Videoredigering på iPad

Slik blir du video-proff for en snau hundrings!

Appene for videoredigering svinger fra nesten-genialitet til det rene sludder. Sjekk testen!

Foto: FOTO: Yunus Arakon
Sist oppdatert

Tips!

Har du tatt alle filmklippene dine med en iPhone, så er det relativt enkelt å få klippene over til iPad-en via iCloud. Gå til Innstillinger -> iCloud -> Bilder på din iPhone/iPad og sjekk at «Min bildestrøm» er slått på. Da vil alle bilder på alle dine iOS-enheter synkronisere på kryss og tvers når du er koblet til et trådløst nettverk.

Skal du hente bilder fra flere kilder er det litt mer jobb. Vi har funnet ut at en enkel måte er å gjøre dette på er for eksempel å bruke Camera Upload-funksjonen til Dropbox (finnes også tilsvarende for OneDrive og Google Drive) og så via iTunes synkronisere denne mappen med iPad-en.

Skrur du i tillegg på for trådløs synkronisering via WiFi, vi denne mappen oppdatere seg hver gang du innfor ditt eget trådløse nettverk, PC-en står på og iPad-en har nok strøm.

Alternativt kan du lage en egen mappe som du synkroniserer på sammen måte - der du samler alle elementene du trenger til prosjektet ditt.

Har du tatt bilder med et digitalkamera, kan du også benytte Apples iPad Camaera Connection Kit (249 kroner).

Da kan du koble USB-ledningen fra kameraet ditt direkte til iPad-en og så laste over bildene/filmene dine.

Det har aldri vært enklere enn i dag å sette sammen en serie filmklipp til en severdig film. En film som barn og besteforeldre elsker og som venner kan beundre. For de aller fleste av oss går til enhver tid rundt med et helt ok kamera i lommen - nemlig mobilen.

Bruker vi kameraet litt mer bevist, så kan du veldig enkelt lage minneverdige historier som hverfall du og familien din vil sette pris på. En sykkeltur i skogen, en hyttetur med venne eller noe som skjer på jobben eller skolen.

Tenker man «film» kan man for eksempel passe på å filme litt når man pakker, filme litt underveis, filme når man er fremme, pakker ut og selvsagt filme små snutter mens man er på tur.

Si noe!

Få gjerne folk rundt deg til å si ting. Be dem fortelle hvor de er, hva de gjør og hvorfor de gjør det. Da blir filmen mindre monoton og du skaper en fin dynamikk som kan balansere rolige naturbilder eller fartsfylte actionscener.

Unngå selv å snakke mens du filmer. Stemmen din blir svært høy og ofte litt rar når man snakker mens man filmer. Legg heller på en fortellerstemme i ettertid. Det gjør at filmen din virker mer profesjonell og lyden blir også ofte mye bedre.

Når du ser hvor mye glede, spesielt barn, har av å se seg selv på film - så tenk på hvor morsomt det er å ha «hverdagsfilmer» av deg selv, familien, barna dine, vennene dine og omgivelsene dine om 10 år, om 20 år eller om 40 år! Tenk om din bestemor kunne vist deg film fra sin barndom!

Men for at en serie filmklipp skal bli severdig, bør de redigeres. Er du nøye når du filmer, kan du sette sammen filmklipp som du har tatt med mobilen, et kompaktkamera eller et speilreflekskamera til et svært severdig resultat.

Mens videoredigering bare for noen få år siden var forbeholdt de kraftigste PC-ene og personer med altfor mye fritid, så kan du i dag sette sammen en film på bussen på vei hjem fra jobb.

Vi har i denne testen sett på sju ulike redigeringsprogrammer for iOS/iPad. De beste er nesten like gode som en god PC-programvare, mens de dårligste bør du ikke tenke på å laste ned.

Dette har vi sett etter

Vi har forsøkt etter beste evne å vurdere appene etter følgende kriterier:

  • Hvor lett er det å hente mange klipp fra ulike kilder: kamerarull, kamera, Dropbox og så videre.
  • Hvor enkelt er det å komme i gang å redigere en film.
  • Hvordan fungerer redigering av enkeltklipp.
  • Håndtering av lyd.
  • Hvor lett er det å organisere klippene.
  • Hva finnes av innganger (tekstplakater), teksting og andre teksteffekter.
  • Hastighet. Hvor raskt lager man en film og hvor raskt blir filmen rendret/lagret.
  • Delemuligheter, visningsmuligheter - YouTube, Facebook etc.
  • Oppløsning/kvalitet på det ferdige resultatet.
  • Hvor mye innhold finnes, som overganger, musikk, foto og så videre.
  • Ekstrafunksjoner

Vi har lagt stor vekt på brukervennlighet og hastighet. Disse henger litt sammen, men på en iPad ønsker du ikke å bruke to timer på å redigere en film. Du ønsker kanskje å bruke fem minutter. Da må det være supereffektivt å hente inn filmklipp og det må gå raskt å sette de sammen til en ferdig film. Med de beste programmene i denne testen kan du lage en film på minutter, mens de litt mindre gode kan du godt ende opp med å gi opp.

Konklusjon

Denne testen har to kandidater som klart skiller seg ut fra de andre testdeltagerne. For enkel og rask videoredigering så anbefaler vi iMovie fra Apple. Den er rask i bruk, svært brukervennlig og har det aller mest nødvendige du trenger for å kunne sette sammen filmklipp og bilder til en ok film.

For litt mer avansert redigering skiller Pinnacle Studio seg ut som en soleklar vinner. Den er ikke bare enkel i bruk, den har også svært mange funksjoner innebygd. Alt fra enkle overganger til mer avanserte funksjoner. For eksempel er Pinnacle det enste programmet i testen som klarer å håndtere slow motion og lyd på en profesjonell måte.

Selv om Pinnacle er noe mer avansert enn iMovie, så kan du også med Pinnacle Studio jobbe svært effektiv. Vi liker også svært godt at Pinnacle har gjort det superenkelt å hente innhold fra kilder som Dropbox, OneDrive med flere.

Det gjør ta du lett kan samle innhold fra flere kilder - og jobbe med disse på iPad-en. Riktignok må du ut med 126 kroner for Pinnacle Studio inkludert Cloud Connect-pakken, men programmet er absolutt verdt prisen. Dette programmet har også en eksportfunksjon, noe som gjør at du kan flytte et prosjekt fra en iPad til en annen - eller fortsette å jobbe på en PC. Summen av gode funksjoner og høy brukervennlighet gjør at Pinnacle Studio er testens vinner.

Denne saken ble første gang publisert 17/09 2014, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også