Apple iPhone 6 Plus vs. HTC One M9 vs. Samsung Galaxy S6 og S6 Edge

Den beste kameramobilen

Tre av årets toppmobiler er på plass. Vi har testet kameraene på ferskingene Samsung Galaxy S6, S6 Edge og HTC One M9 mot iPhone 6 Plus.

Kameraet er en viktig del av enhver mobil. Vi har testet kameraene på Samsung Galaxy S6 Edge, HTC One M9, Apple iPhone 6 Plus og Samsung Galaxy S6 mot hverandre.
Kameraet er en viktig del av enhver mobil. Vi har testet kameraene på Samsung Galaxy S6 Edge, HTC One M9, Apple iPhone 6 Plus og Samsung Galaxy S6 mot hverandre. Foto: Lars Vidar Nordli
Sist oppdatert
FLAGGSKIP: Galaxy S6 Edge og Galaxy S6 er Samsungs nye flaggskipmobiler. Det er dønn like, bortsett fra utseendet.
FLAGGSKIP: Galaxy S6 Edge og Galaxy S6 er Samsungs nye flaggskipmobiler. Det er dønn like, bortsett fra utseendet. Foto: Samsung

Tre av årets første toppmobiler er på plass i redaksjonen. Vi har allerede testet HTC One M9, og nå har Samsung Galaxy S6 og S6 Edge også kommet.

Vi kommer tilbake med en grundig test av Samsungs flaggskip, Galaxy S6, men bestemte oss for å starte med en real kameratest.

For mange er kameraet på mobilen en av de viktigste funksjonene, og det er nok ikke så rart. Mobiltelefonen har erstattet kompaktkameraet som folks foretrukkede kamera.

Vi har altså i denne omgangen bare konsentrert oss om selve fotofunksjonen. Frontkameraet har vi også latt være i denne testrunden.

For å ha en referanse har vi tatt med en av fjorårets beste toppmobiler, iPhone 6 Plus. Kameraet på iPhone 6 Plus er for øvrig identisk med kameraet på iPhone 6, med unntak av at sistnevnte ikke har optisk bildestabilisator på foto.

Samsung Galaxy S6 og S6 Edge skal ha identisk kamera innabords, noe testene våre langt på vei bekrefter. Vi velger derfor stort sett å omtale disse som en, selv om vi har testet begge modellene separat.

Oppløsningen

Oppløsningsmessig er det faktisk HTC One M9 som leder an. Det har et kamera med en oppløsning på 20,7 megapiksler. Det er mye på en mobil, og i klasse med Sony Xperia Z-serie.

I andre enden av skalaen finner vi Apple iPhone 6 Plus. De har holdt seg på 8 megapiksler de siste årene og har levert gode resultater med det.

I midten finner vi Galaxy S6 og Edge med 16 megapiksler. Det er likevel verdt å merke seg at Samsung bare har 16:9-format som største format, mens HTC har et tjukkere format. Det blir dermed mer riktig å sammenligne hvor mange piksler hver har i bredden.

Da blir forskjellen langt mindre med HTCs 5376 piksler mot Samsungs 5312 piksler. iPhone på sin side er et stykke under det med 3264 piksler.

Lysfølsomhet

HØYOPPLØST: HTC One M9 har et kamera med hele 20 megapikslers oppløsning.
HØYOPPLØST: HTC One M9 har et kamera med hele 20 megapikslers oppløsning. Foto: HTC

Når det kommer til ISO-verdien er det bare Samsung og HTC som tillater deg å stille den inn manuelt.

Hos Samsung går skalaen fra ISO 100 til 800, mens hos HTC går den fra 100 til 1600.

Det er likevel en forskjell på hva du kan stille inn og hva automatikken kan gjøre. På HTC One M9 opplevde vi blant annet å finne bilder som var tatt med ISO 50 i godt lys, mens hos Samsung fant vi bilder med ISO-verdi 1600 i dårlig lys.

Apple på sin side gir ingen valg i det hele tatt, men ut fra bilder tatt i under gode og dårlige lysforhold kan vi anta at ISO-verdien strekker seg fra 32 til 2000. Det er i så fall iPhone som har det største lysfølsomhetsspennet her.

Det er flere ting som virker inn på ytelsen i dårlig lys, blant annet blenderåpningen. Her er det Samsung som imponerer med en blenderåpning på f/1.9, mens HTC og iPhone begge har f/2.2.

Det betyr at Samsung har litt over ett blendersteg mer å gå på, noe som kan ha mye å si.

Korn og støy

Ingen liker støy i bildene sine, og vanligvis ikke korn heller (med mindre det kan brukes som en effekt).

Mobiltelefoner er uvanlig dårlig egnet til å unngå korn og støy fordi de må bruke så liten bildebrikke. Dermed får hver piksel et svært lite område å samle inn lys på, noe som lettere fører til forskjeller mellom hver piksel, noe som vi oppfatter som korn.

Produsentene prøver å motvirke dette ved å fjerne støyen digitalt etter at bildet er tatt. Det kan fungere greit, men det kan ofte føre til at bildet får et heller grøtete inntrykk der detaljer forsvinner.

Vi brukte mobilene til litt kveldsfotografering, og her kom Samsung helt klart ut på topp. Ved det mørkeste motivet vårt måtte HTC og Apple skru ISO-verdien opp til ISO 1600, mens Samsung slapp unna med ISO 1000 takket være større blenderåpning.

Og her er det klasseforskjeller. Samsung Galaxy S6 og Edge leverer bilder som ser svært rene og pene ut. Ved nærmere inspeksjon ser vi spor etter et støyfilter, men det har ikke gått spesielt hardt ut over de fine detaljene.

Verst er resultatet fra HTC. Bildene med ISO 1600 er så grøtete at de ser nesten uskarpe ut. Bildene fra iPhone på sin side er langt mer kornete, men her har Apple klokelig vært langt mer forsiktig med støyfiltre slik at resultatet likevel ser skarpt ut.

ELDST: iPhone 6 Plus er på ingen måte en gammel mobil, men tilhører tross alt fjorårets toppmodeller.
ELDST: iPhone 6 Plus er på ingen måte en gammel mobil, men tilhører tross alt fjorårets toppmodeller. Foto: Apple

Skarpheten

Det hjelper ikke med høy oppløsning om det ikke fører til skarpere bilder.

Skarphet kan likevel være så mangt. Det vi oppfatter som skarphet er egentlig bare hvor hard kontrasten mellom lyse og mørke områder er, noe som lett kan jukses med i ettertid.

Vi liker heller å snakke om detaljoppløsning, altså hvor fine detaljer som gjengis i bildet.

I denne testen er det mobilene med høyest oppløsning som dominerer. Det kan godt hende iPhone faktisk utnytter hver piksel bedre, for bildene ser svært rene og skarpe ut ved godt lys.

Likevel får både Samsung og HTC fram finere detaljer i sine bilder. Ved ISO 100 er de ca. like gode, og her fikk vi resultater som kan konkurrere med mange kompaktkameraer.

Så snart lyset blir dårligere og ISO-verdien skrus opp daler detaljoppløsningen på HTC One M9. Det gjør den også hos Samsung Galaxy S6 og Edge, men ikke like mye.

Vi finner også noe støy i bildene fra HTC på laveste ISO. Det er ikke veldig påtagelig, men bildene fra Samsung er generelt sett penere her.

Video

OVERSIKTLIG: Kameraappen til Samsung Galaxy S6 og S6 EEdge er enkel og oversiktlig. Samtidig har den mange avanserte funksjoner gjemt i menyene.
OVERSIKTLIG: Kameraappen til Samsung Galaxy S6 og S6 EEdge er enkel og oversiktlig. Samtidig har den mange avanserte funksjoner gjemt i menyene.

Alle modellene filmer selvsagt i full HD-oppløsning. I tillegg kan HTC One M9 og Samsung Galaxy S6 og Edge filme i 4K-oppløsning. Det vil si 3840 x 2160 piksler med 30 bilder i sekundet.

Alle kameraene kan også lage saktefilm i 720p-oppløsning, men her vinner iPhone ved at de kan filme med 240 bilder pr. sekund mot Samsungs og HTCs 120 bps.

I tillegg tilbyr Samsung opptak i WQHD-oppløsning, hvilket vil si 2560 x 1440 piksler.

Videokvalitet

Selv om vi synes det er råtøft å kunne filme i 4K-oppløsning, så tror vi nok at det er 1080p som er mest aktuelt for de fleste. Man vil jo kunne vise fram videoen andre steder enn bare på mobilskjermen.

Når det er sagt så ser 4K fantastisk ut på de høyoppløste skjermene på Samsung S6 og Edge.

KAMERAAPP: HTC One M9 sin kameraapp lar deg stille det meste manuelt, også lukkertiden.
KAMERAAPP: HTC One M9 sin kameraapp lar deg stille det meste manuelt, også lukkertiden.

Når det gjelder 1080p må vi nok gi seieren til iPhone 6 Plus. Galaxy S6 og Edge gir ca. like god detaljskarphet som iPhone, men med ørlite mer korn.

Forskjellen er liten, så de aller fleste vil nok bedømme kvaliteten til å være lik her.

HTC greier ikke like god detaljskarphet som konkurrentene på 1080p-oppløsningen, men ligger ikke lagt bak.

iPhone 6 Plus har også en fordel når det kommer til saktefilm. Det er vanskelig å slå 240 bilder i sekundet.

Men vil du ha skarpe videoopptak er det 4K-som gjelder. Her har gir HTC One M9 og Samsung Galaxy S6 og Edge cirka like skarpe bilder.

Vi målte ørlite mer korn hos HTC, men var egentlig ikke noe vi kunne se i praksis. Likevel hadde HTC en tendens til å brenne fortere ut i høylysene. Vi fikk i det hele tatt et litt renere inntrykk fra Samsungs 4K-opptak.

