Test av A3-skrivere

En ny fotoæra

A4-fotoskrivere har blitt allemannseie. Nå er det på tide å sikte høyere. Vi har testet A3-skrivere.

A3-skrivere begynner å bli billige nok for folk flest. Vi har testet fire av dem.

A3-skrivere begynner å bli billige nok for folk flest. Vi har testet fire av dem.

Publisert Oppdatert

Ingenting er morsommere enn å skrive ut sine egne bilder og kunne få så bra kvalitet at man kan henge dem på veggen. Enda morsommere er det å kunne skrive ut sine egne bilder i A3-format, men det krever selvsagt riktig skriver.

Sammen med at prisen på A4-skrivere har falt som en stein de siste årene, har også prisen på A3-skrivere klatret nedover til et akseptabelt prisnivå for vanlige forbrukere. Greit nok at de aller fleste ikke ofrer fire tusenlapper på et skriverkjøp, men er du dedikert fotoentusiast kan man se på det som å kjøpe sitt eget mørkerom.

Farger og svart-hvitt

Skal man først ha en skikkelig fotoskriver er det nesten et krav at man også kan skrive ut svart-hvitt-bilder på den. Det høres kanskje ikke ut som en vanskelig oppgave, men de fleste skrivere har bare en svartfarge, og det er ikke bare bare å fordele svarte blekkdråper så jevnt og fint at det ser ut som rene gråtoner uten noe grums. Derfor bruker mange skrivere også blekk fra fargepatronene når de skriver ut svart-hvitt for å få litt ekstra hjelp i gråtoneovergangene. Om ikke dette fungerer optimalt kan man oppleve å se svake fargestikk i enkelte gråtoner, noe man selvsagt ikke vil ha.

Blekkdråper

Som de fleste sikkert vet bruker blekkskrivere små blekkdråper for å få fram bildet. Hvor store disse dråpene er avgjør om du kan se blekkdråpene i en utskrift. En dråpe på 2 pikoliter er akkurat så stor at du skal kunne se den med det blotte øyet. Men hvor pent og nøyaktig skriveren greier å legge dråpene på papiret spiller også en stor rolle. Det man helst vil ha er en skriver som har så stor oppløsning som mulig med så små dråper som mulig. Da kan man få bilder som er helt umulig å se at de kommer fra en skriver.

Også antall farger skriveren har spiller en rolle. Desto flere farger, desto finere blir overgangen fra en farge til en annen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning