GoPro Hero4 Session

1000 kroner billigere

Lavere pris og en viktig oppdatering har gjort sommerens GoPro-overraskelse til et mye bedre kjøp.

KNØTTLITE: GoPro Hero4 Session er mye mindre enn tidligere kameraer fra GoPro.
KNØTTLITE: GoPro Hero4 Session er mye mindre enn tidligere kameraer fra GoPro. Foto: Produsent
Sist oppdatert

Siden det opprinnelige Hero-kameraet har GoPro kun gjort små endringer på formen på kameraet. I alle år har det dreid seg om en relativt uendret kameraform som puttes inn i et vanntett undervannshus når det må beskyttes fra elementene.

Slik er ikke GoPro Hero4 Session. For det første har kameraet en ny, kubisk form. For det andre er det vanntett uten bruk av undervannshus (10 meter). Undervannshus finnes ikke til det i det hele tatt. I stedet settes kameraet i en monteringsramme når det skal festes til helt vanlige GoPro-fester.

Kameraet er så lite at det kun har to knapper og et bitte lite display. Da vi først fikk kameraet til test, var det derfor totalt avhengig av kobling til en smartmobil-app for å endre innstillingene, noe som var upraktisk.

Heldigvis endret GoPro dette med en oppdatering tidligere denne måneden, slik at man kan endre innstillingene for video og timelapse direkte fra knappene. Dette er riktignok ikke bare intuitivt, og man må sette seg inn i hvordan det gjøres. Det gjør likevel Session til et bedre kamera enn det var ved lansering.

De to knappene brukes for også å veksle mellom modus, skru av og på WiFi eller sette kameraet i paringsmodus, men utover det brukes knappene kun til å starte og stoppe opptak, eller å skru av og på kameraet.

Kameraet fungerer også slik at det enten gjør opptak eller er av, og dette gjør at batteriet i praksis varer lenger. Kameraet kan også være av, men med strømgjerrig Bluetooth påslått, og som kan vekke kameraet til liv via appen.

ACTION: Det følger med en lavprofilramme (venstre) og en ordinær ramme til GoPro Hero4 Session. Nytt er også den vridbare foten i midten.
ACTION: Det følger med en lavprofilramme (venstre) og en ordinær ramme til GoPro Hero4 Session. Nytt er også den vridbare foten i midten. Foto: Produsent

Vanntett uten hus

Det er veldig behagelig å slippe undervannshuset, og der vekt er et tema, er Hero 4 Session en befrielse å bruke. Den er f.eks. merkbart lettere på toppen av en sykkelhjelm. Dessuten er den på grunn av størrelsen mye lettere å feste på vanskelige steder, og dermed kan man sanke enda flere opptak fra overraskende kameravinkler.

Spesifikasjoner: GoPro Hero4 Session

  • Video: 1440p opptil 30 FPS, 1080p opptil 60 FPS, 720p opptil 100 FPS
  • Foto: 8 megapiksel
  • Bildestabilisator: Nei
  • GPS: Nei
  • LCD-søker: Nei
  • Vekt: 74 gram
  • Vannett: 10 meter

Men Hero4 Session innebærer selvsagt en rekke kompromisser. I video- og fotofunksjoner ligger Hero4 Session mellom Hero4 Silver og Hero+ LCD (funksjonssammenligning tilgjengelig på her). Session mangler en del av funksjonene til Hero4 Silver, men kostet ved lansering det samme, noe vi stusset over da vi først testet det. Heldigvis satte GoPro ned den veiledende prisen med 1000 kroner i slutten av september.

En bra funksjon som er helt ny, derimot, og som mangler på andre GoPro-modeller, er mikrofonen. Det vil si, det er to av dem, og kameraet vil alltid velge den mikrofonen med minst vindstøy. På opptakene våre får vi derfor merkbart bedre lydkvalitet enn vi får med Hero4 Black.

For vannsportutøvere er lydkvaliteten et enormt løft fordi kameraet ikke trenger noe undervannshus – lydkvaliteten på et ordinært GoPro montert i undervannshuset sitt er nemlig temmelig laber.

OK video

Videokvaliteten er bra, og de fleste vil nok være fornøyde med resultatet så lenge lyset er bra. Vi synes både Hero4 Silver og Black gir bedre dynamisk omfang, og noen ganger treffer Session dårligere på hvitbalansen. Men kameraet gir livlige farger og god skarphet. Vi savner først og fremst de høyere bilderatene til storebrødrene (som dermed kan gi langsommere slowmotion-klipp), og noen vil også savne 4K-egenskapene til Hero 4 Black.

Vi liker virkelig Hero4 Session, men om vi skulle velge kun ett kamera fra GoPros portefølje, ville ikke Session være vårt førstevalg.

Tilleggskamera

Da hadde vi heller satt en knapp på Hero4 Silver, som nok er den beste allrounderen med sin LCD-skjerm. Hero4 Session føler vi mer er et tilleggskamera for entusiasten som allerede har en Silver eller Black, som gjerne vil ha et ekstra lite GoPro til de situasjonene hvor størrelsen betyr alt.

De som velger dette som sitt eneste kamera, er avhengig av den lille størrelsen og god lyd i våte omgivelser, og som kan fire litt på krav om dynamisk omfang og raske bilderater.

Da vi først testet kameraet i august, landet vi på en firer. Men prisjusteringen og firmware-oppdateringen har gjort det til et bedre og mer prisgunstig kamera, og derfor justerer vi opp til en femmer.

Likte du testen av GoPro Hero4 Session? Følg oss gjerne på Facebook og meld deg på vårt nyhetsbrev!

KNØTTLITE: GoPro Hero4 Session er mye mindre enn tidligere kameraer fra GoPro.
KNØTTLITE: GoPro Hero4 Session er mye mindre enn tidligere kameraer fra GoPro. Foto: Produsent

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også