GPS på mobilen

Bli venn med mobil-GPS-en

Hva skal man egentlig med GPS på mobilen? Stadig flere mobiltelefoner gir deg GPS med på kjøpet. Vi viser deg hvordan du kan dra nytte av det.

Med GPS på mobilen finner du alltid veien. Her en Nokia med Route 66.
Med GPS på mobilen finner du alltid veien. Her en Nokia med Route 66.
Sist oppdatert

En avansert mobiltelefon kan knapt nok kalles avansert lengre om den ikke leveres med innebygget GPS.

De billigste GPS-telefonene koster ned mot 2.000 kr, noe som ikke er all verdens pris i forhold til at de dyreste telefonene ligger opp mot 7.000 kr.

Les også: Test av Sony Ericsson W995

Veiviser

Som de fleste sikkert vet gir en GPS deg din nøyaktige posisjon på jordens overflate, og de mer avanserte kan også fortelle deg hvor høyt over havet du befinner deg.

Med andre ord trenger du aldri å gå deg vill igjen, forutsatt at du har et kartverk som dekker området du befinner deg i.

For selve GPS-enheten leverer bare fra seg lengdegradene og breddegradene du befinner deg på, så med mindre du vet at for eksempel Monolitten i Vigelandsparken befinner seg nøyaktig på posisjonen 59.9275 breddegrader og 10.6991 lengdegrader, så gir tallene ingen mening.

Da trenger du et kartverk som vet hvor på kartet de bestemte posisjonene hører hjemme.

Kartene som følger med telefonene dekker ofte bare Norge, eller Norden, men du kan kjøpe utvidelser for stort sett hvor som helst i verden.

Treningsassistent

At du kan bruke GPS-en som veiviser er knapt noen hemmelighet, men visste du at du også kan bruke den som treningsassistent?

Med riktig programvare på mobilen kan du logge gå-, løpe-, eller sykkelturene dine, og etterpå laste ruten inn på PC-en din.

Du kan dermed ha full oversikt over hvor langt og hvor fort du har løpt hver dag. Støtter kartverket og programvaren det, kan du også se opp- og nedbakker i ruten din.

Har du en Nokia-telefon kan du bruke Nokia Sports Tracker som vanligvis er tilgjengelig fra telefonens nedlastingsmeny, eller fra http://sportstracker.nokia.com.

Geotagging

Har du en Nokia kan du bruke Sports Tracker til å spore treningsruten din.
Har du en Nokia kan du bruke Sports Tracker til å spore treningsruten din. Foto: Slettes
Du kan laste informasjonen fra telefonen din over på Sports Trackers nettside og ha full oversikt over aktivitetene dine.
Du kan laste informasjonen fra telefonen din over på Sports Trackers nettside og ha full oversikt over aktivitetene dine. Foto: Slettes

Stort sett alle mobiltelefoner har innebygd kamera, og kameraet og GPS-en kan fort bli bestevenner.

iPhone lar deg geotagge bildene dine.
iPhone lar deg geotagge bildene dine. Foto: Slettes
Eldre Nokia-telefoner med GPS har kanskje ikke innebygget støtte for geotagging, men programmet «Location Tagger» fikser det for deg.
Eldre Nokia-telefoner med GPS har kanskje ikke innebygget støtte for geotagging, men programmet «Location Tagger» fikser det for deg. Foto: Slettes

Ved å la kameraet få tilgang til GPS-enheten kan nemlig hvert enkelt bilde merkes med nøyaktig posisjon for hvor det er tatt.

Dette kalles Geotagging, og gir nye muligheter i forhold til å organisere bildene dine.

Ved å bruke Googles bildeprogram Picasa (http://picasa.google.com) kan du nemlig kombinere bildene med Google Maps og se hvor hvert bilde hører hjemme på kartet.

Om du er innendørs vil ikke GPS-en virke, men da bruker ofte kameraet den siste posisjonen GPS-en hadde før den mistet signalet.

