Billigere ferie-sms i 2009

Mens prisen på mobilbruk utenlands presses ned, har sms-prisene fått stige uhemmet. Nå setter EU foten ned.

BLIR BILLIGERE: Høye og uoversiktlige priser på tekstmeldinger under utenlandsopphold skal bort.

BLIR BILLIGERE: Høye og uoversiktlige priser på tekstmeldinger under utenlandsopphold skal bort. Foto: FOTO: Crestock.com

Publisert Oppdatert

Pristaket som EU har innført for mobilsamtaler når man oppholder seg i andre EU/EØS-land (roaming-prisene), har virket effektivt. I morgen settes prisene ned på nytt.

Fra 30. august blir prisene for å ringe fra eller til et EU/EØS-land satt til høyst kr. 4,64 per minutt (inkl. mva). Å motta en samtale skal koste høyst kr. 2,21. Maksimalprisene, de såkalte eurotariffene, har blitt redusert med 24 øre for å ringe og 18 øre for å motta en samtale siden de ble innført i januar 2008.

Prisene gjelder kun for talesamtaler, og ikke for SMS, MMS eller andre datatjenester. Endringene som påla et felles europeisk prisregime ble innført sommeren 2007 i EU-landene og i januar 2008 i Norge og de andre EØS-landene.

SMS neste år

Prisene for å bruke mobiltelefonen til datatrafikk kan være svært høye når du er i utlandet. Enkelte tilbydere har maksimalpriser for datatrafikk på mobilen når man befinner seg i Norge for (eksempel per dag), men disse gjelder sjelden i utlandet, ifølge Post- og teletilsynet.

EU har så langt latt prisene på SMS og datatrafikk ligge uberørt. Men det blir det en endring på nå.

- EU skal i høst få på plass en forordning som vil regulere prisene på SMS, og muligens også datatrafikk, sier Willy Jensen, direktør i Post. og teletilsynet til Klikk.no.

Han regner som helt sikkert at pristaket blir innført neste år.

- Helt sikkert i løpet av første halvår 2009. Men det er for tidlig å si akkurat hvor pristaket vil ligge, sier Jensen.

Vil ha sekundpris

De fleste tilbyderne benytter minuttaksering for samtaler fra EU/EØS-land, som betyr at du alltid må betale per påbegynt minutt. Ringer du 2 minutter og 10 sekunder, må du betale for 3 minutter. I Norge benytter tilbyderne oftest sekundtaksering, altså at du betaler for akkurat så lenge som samtalen din har vart.

LES OGSÅ: VG og Google hottest på mobilen

Post- og teletilsynet skriver i en pressemelding at de vil forsøke å påvirke andre land i EU/EØS til å innføre den "norske modellen".

Ifølge de nye reglene skal du også motta en tekstmelding fra ditt norske teleselskap når du krysser landegrenser i Europa. SMS-en skal opplyse om maksimalprisen for å ringe hjem til Norge eller innen det landet du befinner deg i, og om hva det koster å ta imot en samtale i landet du befinner deg i.

LES OGSÅ: Elegant Windows-mobil

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning