Håndholdt spillrevolusjon:

Den nye spillkongen

Iphone og Ipod Touch har skapt en spillrevolusjon.

KJØPEGLAD: Hitoshi Kajino blir filmet av japansk tv som en av de første eierne av en iPhone 3G, 11. juli 2008.

KJØPEGLAD: Hitoshi Kajino blir filmet av japansk tv som en av de første eierne av en iPhone 3G, 11. juli 2008. Foto: FOTO: AP Photo/Koji Sasahara

Publisert Oppdatert

På Iphone og Ipod Touch finnes en knapp som heter App Store. Den åpner en stor verden av små nyttige og unyttige programmer. Og spill. Masse spill.

Mange er gratis, og de som koster penger, er svært billige, fra 5-6 kroner og opp til noen tiere.

Rask digital distribusjon, berøringsfølsomme skjermer og akseleratoren (ristefunksjonen) gjør mobilen veldig godt egnet til spill.

- Iphone har gjort mobile spill mye lettere tilgjengelig. Det som var av mobilspill før var altfor knotete. Og så er Iphone-spill veldig billige. Du får mye god kvalitet til lav pris, sier Mikael Harstad Groven, journalist i spillnettstedet gamer.no.

Les også: Tåler mobilen din en skitur?

Ideelt for småspill

Mobilspill krever ikke tung grafikk. Deter derfor ikke fancy grafikk, men den selvforklarende måten å spille på, som Iphone/Ipod byr på med berøringsfølsomme skjermer, som gjør at markedet for slike småspill løsner.

Enkle strategispill med avhengighetsskapende appell er nøkkelen, mener Groven.

- Noen av de beste er Fieldrunners og Skybound. Det siste går bare ut på å sprette en ball oppover. Det høres enkelt ut, men blir veldig vanskelig etter hvert. Og du blir fullstendig hekta.

Skybound er utviklet av det norske spillselskapet Tumbleweed.

- PSP er død

Fra før har håndholdtmarkedet vært dominert av Gameboy og, de siste tre-fire årene, arvtakeren Nintento DS. Sonys bærbare Playstation-variant, PSP, har ikke slått an i samme grad.

DS klarer seg bra, til tross for den nye konkurransen. Med berøringsfølsom skjerm har DS har en del til felles med Iphone.

Derimot sliter konkurrenten fra Sony.

- PSP er egentlig helt død. Jeg tror den hadde 0,9 prosent av spillmarkedet i Norge i fjor, sier Groven.

Les også: Test: Ipod Touch

Spill viktigere

Salgstallene vitner om at Apples markedssjef kan få rett når han kaller Apples dingser "the furture of gameplay". Nye prognoser antyder, ifølge Wired, et salg på rundt 40 millioner Iphoner i året. I tillegg kommer salget av Ipod Touch.

Til sammenligning solgte Nintendo 42 millioner DS-konsoller fra januar 2007 til juni 2008.

Etter tre måneder fantes det 1.500 spill. For PSP finnes om lag 600 sopilltitler, og for DS 300.

Les også: Test: iPhone 3G

Spill vil være hovedfokus i neste versjon av iPhone, tror analytikere og spillutviklere som har snakket med nettmagasinet Wired.

- Dette er den store nye håndholdte spillplattformen. Jeg ser virkelig fram til forbedringer i både Iphone og Ipod rettet mot spil, sier Bart Decrem i Tapulous, utviklerselskapet bak det populære iPhone-spillet Tap Tap Revenge.

Bedre grafikk?

Analytikerne venter at det vil komme en ny versjon av iPhone i løpet av sommeren og at spill vil bli piroritert.

Forbedringer i prosesseringskapasitet, grafikk og minnehåndtering er ventet blant ekspertene og utviklerne. Med dette på plass blir iPhone en enda bedre spillkonsoll, mener de. Bedre webkamera, med videomulighet og god oppløsning, er et annet ønske, skriver Wired.

Les også: Her er de beste luksusbilene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning