KOMPAKT: Målt diagonalt blir skjermen på iPad mini cirka 4,9 centimeter mindre enn på storebror.=

KOMPAKT: Målt diagonalt blir skjermen på iPad mini cirka 4,9 centimeter mindre enn på storebror. © Apple

23 prosent tynnere og 53 prosent lettere og en 7,9 tommers skjerm. Apple har krympet iPaden.

Ryktene om en ny og liten iPad har versert omtrent siden Apple lanserte første generasjon iPad for drøyt to år siden. I går fikk ryktemakerne rett. En ny og mindre iPad ble lansert. iPad mini får en IPS-skjerm på 7,9 tommer. Målt diagonalt betyr det at skjermen på nye iPad mini er cirka 4,6 centimeter mindre. I tillegg er altså vekten redusert med over 50 prosent og veier 308 gram. I tillegg er iPad mini tynnere (7,2 mm).

Prosessoren i iPad mini er en A5, som er samme tokjerneprosessor som sitter i iPad 2 og iPhone 4S. Lagringsplassen blir i kjent Apple-stil på 16, 32 eller 64 GB.

WiFi-versjonen av iPad mini kommer i salg fredag 2. november og koster fra 2.590 kroner.

Samtidig med lanseringen av iPad mini overrasket Apple alle med å dra en oppgradert versjon av nye iPad opp av hatten.

På Apples kan egne sider det se ut som om denne skal erstatte modellen som ble lansert for noen måneder siden.

Fjerde generasjon

Selv kaller Apple den nylanserte iPaden for fjerdegenerasjon iPad. Den nye iPaden er på alle måter identisk med forrige generasjon, men får en kraftigere prosessor, A6+ og skal ha bedre støtte for 4G. Vi kan ved første øyekast på spesifikasjonene ikke se at nye iPad 4 har støtte for 4G-løsningene som brukes i Norge av Telenor og Netcom. Fjerde generasjon iPad kommer for salg også på fredag 2. november og koster fra 3,890 kroner.

Begge de nye modellen får også Apples nye kontakt, også kalt Lightning. I tillegg lanserte Apple en ny Mac mini, en MacBook Pro 13 tommer med retinaskjerm og en ny iMac.

Les også:

Overvåkningskamera: Dette stopper tyven

Test av Samsung Galaxy Note II

Test av iPhone 5

Spesifikasjoner: iPad mini

  • Skjermstørrelse: 7,9 tommer, IPS
  • Oppløsning: 1024 x 768
  • Prosessor: A5, dual core
  • Kamera: 5 MP
  • Frontkamera: 1,2 mp
  • Størrelse: 200 x 134,7 x 7,2 mm (h x b x d)
  • Vekt: 308/312 gram WiFi/4G
KRAFTIGERE: Noen få måneder etter at nye iPad, eller iPad 3 som den også kalles, lanserer Apple fjerde generasjon iPad med kraftigere prosessor og Lightning-tilkobling.=

BILLIGERE: iPad 4 ble lansert bare noen måneder etter iPad 3. Nå relanseres 4. generasjon iPad som den nye billig-iPad-en. iPad 2 fases ut og skal ikke lenger selges. © Apple

Les hele saken
Les alt om:

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!