De beste mobiltjenestene

TV og underholdning

Se TV, video, bilder, musikkvideoer og film. Alt er mulig.

NOKIA MED MOBILBUTIKK: Ovi Store er Nokias nettbutikk som skal konkurrere med iTunes og AppStore.

NOKIA MED MOBILBUTIKK: Ovi Store er Nokias nettbutikk som skal konkurrere med iTunes og AppStore. Foto: FOTO: Nokia

Publisert Oppdatert

1. Se TV på mobilen

Det finnes etter hvert mange gode TV-tjenester for mobilen. Fells for de fleste er at de blir veldig dyre hvis du også må betale full pris for datatrafikken.

NRK legger ut en del av sine sendinger som streaming til mobil, og det tar de 49 kroner i måneden for. TV2 har en tilsvarende tjeneste som koster 59 kroner i måneden. Dermed trenger du ikke gå glipp av nyhetssendingen selv om du er på farta.

For fotballinteressert tilbyr Telenor og TV2 også en tjeneste hvor du kan se alle Tippeligakampene direkte på mobil.

Ikke forvent at du ser ballen til enhver tid, for her er både oppløsning og størrelsen på skjermen et problem. Men du får som regel med deg hva som skjer. Prisen er 69 kroner i måneden, og tjenesten er bare for Telenor-kunder.

Har du lyst til å se mobil-TV direkte fra din egen dekoderboks hjemme i stua, kan kanskje Slingbox være tingen. Slingbox er en boks som lar deg betjene en dekoderboks via internett.

Vi har testet boksen, og har fått meldinger om at det nå også kommer et mobilprogram som gjør det mulig å se alt innholdet fra TV-stua på en 3G-mobil. Har du planer om å bruke en sånn tjeneste, er det bare å skaffe seg fastpris på mobil datatrafikk med det samme, for det vil kreve overføring av mye data hver gang.

En siste TV-tjeneste som kan være verdt å nevne for alle YouTube-avhengige, er TinyTube. På WAP-siden tinytube.net finner du et utvalg av YouTube-filmer som kan spilles av på mobilen. Her kan du velge om du vil laste ned klippet, eller om du vil se det direkte.

I tillegg må vi ikke glemme YouTube. Husk at de nok lønner seg å ha et abonnement som inkluderer datatrafikk før du bruker mye tid på disse tjenestene. Spesielt om du surfer fra utlandet.

wap.nrk.no

wap.tv2.no

telenor.no/fotball/

wap.tvnorge.no

slingmedia.com/

tinytube.net

m.youtube.com

2. Ta opp TV fra mobilen

TVonTime er en programvare for alle som har en PC med Windows Media Center Edition og TV-kort. Tjenesten er blitt litt mindre aktuell med innføringen av det digitale bakkenettet og digitale TV-sendinger, siden dette ennå støttes dårlig til bruk på PC. Men, har du et fungerende oppsett kan du via TVonTime sin tjeneste velge å starte opptak fra mobilen. Du får tilgang til en elektronisk programguide og fra denne kan du starte opptak, som ligger klar på din PC når du kommer hjem.

www.tvontime.tv

3. Lag TV

Hvis du ikke liker å se mobil-TV på bussen, så kanskje du er typen som heller lager mobil-TV på bussen. Bambuser.com er et svensk nettsted som fortsatt er på alpha-stadiet, og som lar deg lage dine egne direktesendte TV-sendinger. Først må du laste ned et program til mobilen, noe du gjør ved å taste adressen m.bambuser.com i mobilens nettleser. Deretter er det bare å starte kringkastingen, som da selvsagt gjøres med kameraet på mobilen. TV-showet vises direkte på bambuser.com, i tillegg til at du kan legge det til i din egen blogg eller nettside. En ganske kul tjeneste som fort også blir ganske dyr hvis du betaler vanlig pris for datatrafikk. Pass imidlertid på hvem du filmer, for alt går direkte og usensurert ut på nett.

http://m.bambuser.com

4. Filmweb

Hvilke filmer går hvor og når? Er filmen bra? Sjekk ut Filmweb via mobilen. Her får du full oversikt og kan også se korte trailere fra filmene.

mobil.filmweb.no

5. Kjøp musikk

Både Telenor, NetCom, Nokia og Sony Ericsson har tilbud for deg som ønsker å kjøpe musikk til mobilen. Tjenestene varierer litt i brukervennlighet og betalingsmodeller, men begynner smått om senn å bli aktuelle alternativer.

www.telenor.no

www.netcom.no

www.ovi.com

www.sonyericsson.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning