De beste mobiltjenestene

Vei og trafikk

Står du fast i trafikken? Mobilen kan kanskje hjelpe deg ut av knipa.

MOBIL PC: Enkelte mobiler er mer PC enn mobil, men med fullt tastatur kan du virkelig dra nytte av alle kommunikasjonstjenestene som finnes til mobilen.

MOBIL PC: Enkelte mobiler er mer PC enn mobil, men med fullt tastatur kan du virkelig dra nytte av alle kommunikasjonstjenestene som finnes til mobilen. Foto: FOTO: Nokia

Publisert Oppdatert

1. Trafikanten

Trafikanten er en nyttig tjeneste for alle kollektivreisende. Hvert fall så lenge vi snakker om det sentrale østlandsområdet. Her får du temmelig nøyaktige beskrivelser på rutetider til buss, tog, trikk og T-bane samt at den håndterer bytte av transportmiddel og kalkulerer også gå- og ventetider.

wap.trafikanten.no

2. Trafikanten Sanntid

Oslo Sporveier har nylig byttet navn til Ruter, selv om det kan virke som om ruter ikke alltid er noe de forholder seg like nøyaktig til. Derfor er sanntidsinformasjon om hvor bussen eller T-banen faktisk befinner seg en nyttig opplysning man kan bruke mobilen til å få tak i. I løpet av dette året skal etter planen alle busser, trikker og T-banen i Oslo og Akershus være inkludert i sanntidssystemet. Tjenesten er tilgjengelig fra WAP, på adressen wap.trafikanten.no. Her velger du enten en holdeplass eller et rutenummer. For å få full glede av tjenesten kan det være lurt å legge inn et bokmerke direkte til holdeplassen du pleier å bruke. Dermed er det bare et par klikk for å sjekke neste gang du lurer på hvor bussen egentlig befinner seg.

http://wap.trafikanten.no/

3. SAS og Norwegian

Dårlig tid? Du kan faktisk sjekke inn, sjekke rutetider, få ruteinformasjon og storbyguider og annen nyttig informasjon på flyselskapenes mobilsider.

wap.sas.no

m.norwegian.no

4. Politiet.net

Dette er ikke en tjeneste fra Politiet, men en tjeneste som likevel kan redde deg fra å komme opp i ubehagelige situasjoner med Politiet. Her han du få varsling på hvor det er fartskontroller og andre kontroller. Du kan stille inn varsling på strekninger eller områder.

www.politiet.net

5. Google Maps

Stadig flere mobiler kommer med innebygd GPS, og har du en slik er det neppe noe stort problem å finne veien. Men også for mobiltelefoner uten GPS finnes det brukbare alternativer. Google Maps til mobil er et lite javaprogram som viser kart og satellittbilder, og som også hjelper deg med å finne ut omtrent hvor du er. Google bruker posisjonering fra mobilnettet til å hjelpe deg på vei, hvis det er tilgjengelig. Dette gjør i hvert fall at du som regel får opp kart over riktig område når du starter programmet, selv om posisjoneringen ikke er særlig nøyaktig. Javaprogrammet gir deg mulighet til å søke på adresser, for å finne stedet du leter etter. Programmet kan også vise satellittbilder av området du befinner deg i.

http://google.com

6. Trafikkmeldinger

NRK er en god kilde til trafikkmeldinger når du er ute og kjører. På wap.nrk.no finner du en link til «Trafikk» og her finner du oppdaterte veimeldinger.

wap.nrk.no

7. Yahoo! Go

Mens Google har spredt sine mobiltjenester i flere programmer, har Yahoo laget et javaprogram som er alt fra reisehåndbok og kart til e-postklient og RSS-leser i ett. Et genialt lite program du bør ha på mobilen, i hvert fall hvis du bruker Yahoo sine tjenester. Karttjenesten minner om Google sin, men har også trafikkinformasjon og informasjon om interessante severdigheter på stedet du besøker. Det er ingen norsk oversettelse å få tak i til Yahoo!Go, og litt mangelfull informasjon om severdigheter i norske byer - men kart finner du. Også denne tjenesten skal i hvert fall i teorien kunne bruke posisjoneringsinformasjon fra mobilnettet til å finne ut omtrent hvor du er.

Yahoo!Go kan også brukes til å legge inn egne småprogrammer (widgets), sjekke aksjekurser, sportsresultater, hollywoodsladder, Flickr-bilder og Yahoo-mail.

http://m.yahoo.com/

Har du tips om gode vei- og trafikktjenester for mobilen? Tips oss i kommentarfeltet under artikkelen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning