På ramme alvor

Test: Kodak EasyShare EX1011

Digitale fotorammer tror vi blir høstens store slager. Og mener du alvor, går du for Kodaks trådløse ramme EasyShare EX1011.

RAMME TIL BESTEMOR: Kodak Photoshare EX1011 er en god digital fotoramme som du kan sende bilder til.
RAMME TIL BESTEMOR: Kodak Photoshare EX1011 er en god digital fotoramme som du kan sende bilder til. Foto: FOTO: Kodak
Sist oppdatert

Kodak EasyShare EX1011

Tekniske spesifikasjoner:

  • Minnekort: SD/xD/MMC/MS og Micro Hard Drive
  • WLAN: Ja (b/g)
  • Internminne: 128 MB
  • Fjernkontroll: Ja
  • Nettbasert album: Ja
  • Skjermstørrelse: 10 tommer
  • Format: 16:9
  • Oppløsning: 800x480
  • Musikkformat: MP3
  • Filmformat: MPEG-4, MPEG-1, MOV, AVI

Noen småproblemer til tross: Denne rammen imponerte oss. Den er nemlig spekket med funksjoner, og et lite scenario kan illustrere hva du kan gjøre med en slik ramme:

Du og familien skal dra utenlands ett år for jobb eller studier. Mor er selvsagt opptatt av at dere både må ringe og sende bilder. Med en trådløs digital fotoramme kan du gjøre det rimelig elegant - gitt at mor har trådløst nettverk. Du kjøper Kodak-rammen og installerer den hos mor. Her setter du opp rammen slik at hun lett kan velge å se bilder fra ditt nettbaserte Kodak EasyShare Gallery-album. Det eneste du nå trenger å gjøre er å laste opp noen nye bilder i ny og ne. Tenk så fornøyd hun blir når hun jevnt og trutt får nye bilder rett opp på albumet sitt!

Mange kilder

For scenariet over er helt realistisk med den trådløse digitale fotorammen fra Kodak. Rammen har uante muligheter når det gjelder å vise bilder. Her kan du koble til minnekort av typen SD/MMC/MS/xD/CF og mikroharddisk. I tillegg har du et internt minne på 128 MB.

Men det stopper ikke her. I tillegg kan du vies alle bildene du har liggende på ditt lokalt på PC-en via det trådløse nettverket, og altså som i scenarioet vårt kan du laste ned bilder fra et nettbasert album hos Kodak.no.

I tillegg kan rammen spille av musikk mens du viser frem dine digitale bilder og den spiller også av video, for eksempel alle disse småsnuttene du tar med digitalkameraet ditt.

Velg det enkle

Målt i enkelhet er det nok likevel minnekortet som vinner. Er du som folk flest har du bildene på PC-en liggende i mange ulike mapper. Da blir det raskt mye blaing og venting for å vise bildene mappe for mappe på rammen. Det er heller ikke alle bilder som egner seg i glass og ramme. Velger du PC-varianten anbefaler vi at du lager deg én mappe hvor du laster over noen av dine beste blinkskudd. Det samme bør du gjøre dersom du bruker et minnekort for å vise frem bilder.

Det nest beste alternativet er nok å vise bildene direkte via det nettbaserte fotoalbumet. Også her kan du laste opp dine beste bilder i en mappe, eventuelt lage noen få generelle album.

Husk at rammen har 16:9 format og dine 4:3-bilder vil få svarte kanter. Det er et lite problem, men er du et petimeter vil du kanskje beskjære albumbildene dine i riktig format.

Enkel installasjon

Installasjon og oppsett av fotorammen er relativt enkelt. Du bør kjenne noen begreper knyttet til oppsettet av det trådløse nettet og i tillegg bør du kjenne litt til hvordan Windows deler mapper.

Kvaliteten på den 10 tommers store LCD-skjermen er god. Det finnes greit med innstillingsmuligheter og du kan justere lysstyrken. Selve rammeverket er i sort pianolakk og vil gli godt inn i et møblert hjem.

Spiller musikk

På den negative siden vil vi trekke frem PC-programvaren til Kodak. Den ble vi aldri helt fortrolig med. Men når det er sagt er det ikke ofte du trenger å bruke den. Vi hadde også noen problemer med å få rammen til å finne musikken på PC-en vår. Musikk som lå i «standardmappa» «Min musikk» fant den greit, men når vi skulle dra opp den egentlig musikkmappen virket det som om det ble for tung for rammen. Vi opplevde også noen ganger at rammen frøs og en vi måtte resette rammen eller bruke «svenskknappen». I tillegg til å spille av stillbilder, spiller rammen også av videoklipp eller film om du vil. I det store og det hele så var rammen et morsomt bekjentskap og en ny og morsom måte å få vist frem digitale bilder som til vanlig ligger dypt begravd nede i en mappestruktur bare far forstår. Vil du ha en digital ramme, men spare litt penger kan du med god samvittighet velge en rimeligere variant uten trådløst nettverk. Bruk et minnekort for å flytte, lagre og vise bilder - det holder i massevis.

En liten fjernkontroll følger også med. Denne er helt ok, men den er litt følsom og du må stå nær rammen og peke rett på for at den skal virke. Rammen har støtte slik at den kan stå av seg selv i tillegg finnes det hull for veggfeste og i tillegg kan den monteres på stativ om du vil.

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også