TEST: Apple iPhoto 09

Få orden på bildene med nye iPhoto

Dette programmet holder orden på hvor bildene er tatt og hvem som er med.

Publisert Oppdatert

Iphoto er et fotoprogram som inngår i Mac-pakka iLife.

Nå er det en ny versjon ute med tilleggsfunksjoner og oppgraderinger, iPhoto09. I samme pakke finenr du iMovie, GarageBand, iDVD, iTunes og iWeb.

La oss begynne med det feteste. Det finnes to veldig kule nye funksjoner i iPhoto:

1. ansiktsgjenkjenning

2. GPS-data på bildene.

Les også: De beste videokameraene

Ansiktsgjenkjenning

Ansiktsgjenkjenningsfunksjonen er genial, intet mindre.

Med ett tastetrykk finner iPhoto ansikter på et bilde.

Så skriver du inn navnet, f. eks Christopher. Nå finner iPhoto andre bilder med Christopher-ansikter på. Det eneste du trenger å gjøre nå er å "godkjenne" at det faktisk er Christopher.

Jeg fikk helt oppheng på den funksjonen. På en kveld (en lang kveld...) hadde jeg ordnet tusenvis av bilder.

Det betyr at jeg nå enkelt kan finne fram bilder av mamma, pappa, barn, søster eller hvem det måtte være. Dette er så enkelt av hvem som helst - virkelig hvem som helst - kan gjøre det.

Les også: Heng digitalbildene på veggen

GPS-data på bildene

I iPhoto kan du også legge inn hvor en gruppe bilder er tatt.

Ved en google-map-lignende funksjon kan du sette en nål på et kart, f. eks om du var på tur til Paris eller ferie i Spania. Da kan du få opp et kart over hvor du har bilder fra.

Disse to funksjonene løser langt på vei problemene vi alle får når vi tar 200 bilder om dagen med våre digitale kameraer - og tusenvis av bilder vi ikke orker å sortere på maskinen.

Framvisningsfunksjonen

Et annet problem handler om å vise fram bilder.

Du har vært i Spania en uke og kommer hjem med 500 bilder og vil gjerne vise dem fram for familien. En ny " Slideshow"-funksjon gjør at du kan vise fram bildene automatisk.

Den fungerer forbløffende bra. Det er ulike stiler ("postkort", "scrapbook" etc) som man kan leke seg med. I tillegg kan du velge musikk - og ja, selvsagt kan du velge musikken du har på maskinen, typisk iTunes når du har Mac. Genialt.

Les også: Fjern bildekopier

Og så er det bildebehandlingsfunksjoner. Det er veldig enkelt å bruke og kan få passe mislykkede bilder til å se helt fine ut.

Det som er problemet er at endringer du vil gjøre på et bilde gjelder for hele bildet. Det betyr at du ikke kan velge ut en del av bildet og gjøre det mørkere eller lysere. All or nothing.

Programmet funker helt fint for hjemmebruk, men er ikke noe for viderekomne.

Supert verktøy

Alt i alt er nye iPhoto et supert verktøy til å sortere bilder og å vise dem fram for andre. De enkle og lettfattelige funksjonene gjør det morsomt å holde på med.

Så når du sitter i sofaen med maskinen på fanget (som jeg gjør nå) kan du sortere bilder fra hele fjoråret innen Dagsrevyen er over.

Les også: 100 nyttige gratisprogrammer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning