Spennende nykommer

Pentax K20D

Pentax K20D braser inn i testen med intet mindre enn 14,6 megapiksler.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Høy oppløsning

+ god bildekvalitet

+ brukervennlig

- Veldig mye korn ved ekstreme ISO-verdier

Pentax K20D

Spesifikasjoner

  • Oppløsning: 14,6 mp
  • Bildebrikke: 23,4x15,6 mm
  • LCD-skjerm: 2,7"
  • LCD-oppløsning: 230 000 p
  • Lysfølsomhet: 100-6400 ISO
  • Serieopptak: 3 b/s
  • Minnekort: SD-kort
  • Mål: 14,15x10,1x7 cm
  • Vekt: 715 g

K20D fra Pentax kom til Norge akkurat tidsnok til å bli med i testen vår, og kameraet har noen overraskelser på lur. Den mest salgbare spesifikasjonen er nok oppløsningen på 14,6 megapiksler, hvilket ikke overraskende er høyest i testen, skjønt Sony Alpha 350 ligger nær med sine 14,2 megapiksler.

Ellers har kameraet bildestabilisator i kamerahuset og en 2,7 tommer stor LCD-skjerm. Det har også Live View, men i likhet med Canon og Olympus' Live View-funksjoner er dette uten autofokus.

Praktisk grønn knapp

Pentax K20D fungerer uansett fint uten Live View også. På toppen finner vi infoskjerm, og baksiden er pakket med funksjonsknapper uten at det blir direkte rotete av den grunn.

Framme ved utløseren finner vi Pentax' velkjente grønne knapp. Denne husker vi fra Pentax' kompaktkameraer; den er rett og slett en snarvei til autoinnstillingene. Fotograferer du for eksempel i manuell modus og det plutselig dukker opp et godt motiv, har du sjelden tid til å måle lyset og stille inn blender og lukker. Da trykker du bare på den grønne knappen og vips, så har automatikken tatt seg av alt, og du står fortsatt i manuell modus. Det er nesten så man blir forelsket.

Skarpe bilder

Vi har sett før at økt oppløsning gir økt skarphet og finere detaljer i bilder, på tross av at dette også også bidrar til mer korning. Det samme er tilfelle med Pentax K20D som legger seg helt på topp i skarphetstesten vår. Og spesielt kornete er bildene heller ikke, i alle fall ikke på lave ISO-verdier. Opp til ISO 1600 holder kameraet bra tritt med lavere oppløste modeller, men Pentax gir deg muligheten til å skru ISO-verdien helt opp til 6400, og det gir veldig kornete bilder uten støyfilteret aktivert. Du skal altså ha ganske tungtveiende grunner til å skru ISO-en så høyt opp.

Spesifikasjoner

Produsent Pentax
Pris

Konklusjon

Bildene Pentax gir deg er godt mettet både med hensyn til kontrast, farger og skarphet, og vi liker bildene veldig godt. Man blir fort vant til å bruke funksjonene på kameraet, og spesielt den grønne knappen synes vi er fin. Siden prisen samtidig er lav i forhold til modellene i samme klasse, nøler vi ikke med å si at K20D er best-i-test denne gangen.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning