Doro Liberto 820

Bestemormobilen er blitt smart

Seniormobilen er blitt smart. Vi har testet Doro Liberto 820.

SMART: Doro Liberto 820 er en smarttelefon med et brukervennlig brukergrensesnitt.
SMART: Doro Liberto 820 er en smarttelefon med et brukervennlig brukergrensesnitt.
Sist oppdatert
SMÅTT: Teksttastaturet tror vi kan bli litt smått for enkelte som er i målgruppen for Doro Liberto 820.
SMÅTT: Teksttastaturet tror vi kan bli litt smått for enkelte som er i målgruppen for Doro Liberto 820.
KNAPPER: Doro Liberto 820 har fått tydelige funksjonsknapper nederst på mobilen.
KNAPPER: Doro Liberto 820 har fått tydelige funksjonsknapper nederst på mobilen.

Doro har i flere år laget mobiler spesielt tilpasset en voksen målgruppe. Funksjonene har vært få og knappene store. Kjøperne har gjerne vært våre tilårskomne foreldre, besteforeldre eller andre med som har hatt behov for en enkel og brukervennlig mobil.

Nå er Doro ute med sin andre smarttelefon for denne målgruppen. Doro Liberto 820 er i bunn og grunn en vanlig Android-mobil (versjon 4.4) som har fått et forenklet brukergrensesnitt og noen ekstra funksjoner på toppen.

Forenklet

Det forenklede brukergrensesnittet innebærer blant annet at den 4,5 tommers store berøringsskjermen kun har plass til 6 store ikoner i tillegg til en værvidgets og en søkeboks fra Google. I tillegg kan man skru på et enda enklere grensesnitt, som kun plass til fire store ikoner på forsiden i tillegg til dato og værinformasjon.

Hva de seks (fire) ikonene på forsiden skal inneholde bestemmer man selv. Det kan være til en app, til en kontakt eller en funksjon som kamera eller lommelyktfunksjonen. Endringen av appene gjøres ikke direkte på startskjermen, men via å aktivere en meny. Dette gjør det litt mer innviklet for en «ikke-teknisk» person, men samtidig unngår man at ting blir endret av vanvare.

Telefonen har ikke noen app-konteiner slik vi ser på de fleste Android-mobiler. Her legger appene seg på en av de fire startskjermene man har tilgjengelig via menyknappen på startsiden. Man kan slå av og på muligheten for sveiping, slik at man også kan få tilgang til de samme appene ved å sveipe skjermen til høyre og venstre. Denne funksjonen kan altså skrus av om den som skal bruke telefonen lett blir forvirret av nye ikoner. Uansett kan man bruke den fysiske hjemknappen for å gå tilbake til hovedstartskjermen.

Lite tastatur

Stort sett er alt av menyer og ikoner tydelig og logisk. Alle valg avsluttes med at man har valget mellom en tydelig grønn «lagre/utfør»-knapp eller et stort rødt kryss for å avslutte uten å lagre. Man finner også svært ofte gode forklarende tekster som forteller hva en bestemt funksjon eller knapp gjør.

Ringefunksjonen er også god med store og tydelige knapper. Det som ikke er like bra er tekstastaturet. Her synes vi tastene blir litt små og vi kan godt tenke oss at mange som befinner seg i målgruppen for denne telefonen vil slite med å treffe riktig tast når man skal skrive en SMS eller en nettadresse.

De overtydelige menyene har også noen svakheter, som at vi må bruke fem klikk for å slette en SMS!

TYDELIG: Det meste er tydelig på Doro Liberto 820. Inngangene for hodetelefoner og lader er tydelig merket.
TYDELIG: Det meste er tydelig på Doro Liberto 820. Inngangene for hodetelefoner og lader er tydelig merket.

