TomTom Go Mobile

En bedre navigasjonsløsning på mobilen finner du ikke

I dag slapp TomTom den beste navigasjonsappen til nå.

INFORMATIVT: Vi synes TomTom Go Mobile er både oversiktlig og informativ.
INFORMATIVT: Vi synes TomTom Go Mobile er både oversiktlig og informativ. Foto: Lars Vidar Nordli
Sist oppdatert
KØ: TomTom Go Mobile har sanntids-trafikkinformasjon slik at den kan si ifra om det er kø lengre fremme.
KØ: TomTom Go Mobile har sanntids-trafikkinformasjon slik at den kan si ifra om det er kø lengre fremme. Foto: Terje haugen

TomTom er nok en av de aller mest kjente produsentene av dedikerte GPS-enheter for bilen.

De siste årene har de møtt mye konkurranse fra smarttelefonene, men har likevel greid å hevde seg med stadig nye funksjoner i GPS-enheter.

Mobilapper er de heller ikke ukjent med, og det har vært mulig å kjøpe navigasjonsapper for både iPhone og Android.

I dag lanserte de sin nye app for Android TomTom Go Mobile. Vi har hatt tilgang til appen noen dager allerede og har fått testet den ut.

Fullgod GPS

Den største grunnen til å legge merke til TomTom Go Mobile er at TomTom her har brukt sine bil-GPS-er i Go-serien som utgangspunkt.

Det vil si at du med Go Mobile får samme grensesnitt og samme funksjoner som du får med de dedikerte bil-GPS-ene. Dermed kan du gjøre mobilen din om til en fullgod navigasjonsløsning.

Betyr det at TomTom skyter seg selv i foten nå som du kan slippe å kjøpe en fysisk enhet fra TomTom for å få den samme gode navigasjonsfunksjonaliteten som har vært forbeholdt dedikerte GPS-enheter?

Kanskje, men mer sannsynlig er det at TomTom har skjønt at man ikke kan hindre smarttelefonene fra å ta over også dette markedet, og det er bedre å være innenfor enn utenfor.

Minstekravet er at mobilen din kjører Android 4.0.3 og har en skjermoppløsning på minst 800 x 480 piksler. Det betyr at du kan kjøre appen på en billig telefon som Huawei Ascend G6 LTE, men for best opplevelse vil vi nok anbefale litt større oppløsning enn det, og helst litt stor skjerm også.

Stor skjerm får du for eksempel på Huawei Ascend Mate7, mens LG G3 gir deg superhøy oppløsning. De nye Galaxy S6-mobilene fra Samsung vil nok også fungere ypperlig.

SIDE-VED-SIDE: Grensesnittet til TomTom Go Mobile og Google Maps side-ved-side.
SIDE-VED-SIDE: Grensesnittet til TomTom Go Mobile og Google Maps side-ved-side.

Gratis, en liten stund...

Da er det smart av TomTom og gjøre Go Mobile gratis, i alle fall i utgangspunktet. Hvis du bruker navigeringen i mer enn 75 km pr. måned, så må du betal et årsabonnement på 189 kroner for videre bruk. Eventuelt kan du spare litt ved å kjøpe 3 års abonnement for 439 kroner.

Til sammenligning måtte du ut med engangssummen 356 kroner for forgjengeren «TomTom Scandinavia».

Det er verdt å legge merke til at TomTom Go Mobile nå vil ta over for eksisterende TomTom-apper. Disse vil forsvinne fra Play-butikken og vil heller ikke bli oppdatert mere.

Konkurrerer mot Google

Enhver navigasjonsløsning som vil inn på Android-plattformen må finne seg i å bli sammenlignet mot Google Maps, Googles egen navigasjonsløsning som følger med på alle Android-mobiler, helt gratis.

Likevel kommer ikke TomTom så ille ut av den sammenligningen. Med TomTom Go får du nemlig en rekke fordeler som ikke er med i Google Maps.

ALTERNATIV: TomTom Go Mobile kan foreslå alternative ruter om kø eller andre forhold gjør det raskere.
ALTERNATIV: TomTom Go Mobile kan foreslå alternative ruter om kø eller andre forhold gjør det raskere. Foto: TomTom

I motsetning til Google Maps viser TomTom Go Mobile både fartsgrensen og din egen hastighet i øyeblikket. Den sier ifra om fotobokser og du kan laste ned kart lokalt på telefonen.

Sistnevnte kan du for så vidt også med Google Maps, men bare for et såpass lite område av gangen at funksjonen egentlig blir litt ubrukelig.

I tillegg gir Go Mobile deg stort sett alt Google Maps kan by på også. Live trafikkinformasjon slik at du kan unngå trafikkorker, for eksempel.

Penere og mer informativ

Vi må også innrømme at vi også liker grensesnittet til TomTom bedre enn Google sitt. Kartene virker litt mer detaljerte og informative.

 Google Maps har likevel den fordelen at du kan bruke satellittbilder og dermed gi et svært detaljert kart på den måten, men da må du også belage deg på at det går en del datatrafikk.

Standardstemmen til TomTom synes vi hørtes i overkant uengasjert ut, men den sier ifra om kryss og avkjøringer litt tidligere enn Google Maps. I tillegg sies vei- og gatenavn ut høyt slik at du egentlig slipper å titte ned på skjermen.

I Oslo hvor vi prøvekjørte den la vi også merke til at appen var oppdatert på mange veier som er avstengt på grunn av veiarbeider. Google Maps på sin side anga ofte ruter tvers gjennom slike stengte veier.

DEMPING: Mobilskjermen vil dempe seg automatisk når du kjører inn i en tunnel.
DEMPING: Mobilskjermen vil dempe seg automatisk når du kjører inn i en tunnel. Foto: Terje Haugen

Go Mobil var ikke like flink når det gjaldt veier som bare var stengt for gjennomkjøring, og prøvde stadig å lose oss gjennom disse, men alt i alt virker kartene veldig oppdaterte.

Mindre irriterende

Noe vi har irritert oss over på Googles løsning er søkefunksjonen.

IRRITERENDE: Bruker du gratisversjonen kan du midt under kjøringen risikere å få denne mase-meldingen opp på skjermen. Det skjedde også når vi hadde flere km igjen.
IRRITERENDE: Bruker du gratisversjonen kan du midt under kjøringen risikere å få denne mase-meldingen opp på skjermen. Det skjedde også når vi hadde flere km igjen. Foto: Terje Haugen

Google kommer opp med alternativer til gatenavn den tror du skal skrive. Om du trykker på et av disse tar Google Maps det som en bekreftelse og går ut av hele søkefunksjonen før du har fått tastet inn gatenummer.

Dermed er du tvunget til å gå tilbake til søkefunksjonen, eller skrive inn hele gatenavnet likevel bare for å få lov å skrive gatenummeret etterpå.

Slik er det heldigvis ikke på TomTom Go. Den er minst like flink å gjette hvilken gate du skal skrive, og når du trykker på det riktige alternativet blir markøren stående bak slik at du kan fortsette med å taste inn gatenummeret.

Det er en detalj, men viser at TomTom tross alt kan navigasjon og har gjennomtenkte løsninger.

Vi liker også at appen nå tillater mobilen å dempe lysstyrken på skjermen når du kjører inn i en tunnel.

Beste løsning for mobil

Vi er godt fornøyd etter vår prøveperiode med TomTom Go, og er ikke i tvil om at vi foretrekker denne løsningen framfor Google Maps.

Dette er kanskje til og med den beste navigasjonsløsningen for mobil akkurat nå.

At du må betale noen kroner pr. år for å få utnyttet appen fullt ut kan nok være en terskel for noen, men vi synes ikke en årspris på 189 kroner er avskrekkende dyrt.

Dessuten har vi et stort problem med gratisversjonen. Midt under kjøringen kommer det nemlig plutselig en påminnelse om at du bare har et begrenset antall km til rådighet. Det er både irriterende og potensielt en farlig distraksjon.

Det er likevel ikke nok til å ødelegge det positive inntrykket vi sitter igjen med. Kjører du mye og setter pris på støtten en god GPS kan gi, kan vi ikke annet enn å anbefale TomTom Go Mobile.

Denne saken ble første gang publisert 04/03 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også