Test av HTC Sensation XL

Gigantskjerm og godlyd til blodpris

HTC gjorde et par merkelige valg da de laget sin nye multimediekonge.

DIGER: HTC Sensation XL har 4,7-tommers skjerm.
DIGER: HTC Sensation XL har 4,7-tommers skjerm. Foto: FOTO: Marius Valle, Mobili.no
Sist oppdatert

HTC levner ingen tvil om at HTC Sensation XL er siktet inn på musikkelskerne der ute. Med Beats-logo, medfølgende Beats-øreplugger og egne lydprofiler programmert av - ja, du gjettet riktig: Beats - skal denne friste deg som vil ha det lille ekstra av lydkvalitet.

Skjermstørrelsen er også oppsiktsvekkende, med en størrelse på 4,7 tommer er ikke dette telefonen for deg som er ute etter en lommevennlig liten sak.

Men det koster altså å være kar. Sensation XL koster drøyt 5000 kroner, altså mer enn samtlige av konkurrentenes toppmodeller.

Masse trøkk

Vi har ikke tenkt å arrestere HTC på lydkvalitet - Sensation XL har bra lyd med massevis av trøkk, og de medfølgende ørepluggene er svært gode.

Dette gjelder spesielt om bassen er en viktig bærebjelke i musikksjangeren din. Om dette ikke er tilfelle er det mulig det blir litt for mye av det gode. Men da kan du alltids deaktivere Beats-profilen, lyden er fremdeles god.

Beats-profilen fungerer for øvrig ikke med andre musikkspillere som Wimp eller Spotify, men HTC har hintet om at dette kommer i en programvareoppdatering.

Svær skjerm

TRØKK: Med Beats-profilen aktivert får du mye trøkk.
TRØKK: Med Beats-profilen aktivert får du mye trøkk. Foto: FOTO: Marius Valle, Mobili.no

Skjermen er et annet trekkplaster for multimediebrukerne der ute. Med en størrelse på hele 4,7 tommer er dette blant det største du finner på mobilmarkedet i dag.

Skjermen egner seg som forventet veldig bra til film, da den har god kontrast og gode farger. Den har god respons når vi trykker på den.

Så langt, så bra - HTC er godt på vei i oppskriften på den perfekte multimedietelefonen, men her er det altså en hel del ting vi ikke blir helt kloke på.

Ulogiske begrensninger

Skjermoppløsningen er for eksempel lavere enn i de andre modellene i Sensation-familien, noe som ikke henger helt på greip med tanke på at skjermen også er den største.

Spesifikasjoner

  • Type: Trykkskjerm
  • Størrelse: 132,5 x 70,7 x 9,9 mm, 162,5 g
  • Skjerm: 480 x 800 piksler, 4,7 tommer, S-LCD
  • Operativsystem: Android 2.3 med HTC Sense 3.5
  • Nettverk: GSM 850/900/1800/1900, 3G 850/900/2100
  • Internett: Edge, HSPA 14,4/5,76 Mbps, Wi-fi 802.11b/g/n
  • Bluetooth: 3.0
  • GPS: Ja
  • Minne: 768 MB RAM, 16 GB lagringsminne (12,6 GB tilgj.)
  • Minnekort: Ikke støttet
  • Prosessor: Cortex A8 1,5 GHz
  • USB: 2.0, Micro-USB
  • Medieutgang: 3,5 mm minijack
  • FM-radio: Ja, RDS
  • Kamera: 8 MP, autofokus, geomerking, fotolys
  • Videoopptak: 720p, 30FPS
  • Batteri: 1600 mAh
  • Tale: maks 6,8 timer 3G, maks 11,8 timer GSM.
  • Hviletid: maks 19 døgn 3G, maks 15 døgn GSM
  • Pris: Ca 4900 kroner (nettbutikk)
  • Se alle spesifikasjoner

Det er for all del ikke noen krise med 800 x 480 pikslers oppløsning, men du merker til tider at bildet blir litt kornete - spesielt når du skal lese liten tekst i nettleseren. Mange ikoner blir også ganske overdimensjonerte på skjermen.

Den største svakheten er imidlertid minnekapasiteten. Joda, 16 GB høres mye ut, men når HTCs Sense-system og reserverte seksjoner til internminnet har forsynt seg sitter du i praksis igjen med 8,89 GB til musikk og film.

Heller ikke dette hadde svidd noe særlig i seg selv, hvis ikke HTC også hadde droppet støtte for minnekort.

To fakta fra verden: 8,89 GB er mye om du skal lagre ett og annet bilde.

8,89 GB for tunge multimediebrukere er ikke mye.

Når det er sagt er vi klar over at begrensningene vil være uvesentlige for en del av målgruppen.

Om du for eksempel kun skal bruke telefonen til musikk i MP3- eller andre komprimerte formater får du plass til en hel del tusen låter.

Men da kan du kanskje like greit gå for søstermodellen Sensation XE, som har mindre skjerm, men som til gjengjeld har kraftigere maskinvare, høyere oppløsning, samme Beats-egenskaper og ikke minst støtte for minnekort. Den koster også mindre.

Mange sterke sider

Vi skal være nøye med å understreke at selv om vi helt fornøyde med alt, syns vi slett ikke Sensation XL er et dårlig produkt.

Snarere tvert i mot. Den gjør en bra jobb på de aller fleste områder, den oppleves som kjapp og brukervennlig, den har et bra kamera og den har god lydkvalitet i samtaler.

Den store skjermen gir også en flott oversikt om du skal bruke den til typiske jobbting som e-post og kalender.

Vi snakker altså om et produkt som leverer varene i bøtter og spann, og vi hadde ikke nølt med å sende den opp på karakterskalaen dersom prisen hadde vært lavere enn de drøyt 5000 kronene du må ut med for et eksemplar.

Men vi kan altså ikke overse at konkurrentenes flaggskipsmodeller ligger en tusenlapp under dette.

Den suverene Samsung Galaxy S II koster omtrent tusen kroner mindre enn Sensation XL. Den har kraftigere maskinvare, bedre (men mindre) skjerm, mye minne og mulighet for minnekort. Lyden i musikkspilleren er også god.

OVERSIKT: Skjermstørrelsen gir bra oversikt, men oppløsningen er litt lav.
OVERSIKT: Skjermstørrelsen gir bra oversikt, men oppløsningen er litt lav. Foto: FOTO: Marius Valle, Mobili.no

iPhone 4S er også en mobil med god lyd i musikkspillern. Varianten med 16 GB minne koster det samme som Sensation XL. Skjermen er riktignok ganske mye mindre, men den er også veldig mye skarpere.

Sensation XL er en middels spesifisert telefon. Går du for en Sony Ericsson Xperia Arc S som har omtrent samme maskinvare får du et supert kamera, god musikkspiller, og ikke minst støtte for minnekort. Den koster dessuten 1600 kroner mindre enn Sensation XL. Da har du mer enn nok penger til overs til å kjøpe deg et sett gode øreplugger.

Det er altså vanskelig å finne noen veldig tungtveiende argumenter for å anbefale denne telefonen bredt. Den er slett ikke dårlig, men den er altfor dyr.

Les den fullstendige testen hos Mobili.no

LES OGSÅ:

Knallsterk Motorola-toppmodell

Suveren surfemobil fra Samsung

Nå kommer Windows-telefonene for fullt

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også