å angre iPhone-kjøpet?

HELT ÅPENT: Android-telefonen byr på helt nye måter å samkjøre nettprat, kart, gatebilder og navigasjon på.

HELT ÅPENT: Android-telefonen byr på helt nye måter å samkjøre nettprat, kart, gatebilder og navigasjon på. Foto: FOTO: Google

Publisert Oppdatert

I kjølvannet av iPhone 3G er det duket for årets neste store nyskaping på mobilfronten.

Det handler om det Google-initierte prosjektet Android. I motsetning til tradisjonelle mobil-operativsytemer, er Android en helt åpen plattform. Det betyr at den mobiltelefoner med Android fungere mer på samme måte som en PC enn vi er vant med fra telefoner med mobil-operativsystemer som Nokias Series 40 og 60, Symbian, Palm, Windows og Apples OSX-variant for iPhone.

Stumme om lansering

New York Times skriver nå at T-Mobile blir den første telekom-operatøren som får selge en Android-telefon i USA. T-Mobile er det amerikanske datterselskapet til tyske Deutsche Telekom. Den amerikanske avisen siterer kilder godt kjent med Googles planer, men får ikke bekreftet opplysningene fra verken Google eller T-Mobile.

LES OGSÅ: - iPhone er ubrukelig

Produsenten av de første Android-modellene er taiwanske HTC, som har vært mest kjent for å lage Windows-mobiler. I Norge er HTC representert ved distributøren Brightpoint.

- Vi har ikke noe informasjon om dette som vi kan gå ut med nå, sier Brightpoints representant i Norge til klikk.no.

Fri plattform

Android skal la brukeren laste ned programmer og tjenester helt fritt. Hensikten er å skape en attraktiv mobiltelefon som i langt større grad slipper til programvare fra tredjepartsleverandører, altså andre enn dem for eksempel Microsoft bestemmer kan levere programvare til en Windows-mobil.

LES OGSÅ: VG og Google hottest på mobilen

Ideelt sett betyr det for eksempel at du kan få en fullt ut funksjonell mobiltelefon som kan synkes med Outlook på jobben din, men uten at du trenger å ha Windows på mobilen. Eller at du kan få en variant av Itunes som ikke er bundet opp mot Iphone.

Det er høyst usikkert om Apple og Microsoft vil slippe sine hjertebarn fri på denne måten. Men at det vil utvikles kompatibel programvare fra andre produsenter er bortimot garantert.

Fri kode

Programvareutviklere kan allerede laste ned kode som gjør det mulig å utvikle programvare for Android.

Her er en video der Google-folk demonstrerer hvordan telefonen kan bli brukt. Google viser fram noen imponerende funksjoner, blant annet integrasjon av kart og chat.

Denne videoen skal være av selve telefonen fra HTC. Lite å hente av lyd, men man får et visst inntrykk av hvordan den vil se ut.

Men som Google-gründer Sergey Brin sier i Youtube-videoen:

- Dette er noe av det vi har fått til med Android så langt. Men det virkelig spennende blir å se hva utviklerne der ute kan bidra med.

I oktober?

Ifølge New York Times kommer telefonen i salg i USA før jul, kanskje allerede i oktober.

En mer frittstående mobiltelefon ventes å bli en alvorlig utfordring for de tradisjonelle PDA-leverandørene, som Palm og Research in Motion, som står bak USA-populære Blackberry.

Også Nokia og Apple kan få grunn til å skjelve i gullbuksene dersom dette blir en braksuksess.

LES OGSÅ: Netcom kan miste iPhone-eneretten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning