TEST: HP Touchsmart IQ512SC

Stor og bra peke-PC

HPs peke-PC kommer her i en ny versjon.

Foto: Slettes

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Stilig

+ Smidig og med skarp skjerm

- Vanskelig å plassere

Foto: Tron Høgvold

Se nærmere på HP Touchsmart

Tastatur

HPs keyboard er trådløst, i full størrelse og flatt som et ark. Et virkelig bra tastatur som hadde blitt enda bedre med innebygd pekeplate og museknapper. Håper det kommer med neste versjon.

Skjerm

Stor, blank og bra 22 tommers skjerm, som aldri blir spesielt flekkete av fingermerkene. Litt rart, men bra. Dessuten er det svært bra respons i pekingene, slik at det er vanskelig å peke feil. Bra jobbet, HP!

Software

Friskt pekegrensesnitt som er enkelt å anvende. Musikkdelen er fortreffelig, og Media Center er så klart bra.

Gadgetsfakta

Pekeskjerm: 22 tommer

Prosessor: Intel Core 2 duo T7250

Operativsystem: Vista Home premium 64-bits

Minne: 4 GB

Harddisk: 500 GB

DVD-brenner: Ja

Minnekortlesere: Ja

Nettverk: Ethernet 10/100/1000 BT Mbps

Wi-fi: 802.11 b/g/n

Blåtann: 2.0 EDR

Lyd: 5.1 digital lydutgang, fremre høyttalerutgang, fremre lydlinjeinngang, bakre lydlinjeinngang, bakre digital lydutgang

Webkamera: Ja

Fjernkontroll: HP Vista Media Center fjernkontroll

Vekt: 10,7 kg

Skjermen er stor, blank og fin. Tastaturet er trådløst og flatt. HPs oppdaterte Touchsmart-PC har gjennomgått en digital skjønnhetsoperasjon og er tilbake, finere enn noensinne.

Les også: Test av ASUS Eee Top ET1602

Selve hardwaren sitter i, eller rettere sagt bak på skjermen - på beste Apple-maner - i stedet for i en stor boks under skjermen. Foran meg på bordet står en dings som får vil-ha-klokkene til å ringe i hodet mitt.

Les også: Femi-PC fra HP

Lekkert brukergrensesnitt

Og gleden blir ikke mindre når det fine pekegrensesnittet åpenbarer seg på skjermen.

Det inneholder smarte og fingervennlige funksjoner til dine bilder, filmer eller musikk. Vi kommer dessuten over en praktisk huskefunksjon, der du kan skrive eller tegne inn digitale post-it-lapper direkte på skjermen.

Du som er mer verbal av deg kan spille inn stemmeklipp og små filmer med det innebygde webkameraet.

Og selvsagt ligger også Vista Media Center og lurer i bakgrunnen. Her kan du peke deg gjennom menyene på berøringsskjermen, men tastaturet - eller enda bedre, fjernkontrollen - er enklere å bruke.

Dessverre kjører PC-en 64-bits-versjonen av Vista, som det er litt vanskeligere å finne stabile tilleggsprogrammer og filmdekodere til.

Les også: Test av mini-PC-er

Slitsom surfing

Det største problemet med skjermfingervalsen handler mer om meg enn skjermen til HP. For etter bare fire-fem minutter med armen utstrukket mot bildene begynner det å stramme til litt i skuldrene og føles litt ubehagelig.

I lengden er det uten tvil mest komfortabelt å bruke det trådløse tastaturet og musen. Førstnevnte er for øvrig noe av det slankeste og lekreste tangentbordet jeg har trykket på.

Bare synd at ikke HP har inkludert en liten pekeplate og et par museknapper på sidene. Da hadde de konkurrert ut både Logitech og Microsofts versjoner i størrelse XL, som koster fra 1.500 kroner pr. stykk.

Jeg liker den nye Touchsmart. Jeg forstår bare ikke hva jeg skal bruke den til, eller fremfor alt hvor jeg skal plassere den for å utnytte pc-en fullt ut.

Filmspiller

I stuen fungerer den som en trivelig musikkmaskin - og i den forbindelse skulle til og med pekefunksjonen kunne komme til nytte. På soverommet forvandles den til en finfin filmspiller - men her styrer jeg den selvsagt med fjernkontrollen.

På kjøkkenet får jeg verdens herligste, og antageligvis også dyreste kokebok, som dessuten er altfor stor. Og på skrivebordet blir Touchsmart en aldeles fortreffelig og lekker Vista-PC med masse minne og bra med kraft (omtrent som i en ny og kjapp bærbar PC) og et lekkert trådløst tastatur.

Les også: Test av Asus Eee PC 1000H

Lekker, men tungplassert

Egentlig må du ta med deg HPs Touchsmart fra rom til rom i leiligheten for å få maksimalt ut av den. Og det går jo selvsagt ikke.

Men om du bare bor på ett rom, eller har et mer passende hjem for en lekker multimaskin med pekeskjerm forstår jeg om du gir etter for kjøpesuget, men mine klokker har dessverre sluttet å ringe.

Les også: Alle våre tester av bærbare PC-er

Foto: Slettes

Spesifikasjoner

Produsent HP
Pris 11499

Konklusjon

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning