DJI Osmo X3

Et av de kuleste produktene akkurat nå

DJI Osmo ligner ikke noe annet produkt på markedet. Det er et utrolig kult kamera, men slett ikke uten skavanker og alvorlige begrensninger.

SPENNENDE: DJI Osmo er et av de mest interessante videokameraene på markedet. Det er langt fra perfekt, men videoopptakene er utrolig bra. Foto: DJI
SPENNENDE: DJI Osmo er et av de mest interessante videokameraene på markedet. Det er langt fra perfekt, men videoopptakene er utrolig bra. Foto: DJI Foto: Tron Høgvold
Sist oppdatert

Osmo er et gimbal-stabilisert videokamera – faktisk det samme Zenmuse X3-kameraet som sitter på dronen Inspire I. Men her sitter altså kamera- og gimbal-kombinasjonen på et håndtak og ikke på en drone.

Kameraet er det eneste av sitt slag. I forhold til et actionkamera på en håndholdt gimbal, har X3-kameraet et objektiv som tilsvarer 20 mm brennvidde, og har derfor ikke så ekstrem vidvinkel og fisheye-effekt som actionkameraene. Kameraet kan også ta bilder i RAW, noe actionkameraene ikke kan.

Snakker med mobilen

I tillegg snakker Osmo med smartmobilen på samme måte som DJI-dronene gjør. Det er til og med samme app. Og med en medfølgende mobilholder bruker du derfor mobilen som søker mens du filmer.

Mobilen er da tilkoblet Osmo med WiFi, og det er nær sagt ingen forsinkelse å snakke om.

Kameraet kommer i et futteral som er lett å ta med seg. Det tar litt tid å komme i gang med filmingen om du skal koble til mobilappen hver eneste gang, men det er mulig å starte opptak også uten å koble til noen mobil – det er bare litt mer vrient å treffe på utsnittet.

OSMO består av Zenmuse X3 (gimbalen og kameraet fra dronen Inspire 1), et håndtak med betjeningsknapper og en holder til smartmobilen. Foto: Tron Høgvold
OSMO består av Zenmuse X3 (gimbalen og kameraet fra dronen Inspire 1), et håndtak med betjeningsknapper og en holder til smartmobilen. Foto: Tron Høgvold Foto: Tron Høgvold

Siden Osmo er koblet mot appen, kan du også styre gimbalen ved å peke på skjermen. Dette kan være praktisk om du har Osmo stående på stativ, og du sitter et stykke unna med mobilen i hånden.

Joystick

Ellers er det mest hensiktsmessig å styre gimbalen med joysticken på håndtaket. Osmo kan brukes i følgemodus, der kameraet følger dine bevegelser men utligner og glatter ut bevegelsene dine, eller du kan låse retningen fullstendig. Du kan også tilte kameraet litt opp eller ned før du bruker følgemoduset, slik at du kan filme på skrått nedover eller oppover, eller holde håndtaket litt på skrå. Gimbal-funksjonene er veldig lett å gjøre seg fortrolig med, og resultatet er alltid superstødige filmopptak.

Osmo har alle de videoegenskapene du trenger, med både 4K med 30 bilder i sekundet og 1080p med opptil 120 bilder i sekundet. Men det er også noen bildemodus her som er veldig kjekke. For eksempel tar Osmo automatisk panoramabilder, der gimbalen snurrer rundt av seg selv og syr sammen et perfekt panoramabilde. Man bør da holde Osmo rimelig stødig, men stativ er faktisk ikke nødvendig.

Spesifikasjoner: DJI Osmo X3

  • Video: 4K@24, 25, 30 FPS, 1080p@24-120 FPS, 720p@ 24–60 FPS
  • Foto: 12,4 megapiksel
  • Bildestabilisator: 3-akset gimbal
  • GPS: Nei
  • Søker: Smarttelefon med app
  • Vekt: 201 gram
  • Værtetting: Nei
  • Batteritid: ca. 1 time.

Timelapse

Timelapse-funksjonen er ganske standard, men i appen kan du velge alle de nødvendige parametrene før du begynner, og du kan velge om du vil ha ut en ferdig video eller video pluss alle enkeltbildene.

Takket være gimbalen fungerer det usedvanlig godt å lage hyperlapse med Osmo, der du f.eks. holder den i hånden mens du går gatelangs.

En funksjon vi er skuffet over at Osmo ikke har, er en måte å få kameraet til å panorere automatisk mens et timelapse-opptak pågår. Dette burde ha vært en smal sak å programmere inn, og ville ha gitt en timelapse-effekt som ellers er ganske vanskelig å få til.

Barnesykdommer

Vi er veldig begeistret over Osmo, men kameraet har en del irritasjonsmomenter. En ting er batteritiden, som bare er på om lag en time. En annen er at kameraet utvikler så mye varme at DJI har blitt nødt til å putte inn en hylende vifte. Denne viften tar altfor mye oppmerksomhet når du filmer.

Lyden er også altfor dårlig – faktisk så dårlig at den ikke er brukbar til noe som helst. Heldigvis er det en 3,5 mm mikrofoninngang så du kan plugge inn en kvalitetsmikrofon. DJI og den skandinaviske distributøren Boston har tatt disse klagene på alvor og sender ut en ny plug-in-mic kostnadsfritt til de som allerede har kjøpt en Osmo.

Men det er ingen hodetelefonutgang slik at du kan kontrollere hva du faktisk får med av lyd på opptaket. Det er noe enhver litt seriøs videofotograf vil savne.

Det mangler også stativfeste. Det vil si, skruehullet der mobilholderen festes, kan brukes til en lang rekke tilbehør – deriblant stativ. Alle vanlige festeplater for stativ vil være for store til å passe der.

Kostbart tilbehør

Tilbehøret til DJI er også kjempedyrt, og det er litt irriterende å måtte bruke så mye penger på noe så grunnleggende som et stativ når du allerede har betalt såpass mye for selve kameraet.

Vi opplevde aldri noen problemer ved DJI Osmo annet enn at batteriet gjerne gikk tomt. Opptakene er bra, og i klasse med GoPro Hero 4 Black, som på en gimbal som Feiyu-tech G4 er det nærmeste du kommer noe tilsvarende til Osmo. Osmo fungerer bra med autoinnstillinger, samtidig som erfarne videofotografer har mange manuelle innstillingsmuligheter.

I dagslys får vi skarpe, kontrastfulle bilder med gode farger, mens korn og støy naturligvis dukker opp når lyset blir svakere.

Til foto vil vi nok foretrekke et dedikert fotoapparat, men til video digger vi de gode og superstødige opptakene vi får.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

SPENNENDE: DJI Osmo er et av de mest interessante videokameraene på markedet. Det er langt fra perfekt, men videoopptakene er utrolig bra. Foto: DJI
SPENNENDE: DJI Osmo er et av de mest interessante videokameraene på markedet. Det er langt fra perfekt, men videoopptakene er utrolig bra. Foto: DJI Foto: Tron Høgvold

Denne saken ble første gang publisert 23/03 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også