Knapper, touch og mus

Samsung i 780

Samsung i780 har både harde knapper i form av et QWERTY-tastatur, den har touch skjerm og faktisk en touchpad, lik den vi finner på bærbare PC-er.

Sist oppdatert

Spesfikasjoner Samsung i 780

Leverandør: www.samsung.no

Kamera: 2 Megapixel

Skjermstørrelse: 2,55"

GPS: Ja

WiFi: Ja

HSDPA: Ja

3G: Ja

Radio: Nei

OS: Windows Mobile 6

QWERTY-tastaturet kan virke litt smått og knotete i starten. Det er vel veldig mange knapper presset inn på et lite område, men knappene er forhøyet på midten, så med litt trening kommer skrivingen seg betraktelig. Den trykkfølsomme skjermen opereres med en medfølgende pekepinne. Det er dessverre slik at man er nødt til å ty til denne pekepinnen relativt ofte da Windows Mobile er litt for smått til at man klarer seg med store fingre. Og det er her touchpaden kommer inn. Den er rett og slett genial! Det er en frimerkestor touchpad slik vi finner på de bærbare PC-er. Med andre ord, passer den bare til en finger. Man sklir dermed fingeren over for å flytte på musa på skjermen. Slik slipper man å ty til pekepennen når tastaturet ikke strekker helt til. Dette er rett og slett en perfekt kombinasjon av inputmetoder.

To batterier

Telefonen kommer med alt man måtte ønske seg av en telefon. Den har EDGE, 3G, HSDPA, A-GPS og WiFi. Dessuten har den noe man sjelden finner i andre mobiler enn hos Samsung. Nemlig en ekstra batteripakke. Telefonen blir levert med to batterier pluss en ladestasjon. Man kan dermed lade ekstrabatteriet når telefonen brukes. Med to batterier overlevde telefonen, ved normalt bruk, et par tre dager før den tok kvelden og det er ikke lite imponerende for en windowsmobil.

Telefonen leveres med Garmin kartsystem til GPS-en. Denne støtter best bilnavigasjon, men fungerer også til fots. A-GPS eller «Assisted GPS» vil si at den bruker satellitter, og vanlig GSM-signal for å finne posisjonen mer presist, men først og fremst raskere. Vi opplever at telefonen finner posisjonen vår i løpet av ti sekunder eller noe lengre. Dette er helt formidabelt i forhold til vanlig GPS som gjerne kan bruke både 2 og 5 minutter for å finne sin posisjon.

Det bør også nevnes at telefonen har såkalt A2DP-Bluetooth som muliggjør å spille musikk gjennom Bluetooth. En del bilstereoer og lignende kommer med dette innebygget, slik at, hvis telefonen støtter det, kan man spille trådløst ut på anlegget i bilen.

Plastaktig

Om vi skal finne noe negativt, så må det være at telefonen kan virke litt «plastaktig». Det er ingen krise, men den er liksom ikke så eksklusiv som man kanskje ønsker seg av en såpass moderne telefon i toppklassen. Det er også dumt at Samsung på død og liv skal lage sine egne standarder for kabler. Alt ekstrautstyr i form av handsfree, ladere og lignende må dermed kjøpes fra Samsung. Enda dummere er det at ikke er likt innbyrdes hos Samsung en gang. Mini- eller micro-USB fungerer såpass bra som en standard at Samsung burde slenge seg på.

Telefonen er blant de raskeste Windows-telefonene vi noen gang har testet. Man har også mulighet for å holde OK-knappen inne i noen sekunder for å vise oppgavebehandleren. Dette gjør at man enkelt har tilgang til å se minnebruk og evt. avslutte kjørende programmer for å få ting til å gå mest mulig glatt.

Foto: fotograf Jann Lipka

Denne saken ble første gang publisert 17/10 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også