Ikke alle mobilkameraer har innebygd Geotagging, selv om det er GPS på mobilen.

Da kan du ofte laste ned en liten programsnutt i tillegg som fikser det for deg.

På AppStore finner du for eksempel GeoTag (men fra versjon 2.0 har iPhone denne muligheten innebygget). Hos Nokia kan du lete etter programmet Location Tagger som legger geodata inn i bildefilen umiddelbart etter at bildet er tatt.

La folk finne deg

En annen mulighet som åpner seg med GPS på mobilen er å alltid la folk se hvor i verden du er. Det finnes mange nettjenester som du kan koble telefonen til og dermed la telefonen oppdatere nettsiden med posisjonen din.

Geotaggede bilder kan du enkelt plassere på et kart med for eksempel Googles bildeprogram Picasa.
Geotaggede bilder kan du enkelt plassere på et kart med for eksempel Googles bildeprogram Picasa. Foto: Slettes

Du kan for eksempel legge til applikasjonen InstaMapper eller Friends GPS på Facebook for å fortelle verden, eller i alle fall vennene dine, hvor du er til enhver tid.

Fakk tyven

Om du ikke synes det er like kult at alle vet hvor du er alltid, så kan du likevel bruke posisjoneringsverktøyet til din fordel.

Ved å installere et lite skjult program på telefonen kan du alltid finne ut hvor mobilen befinner seg.

Slik kan det se ut når du lar folk sjekke opp hvor du er via mobilens GPS på Facebook.
Slik kan det se ut når du lar folk sjekke opp hvor du er via mobilens GPS på Facebook. Foto: Slettes

Dette gjør at du lett kan finne ut hvor tyven befinner seg om mobilen din blir stjålet. Om du har mistet den ut av lommen på tur i skogen kan du finne ut akkurat hvor du skal lete etter den igjen, i alle fall om batteriet holder seg.

Private-i er en iPhone applikasjon som kan redde deg om iPhonen din blir stjålet. Programmet prøver å lure tyven til å trykke på et stort rødt ikon tydelig merket «Private». Tyven tror kanskje han skal få se private bilder og videoer, men istedenfor sendes telefonens posisjon til deg.
Private-i er en iPhone applikasjon som kan redde deg om iPhonen din blir stjålet. Programmet prøver å lure tyven til å trykke på et stort rødt ikon tydelig merket «Private». Tyven tror kanskje han skal få se private bilder og videoer, men istedenfor sendes telefonens posisjon til deg. Foto: Slettes

Et eksempel er SmartProtect for Windows Mobile, eller Wimp (www.wimp-software.co.uk), begge programmene sender tilbake telefonens GPS-posisjonen om du sender en tekstmelding med en bestemt kode til den savnede mobilen.

iPhone brukere kan sjekke applikasjonen Private-i. Denne sender GPS-informasjonen til deg om tyven trykker på et stort rødt ikon tydelig merket «Private».

Les også: Kjempeskjerm med webkamera

Spill

Selv om det ikke har slått helt an enda, er det faktisk flere spill som bruker GPS-teknologien.

Disse går ofte ut på at du innom predefinerte soner i nærheten av deg, enten for å fange noe, komme unna noe, finne noe, eller bare se hvem som er raskest.

Et eksempel her er GPS Tron, en versjon av det gamle spillet Tron hvor det er om å gjøre å unngå motstanderens linje samtidig som du skal prøve å få ham til å krasje i din egen linje. (http://gps-tron.datenmafia.org).

Flere muligheter

Dette er noen av de mest aktuelle bruksområdene for en mobil-GPS, men ikke de eneste. Ved å søke litt på nettet kan du fort finne flere bruksområder enn du tror. Skjønt bare det å finne veien er jo nyttig nok i seg selv.

Les også: Test av HTC Magic

Denne saken ble første gang publisert 21/07 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også