Geo-web i fremtiden:

Mobilen blir påhengshjerne

Snart kan mobilen fortelle deg alt du ønsker å vite om hvor du er. Og et par ting til.

SPÅMANN: Nettet er bra, men vi har knapt sett begynnelsen av hva det vil være i stand til, tror Michael Liebold ved Institute for the Future.
SPÅMANN: Nettet er bra, men vi har knapt sett begynnelsen av hva det vil være i stand til, tror Michael Liebold ved Institute for the Future. Foto: FOTO: Morten Solli
Sist oppdatert

At kartdata er populært og gir grobunn for mange spennende tjenester, er knapt noen nyhet. Men GPS og Google Earth er bare begynnelsen på noe langt større.

Web-objekter for mobilen kan bli en krysning av kartdata med fysisk, lokal informasjon.

Geo-web

Geo-web i kombinasjon stedbevisste mobiltelefoner kan gi oss tjenester som i dag knapt er på tegnebrettet.

Institute for the Future (IFTF) har drevet med framtidsforskning i 20 år. Klikk.no har møtt Michael Liebold, en av lederne ved intituttet, som forrige uke holdt et foredrag under It-tinget i Tønsberg.

Liebold ser for seg en rekke spennende bruksområder for mobilen som ligger noen år fram i tid. Med nøyaktig posisjonert bredde- og lengdegrad som utgangsopunkt vil mobilen kunne servere helt forbløffende tjenester som vi i dag bare aner konturene av.

LES OGSÅ: Slik er den første Google-mobilen

Hvor dypt er vannet?

- Kombinert med sanntidssensorer vil lokasjonsdataene danne basis for å hente ut all den usynlige informasjonen der du er, sier Liebold og illustrerer poenget ved å holde sitt iPhone-kamera ut mot fjorden som renner forbi Quality Hotell i Tønsberg.

Forutsetningen for dette er at kartdata fores med store mengder webbevisst informasjon, som altså knyttes opp mot lokasjonsdata og dermed kan hentes fram på grunnlag av tid og sted.

- Kartdata koblet med fysisk, lokal informasjon er noe av det vi er rimelig sikre på vil komme. Det betyr at hvis du holder mobilkameraet mot et bestemt sted, kan du få opp informasjon om alt tenkelig; hva er dybden på vannet her og vanntemperaturen? Når ble denne broen bygd? Hvor mange mennesker bor det Tønsberg? Hvor gode er radiosingalene? Hva er det typiske været for årstiden?

HVA VIL DU VITE? Hvor dypt er vannet? Når ble broen bygd? Hva er det i bygningen til høyre? Framtidens mobiltelefoner vi utnytte web-objekter og kartadata på mange nye måter, hevder framtidsforsker Michael Liebold.
HVA VIL DU VITE? Hvor dypt er vannet? Når ble broen bygd? Hva er det i bygningen til høyre? Framtidens mobiltelefoner vi utnytte web-objekter og kartadata på mange nye måter, hevder framtidsforsker Michael Liebold. Foto: FOTO: Morten Solli

Sjekk bilen

Vi driver ikke med presise prediksjoner, men impresjonistiske prognoser

Med tiden blir det også mulig å skanne fysiske objekter og få opp relevant informasjon i 3D-format, tror Michael Liebold.

- Jeg kan for eksempel skanne inn en Audi og få opp all relevant informasjon om bilen, for eksmepel en brukerhåndbok. Det er langt fram før vi når dit. Men slike egenskaper vil være en viktig del av det vi kaller allstedsnærværende databehandling.

Institute for the Furture (IFTF) er et forskningsinstitutt i California drevet med en kombinasjon av offentlig og private midler. Liebold og hans forskerkolleger sysler med et bredt teppe av fremtidsscenarier. Hovedideen er å skape ideer som kan anspore til konkret forskning. Instituttet utarbeider tiårsscenarier og kartlegger trender.

- Vi driver ikke med presise prediksjoner, men impresjonistiske prognoser. De virkelige kreative ideene oppstår gjerne i skjæringspunktet der eksperter fra mange ulike fag møtes. Derfor er vi bevisst på å rekruttere fra et bredt spekter av forskere.

Kvitteringer som sladrer

Insituttet samler eksperter på alt fra demografi, helse, miljø, etnografi og geografi til forskere som spesialiserer seg på sosiale konsekvenser av teknologi. Forskerne lager wikier der temaene brettes ut og diskuteres.

- Av og til settes det fram bevisst provoserende teser. En av forskerne foreslo at fremtidens kassakvitteringer vil rapportere direkte til helsemyndighetene og forsikringsselskapene, som så ville sette prislapp på deg ut fra hva du drikker og spiser¿

Kollegene fikk fullstendig bakoversveis, naturlig nok, men poenget var å provosere fram diskusjon om konstruktive scenarier. Bevisst konspiratoriske scenarier kan utløse kreative ideer som går i en helt annen retning, understreker forskningslederen.

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også