Alarmfunksjon

Doro Liberto 820 er også utstyrt med en smart alarmknapp på telefonens bakside. Ved å holde denne inne i tre sekund (alternativt trykke tre ganger ett sekund), vil telefonen sende ut en melding med den sist kjente posisjonen til inntil fem forhåndsutvalgte kontakter med beskjed om at man trenger hjelp. I tillegg vil mobilen begynne å ringe de samme kontaktene. På den måten kan raskt få hjelp eller komme i kontakt med noen som kan skaffe hjelp.

Spesifikasjoner: Doro Liberto 820

  • OS: Android 4.4
  • Skjerm: 4,5 tommer
  • Oppløsning: 940 x 560 punkter
  • Prosessor: 1,3 GHz, Quad Core
  • Minne: 1 GB
  • Lagringsplass: 3GB
  • Minnekort: Ja, opp til 32 GB
  • Kamera: 8 MP
  • Batteri: 1900 mAh
  • Frontkamera: 0,3 MP
  • 4G: Nei
  • Størrelse: 137 x 71 x 10 mm
  • Vekt: 132 gram
  • Annet: Alarmfunksjon, spesialtilpasset seniormarkedet, FM-radio
ROBUST: Doro Liberto 820 er en pakket inn i et robust design.
ROBUST: Doro Liberto 820 er en pakket inn i et robust design.

Ryddig oppsett

Vi likte også oppsettet av mobilen godt. Det første skjermbildet var riktignok på engelsk, men deretter blir man guidet gjennom oppsettet på en relativt enkel og lettfattelig måte. Vi er likevel litt usikker på om enkelte i målgruppen vet hva sveipe og WiFi er for noe?

Jeg vil også tro at mange vil trenge hjelp til spørsmål av typen: Vil du begrense datatrafikken når WiFi ikke er tilgjengelig?

Vi tror oppsettet er enkelt nok til at mange i målgruppen vil klare dette selv, men mange vil også trenge hjelp.

God nok ytelse

Siden Doro Liberto 820 i bunn og grunn er en vanlig Android-mobil med 1,3 GHz prosessor og 1 GB RAM, så skårer den også som en vanlig og rimelig Android-mobil i det nedre mellomsjiktet. I bruk opplever vi ingen store problemer med mobilen. Batterilevetiden er ikke den aller beste. Vi målte den til 5 timer og 9 minutter. Til det bruket vi antar denne telefonen vil ha, så tror vi batterilevetiden ikke er noe stort problem. Et pluss til Doro for å legge ved en dokkingstasjon til lading. Det vil gjøre ladingen enklere for mange.

Kameraet på 8 megapiksler tar helt greie mobilbilder. Vi synes autofokusfunksjonen er litt treg, men noe stort problem er det ikke. Kameraappen er også tilpasset målgruppen, slik at menyvalg og innstillinger er lette å for stå.

Konklusjon

Doro har laget en brukervennlig smartmobil til en «voksen» og voksende målgruppe.

Det er lett å tenke seg at alle ønsker og trenger en toppmobil fra Apple, Samsung, Sony eller LG, men vi tror Doro kan nå ut til flere enn de aller eldste mobilbrukerne med Doro Liberto 820. For vi skal ikke glemme at det finnes mobilbrukere i alle aldre med en solid porsjon frykt/aversjon/motstand mot teknologi og data – og som bare ønsker seg en enkel og brukervennlig mobil. Her kan Doro Liberto 820 faktisk være et greit alternativ.

I tillegg finnes det mange med en eller annen grad av nedsatt funksjonsevne, som kan ha bruk for en mobil med store ikoner og lettleste menyer. Samtidig kan man argumentere for at mange av de store mobilprodusentene, som Samsung og Sony, også tilbyr et forenklet brukergrensesnitt på sine mobiler.

Men til en pris på knappe 1800 kroner, mener vi Doro Liberto 820 er et godt kjøp for alle som trenger en brukervennlig smartmobil.

Skjermbilder fra menyen

Denne saken ble første gang publisert 21/11 2014, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også