Bruk mobilen smartere

16 smarte mobiltips

Mobilen er med over alt. Bruker du den smart nok? Her er mobiltjenestene du ikke bør gå glipp av.

Sist oppdatert

De fleste av oss bruker mobilen til veldig mye allerede. Likevel finnes det helt sikkert nyttige tjenester og funksjoner du aldri har prøvd. Vi har samlet sammen en del tips til mobiltjenester som kan gjøre hverdagen morsommere og mer praktisk. De fleste kan brukes helt uavhengig av hvilken telefonmodell du har.

1) Spar penger

Et nummer trenger ikke koste skjorta! Hvis du fortsatt bruker søketjenester som tar en femmer for å lete opp et mobilnummer for deg, er det penger å spare. Telefonkatalogen finnes i WAP-versjon, så her er det bare å legge inn wap.tlf.no som bokmerke med det samme. Søket går enkelt og kjapt, og hvis du huker av for «søk i nærheten», får du bare treff i området der du befinner deg. Du kan selvsagt bruke fullversjonen av telefonkatalogen i mobilens nettleser, men WAP-versjonen er kjappere og bedre!

2) Finn veien

Stadig flere mobiler kommer med innebygd GPS, og har du en slik er det neppe noe stort problem å finne veien. Men også for mobiltelefoner uten GPS finnes det brukbare alternativer. Google Maps til mobil er et lite javaprogram som viser kart og satellittbilder, og som også hjelper deg med å finne ut omtrent hvor du er. Google bruker posisjonering fra mobilnettet til å hjelpe deg på vei, hvis det er tilgjengelig. Dette gjør i hvert fall at du som regel får opp kart over riktig område når du starter programmet, selv om posisjoneringen ikke er særlig nøyaktig. Javaprogrammet gir deg mulighet til å søke på adresser, for å finne stedet du leter etter. Programmet kan også vise satellittbilder av området du befinner deg i.

 

3) Vinn veddemål

Hva ble egentlig resultatet i kampen mellom Norge og Italia i fotball-VM i 1994? Når ble Beatles-albumet «Let it be» gitt ut for første gang? Enten du skal skaffe bevis for at du vant veddemålet, eller du skal jukse i quiz er Wapedia løsningen på de fleste av dine problemer. Mobilversjonen av nettleksikonet Wikipedia finner du på adressen wapedia.mobi. Slenger du på /no/ på slutten kommer du rett til den norske utgaven. Svarene er selvsagt 0-1 og 1970.

4) Nettbank

Stadig flere banker tilbyr mobilbank, som gjør det mulig å betale regninger selv om du ikke sitter foran PC-en. DnB NOR stakk til og med av med prisen for beste nykommer da Nordens beste mobiltjenester ble kåret i januar. Også Skandiabanken, Storebrand Bank, Nordlandsbanken og Hedmark Sparebank er blant bankene som etter hvert har fått mange mobilbankbrukere. Noen har fulle wap-tjenester, andre har mobiltjenester som baserer seg på at du sender SMS. Sjekk om din bank tilbyr mobilbank, så kan du holde deg mer utendørs i sommer.

5) Yahoo! Go

Mens Google har spredt sine mobiltjenester i flere programmer, har Yahoo laget et javaprogram som er alt fra reisehåndbok og kart til e-postklient og RSS-leser i ett. Et genialt lite program du bør ha på mobilen, i hvert fall hvis du bruker Yahoo sine tjenester. Karttjenesten minner om Google sin, men har også trafikkinformasjon og informasjon om interessante severdigheter på stedet du besøker. Det er ingen norsk oversettelse å få tak i til Yahoo!Go, og litt mangelfull informasjon om severdigheter i norske byer - men kart finner du. Også denne tjenesten skal i hvert fall i teorien kunne bruke posisjoneringsinformasjon fra mobilnettet til å finne ut omtrent hvor du er.

Yahoo!Go kan også brukes til å legge inn egne småprogrammer (widgets), sjekke aksjekurser, sportsresultater, hollywoodsladder, Flickr-bilder og Yahoo-mail.

 

6) E-post på mobilen

E-post på mobilen er noe veldig mange bruker allerede. Men hvis du ikke har mobil betalt av jobben med push-mail og Exchange-konto, kan det kanskje gjøres både billigere og smartere. Google tilbyr et genialt alternativ til den innebygde e-post-klienten i mobilen. Tjenesten består av et javaprogram du laster ned til mobilen. Der får du god oversikt over mailen din, og kan også lese vedlegg som for eksempel PDF eller word-dokumenter. Ulempen er at du må starte programmet for aktivt å sjekke mail, men hvis du kan leve med det, kan du spare noen kroner i datatrafikk og få tilgang til funksjoner mange mobiltelefoner mangler.

 

7) Surf smartere

WAP er langt fra død, og som denne artikkelen viser finnes det mange gode tjenester for WAP. Likevel kommer man ofte ikke utenom en full internettside for å finne informasjonen man er ute etter. Dette kan de fleste mobiler i dag fikse uten tilleggsprogrammer, men hvor god den innebygde nettleseren i mobilen er varierer fra modell til modell. Hvis du har en telefon med liten skjerm, er det stor sannsynlighet for at det lønner seg å prøve mobilprogrammet fra norske Opera. Opera Mini kan lastes ned til stort sett alle nye mobiltelefoner. Det er en javabasert nettleser som laster ned et miniatyrbilde av nettsiden, og lar deg zoome inn på det stedet du vil se. Dette er en veldig ryddig måte å vise store nettsider på en liten skjerm. I tillegg skaleres alt ned til en passelig størrelse for mobil, slik at mobilen ikke trenger å laste ned større datamengder enn nødvendig. Det sparer du både tid og penger på. Last ned programmet ved å besøke http://operamini.com fra nettleseren i mobilen.

 

8) Parkering

Parkeringstiden har gått ut, så du må løpe? Eller har du kanskje betalt for en time ekstra, for å sikre at den ikke gjør det? Parkeringstjenester på mobil er en veldig god erstatning for de gammeldagse parkeringsautomatene. EasyPark støttes av parkeringsplasser over store deler av landet. Systemet fungerer ved at du fester en oblat i frontruta på bilen, som parkeringsvakten kan sjekke. Du kan starte og stoppe en parkering ved å ringe et nummer, eller sende en sms. Du må riktignok betale et tillegg pr. parkering, som ifølge EasyPark i gjennomsnitt er på 3,78 kroner. Pengene du skal betale for parkeringen blir enten sendt som en faktura, eller trukket fra kredittkortet.

 

9) Twitter

Hvis du er en Twitter-bruker er det på tide å begynne å oppdatere status fra mobilen. For de uinnvidde er Twitter et enkelt sosialt nettverk hvor du kan følge med på hva dine venner driver med til enhver tid. Send en SMS med hva du gjør akkurat nå til +447624801423, og Twitter-profilen din er oppdatert. Du kan også bruke kodeord «invite» for å invitere en ny venn, «follow» for å sjekke hva en person gjør akkurat nå, «track» for å spore interesser, «whois» for å finne informasjon om en kontakt eller «off» for å slippe å få flere meldinger til mobilen. Twitter har naturligvis også en wap-tjeneste, som du finner på m.twitter.com.

 

10) Finn ut hvor bussen er

Oslo Sporveier har nylig byttet navn til Ruter, selv om det kan virke som om ruter ikke alltid er noe de forholder seg like nøyaktig til. Derfor er sanntidsinformasjon om hvor bussen eller T-banen faktisk befinner seg en nyttig opplysning man kan bruke mobilen til å få tak i. I løpet av dette året skal etter planen alle busser, trikker og T-banen i Oslo og Akershus være inkludert i sanntidssystemet. Tjenesten er tilgjengelig fra WAP, på adressen wap.trafikanten.no. Her velger du enten en holdeplass eller et rutenummer. For å få full glede av tjenesten kan det være lurt å legge inn et bokmerke direkte til holdeplassen du pleier å bruke. Dermed er det bare et par klikk for å sjekke neste gang du lurer på hvor bussen egentlig befinner seg.

 

11) Finn laveste pris

Du står på Elkjøp og selgeren påstår at du ikke finner PC-en billigere NOE annet sted. Sannsynligvis er det selvfølgelig feil, og beviset er ikke langt unna. Den svært gode pristjenesten www.prisguide.no har en SMS-tjeneste hvor du sender «PRIS» og navnet på produktet til 2097, og får laveste nettpris tilbake på SMS. Tjenesten koster 1 krone pr. melding, noe som helt klart ofte kan være verdt prisen. Er du villig til å betale 3 kroner, kan du bruke kodeord «INFO» foran produktnavnet. Da får du en MMS med bilde av produktet, produktinfo og beskjed om hvilke butikker som har det på lager. Også pristjenesten Kelkoo har en mobiltjeneste som kan være verdt et forsøk. Her finner du alt fra kjøleskap til klær og kaffetraktere. Kelkoo sin mobiltjeneste er basert på WAP, så her taster du m.kellko.no i nettleseren på mobilen. Dette er rett og slett en strippet versjon av de ordinære nettsidene, hvor alt som krever mye båndbredde er fjernet.

 

12) Se TV

Det finnes etter hvert mange gode TV-tjenester for mobilen. Fells for de fleste er at de blir veldig dyre hvis du også må betale full pris for datatrafikken. NRK legger ut en del av sine sendinger som streaming til mobil, og det tar de 49 kroner i måneden for. TV2 har en tilsvarende tjeneste som de 59 kroner i måneden for. Dermed trenger du ikke gå glipp av nyhetssendingen selv om du er på farta.

For fotballinteressert tilbyr Telenor og TV2 også en tjeneste hvor du kan se alle Tippeligakampene direkte på mobil. Ikke forvent at du ser ballen til enhver tid, for her er både oppløsning og størrelsen på skjermen et problem. Men du får som regel med deg hva som skjer. Prisen er 69 kroner i måneden, og tjenesten er bare for Telenor-kunder.

Har du lyst til å se mobil-TV direkte fra din egen dekoderboks hjemme i stua, kan kanskje Slingbox være tingen. Slingbox er en boks som lar deg betjene en dekoderboks via internett. Vi har testet boksen, og har fått meldinger om at det nå også kommer et mobilprogram som gjør det mulig å se alt innholdet fra TV-stua på en 3G-mobil. Har du planer om å bruke en sånn tjeneste, er det bare å skaffe seg fastpris på mobil datatrafikk med det samme, for det vil kreve overføring av mye data hver gang.

En siste TV-tjeneste som kan være verdt å nevne for alle YouTube-avhengige, er TinyTube. På WAP-siden tinytube.net finner du et utvalg av YouTube-filmer som kan spilles av på mobilen. Her kan du velge om du vil laste ned klippet, eller om du vil se det direkte.

 

13) Lag TV

Hvis du ikke liker å se mobil-TV på bussen, så kanskje du er typen som heller lager mobil-TV på bussen. Bambuser.com er et svensk nettsted som fortsatt er på alpha-stadiet, og som lar deg lage dine egne direktesendte TV-sendinger. Først må du laste ned et program til mobilen, noe du gjør ved å taste adressen m.bambuser.com i mobilens nettleser. Deretter er det bare å starte kringkastingen, som da selvsagt gjøres med kameraet på mobilen. TV-showet vises direkte på bambuser.com, i tillegg til at du kan legge det til i din egen blogg eller nettside. En ganske kul tjeneste som fort også blir ganske dyr hvis du betaler vanlig pris for datatrafikk. Pass imidlertid på hvem du filmer, for alt går direkte og usensurert ut på nett.

 

14) Spill bort pengene

Hvis du har anlegg for spillegalskap, bør du holde deg langt unna Norsk Tipping sin mobilløsning. Der er det nemlig enklere enn noen gang å spille bort lønna direkte fra bussen. Programmet må bestilles til mobilen fra en PC som har installert Norsk Tipping sin kortleser. Programmet er oversiktlig og genialt, og lar deg sette penger på Oddsen, Tipping, Lotto, Viking Lotto og Keno. Hvis du har registrert bankkortet ditt hos tippemonopolisten kan du også hente penger rett fra konto ved et par klikk. Underveis i fotballkamper kan du følge kampene du har satt penger på direkte. Det har aldri vært enklere å bli kvitt sparepengene!

 

15) Tekst-TV

Tekst-TV er kanskje ikke det aller siste på teknologifronten, men i javaversjon til mobilen er NRK Tekst-TV kult! Dette er en enkel og oversiktlig måte å finne fram til både nyheter, vær og fotballresultater. For du husker vel fortsatt hvilket sidenummer været er på? Programmet laster du ned gratis ved å sende en SMS med kodeord «NRK TTV» til 1986. For mer informasjon kan du naturligvis sjekke det vanlige Tekst-TV, nærmere bestemt side 441. Programmet koster ikke noe i bruk, bortsett fra prisen for datatrafikk. Men siden en Tekst-TV-side ikke inneholder voldsomt med informasjon, blir det ikke store summer så lenge du befinner deg i Norge.

 

16) RSS

RSS er et hjelpemiddel som faktisk kommer veldig bra til sin rett på mobil. Hvis du ikke er helt inne i hva RSS er, så ta en titt på denne artikkelen . Mange mobiltelefoner kommer med innebygd RSS-leser. Legg inn adresser til alt du måtte være interessert i, og du får opp overskriftene fortløpende.

Denne saken ble første gang publisert 25/06 2008, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også