VELKJENT: Apple liker å gjøre ting enkelt, derfor er kameraappen til iPhone 6 Plus den med minst muligheter. Men den har innebygget timelapsfunksjon.
VELKJENT: Apple liker å gjøre ting enkelt, derfor er kameraappen til iPhone 6 Plus den med minst muligheter. Men den har innebygget timelapsfunksjon.

Skulle vi valgt en modell for kun basert på videofunksjonen, hadde vi nok valg en av Samsungs nye toppmodeller. Forskjellen i 1080p-oppløsningen så liten at vi går for Samsung og 4K, til tross for at iPhone gir litt kulere saktefilmeffekt.

Nye konger på topp

Det er ingen tvil om at Samsung Galaxy S6 og Edge, og HTC One M9 har de mest avanserte kamerafunksjonene. Her kan du både sette ISO og fokus manuelt, og på HTC One M9 kan du i tillegg styre lukkertiden.

Apple liker å holde ting enkelt, og har veldig bra automatikk. For mange er det vel så viktig, men i vanskelige motiver kan redningen være manuell styring.

Selv om HTC One M9 konkurrerer med Samsungs modeller på mange områder, faller den litt gjennom på andre. Ytelsen i dårlig lys og skarpheten på 1080p-opptak er ting som får oss til å like Samsung bedre.

Samtidig synes vi bildene fra HTC har en tendens til å brenne ut i de lyse områdene og gro igjen i de mørke områdene fortere enn det vi opplever hos Samsung og iPhone.

Alle tre mobilene gir gode bilder, men vi synes Samsung virkelig har gjort seg flid med kamerafunksjonen.

Derfor tør vi påstå at Galaxy S6 og S6 Edge har de beste mobilkameraene på markedet akkurat nå.

Spesifikasjoner for
iPhone 6 Plus

Spesifikasjoner for
HTC One M9

Spesifikasjoner for
Samsung Galaxy S6

Spesifikasjoner for
Samsung Galaxy S6 Edge

  • Oppløsning: 8 megapiksler, (3264 x 2448 piksler)
  • Skjermstørrelse:
    5,5 tommer
  • Skjermoppløsning:
    1920 x 1080 piksler
  • Videooppløsning:
    1920 x 1080 piksler, 30 bps
  • Saktefilm:
    1280 x 720 piksler, 240 bps
  • ISO: (32 – 2000)
  • Blender: f/2.2
  • Internlagring:
    16 / 64 / 128 GB
  • Minnekort: Nei
  • Mål: 15,81 x 7,78 x 0,71 cm
  • Vekt: 172 gram
  • Oppløsning: 20,7 megapiksler (5376 x 3752 piksler)
  • Skjermstørrelse:
    5 tommer
  • Skjermoppløsning:
    1920 x 1080 piksler
  • Videooppløsning:
    3840 x 2160 piksler, 30 bps
  • Saktefilm:
    1280 x 720 piksler, 120 bps
  • ISO: (50) 100 – 1600
  • Blender: 2,2
  • Internlagring: 32 GB
  • Minnekort:
    MicroSD opp til 128 GB
  • Mål: 14,46 x 6,97 x 0,96
  • Vekt: 157 gram
  • Oppløsning: 16 megapiksler (5312 x 2988 piksler)
  • Skjermstørrelse:
    5,1 tommer
  • Skjermoppløsning:
    2560 x 1440 piksler
  • Videooppløsning:
    3840 x 2160 piksler, 30 bps
  • Saktefilm:
    1280 x 720 piksler, 120 bps
  • ISO: 100–800 (1600)
  • Blender: f/1.9
  • Internlagring:
    32 / 64 / 128 GB
  • Minnekort: Nei
  • Mål: 14,34 x 7,05 x 0,68 cm
  • Vekt: 138
  • Oppløsning: 16 megapiksler
    (2988 x 5312 pisker)
  • Skjermstørrelse:
    5,1 tommer
  • Skjermoppløsning:
    2560 x 1440 piksler
  • Videooppløsning:
    3840 x 2160 piksler, 30 bps
  • Saktefilm:
    1280 x 720 piksler, 120 bps
  • ISO: 100–800 (1600)
  • Blender: f/1.9
  • Internlagring:
    32 / 64 / 128 GB
  • Minnekort: Nei
  • Mål: 14,21 x 7,01 x 0,7 cm
  • Vekt: 132

Testbilder

Images 

Samsung Galaxy S6 og S6 Edge
S6 originalbilder
(åpnes i eget vindu)
HTC One M9
M9 originalbilder
(åpnes i eget vindu)
Apple iPhone 6 Plus
6 Plus originalbilder
(åpnes i eget vindu)
Testbilde 1 ISO 100 Bilde 1 original Testbilde 1 - ISO 50 Bilde 1 original Testbilde 1 ISO 32 Bilde 1 original
Nattbilde ISO 1000 Nattbilde original Nattbilde ISO 1600 Nattbilde original Nattbilde ISO 1600 Nattbilde original
Makrofoto Makro original Makrofoto Makro original Makrofoto Makro original
Videobilde 4K Videobilde original Videobilde 4K Videobilde original Videobilde 1080p Videobilde original

Denne saken ble første gang publisert 27/03 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også