En polsk sikkerhetsekspert hevder å ha avdekket to alvorlige sikkerhetsfeil i Java-programvaren som benyttes i svært mange Nokia-telefoner. Feilene finnes på rundt 140 Nokia-telefoner med programvareplattformen Nokia Series 40, hevder Adam Gowniak.

Ifølge den polske forskeren gjør feilene at Nokia-mobiler kan hackes slik at de kan benyttes til å ringe med utenfra, ta opp samtaler og få adgang til informasjon som ligger på telefonen.

Alt en hacker trenger for å hacke telefonen er telefonnummeret, hevder Gowniak, ifølge idg.se. Adam Gowdiak har gjort de berørte selskapene Sun (som står bak Java) og Nokia oppmerksomme på sårbarhetene, men krever 20 000 euro for å fortelle mer.

Denne framgangsmåten er nokså kontroversiell, men Gowniak mener han bør få anstendig betalt for et halvt års forskningsarbeid. Nokia og Sun har ikke ønsket å kommentere saken.

Series 40 er Nokias operativsystem for relativt rimelige, ikke altfor avanserte telefoner. Derfor er svært mange modeller potensielt utsatt for trusselen Gowniak hevder å ha påvist.

Her er Nokias liste over Series 40-telefoner.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!