Sony Nex-6

Trådløs hybrid

Sony Nex-6 er et hybridkamera for de litt mer avanserte fotoamatørene, og den har innebygget trådløs nettverk.

AVANSERT: Sony Nex-6 er et hybridkamera for entusiastene.

AVANSERT: Sony Nex-6 er et hybridkamera for entusiastene. Foto: Sony

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Praktisk utforming i forhold til andre Nex-kameraer

+ Bra videokvalitet

+ Veldig god trådløsløsning

- Vi er litt usikre om vi liker Power Zoomen ved stillbilder

- Skjermen kan ikke vippes fra side til side

SYSTEMKAMERA: Sony Nex-6 er ikke et speilreflekskamera, men tar like gode bilder. Bildebrikken har APS-C-størrelse.

SYSTEMKAMERA: Sony Nex-6 er ikke et speilreflekskamera, men tar like gode bilder. Bildebrikken har APS-C-størrelse. Foto: Sony

Sony Nex-6 fremstår ved første øyekast som et tradisjonelt Nex-kamera. Det er en kompakt og tynn liten kropp mot et litt større objektiv.

Likevel har Nex-6 litt mer å by på når man ser nærmere etter. Den 3 tommer store skjermen kan vippes ned eller opp, men ikke til sidene. Kameraet har en elektronis OLED-søker i tillegg til skjermen, og du har et modushjul på toppen, samt enkelt tilgjengelige funksjonsknapper.

Bedre i bruk

Vi har tidligere vært litt negative til at man må gjøre veldig mange av innstillingene i NEX-kameraene inne i menyene. Det synes vi ikke var like påtagelig med Nex-6. Det hjelper mye at du har modushjulet på toppen som gjør det raskt og enkelt å skifte mellom automatikk og manuell eksponering.

Under modushjulet sitter et innstillingshjul som kan brukes til å endre innstillinger. Snarvei til ISO-innstillingene har kameraet også fått, noe vi verken så på billigere Nex-5N eller dyrere Nex-7.

Kameraet har ikke touchskjerm, noe vi godt kunne ønsket oss. Enkelte innstillinger er litt enklere rett på skjermen.

Power Zoom

En ulempe med manuell zoom, slik de fleste systemobjektiver har, er at det blir vanskeligere å zoome jevnt mens man filmer. Derfor begynner det nå å komme objektiver med elektronisk zoom.

Vi har sett det før hos Panasonic, og nå har Sony fulgt etter.

Objektivet vi har testet Nex-6 med er en 16-50 mm med Power Zoom. Det vil si at du har en zoombryter på objektivet som lar deg zoome helt jevnt ut eller inn. Du har også en manuell zoom-ring.

Wi-fi

POWERZOOM: På siden av 16-50 mm objektivet finner du Power Zoom-bryteren.

POWERZOOM: På siden av 16-50 mm objektivet finner du Power Zoom-bryteren. Foto: Sony

Sony Nex-6 byr på innebygget trådløst nettverk. Det er heller ikke noe nytt, blant annet Nikon og Samsung har gjort det før. Vi synes likevel at dette fungerer enda litt bedre i Nex-6.

Å koble til et beskyttet trådløst nettverk er akkurat så klossete som man kan forvente at det skal være på en enhet uten tastatur eller touch-skjerm, men det trenger man jo bare gjøre en gang pr. nettverk.

Vi likte godt den lille wi-fi-knappen som raskt lar deg dele bildene dine til telefonen din. Derfra kan du dele dem videre til Facebook, Instagram eller hva du vil.

En fiffig liten ting er at kameraet kan opprette sitt eget tilgangspunkt. Det betyr at du ikke er avhengig av å alltid være innenfor rekkevidden av et trådløst nettverk for å kunne overføre bildene til mobilen din.

Ny brikke

Nex-6 byr i likhet med Nex-5N på en 16 megapikslers CMOS-brikke. Men Sony lover at brikken er oppgradert og bedre enn den gamle 16 megapikselsbrikken.

BLITS: I motsetning til mange av sine NEX-søsken har Nex-6 innebygget blits.

BLITS: I motsetning til mange av sine NEX-søsken har Nex-6 innebygget blits. Foto: Sony

Det vistes ikke så godt på våre testresultater hvor Nex-6 scoret ganske likt med Nex-5N på både korn og detaljgjengivelse.

Den gang testet vi riktignok Nex-5N med 18-55 standardobjektivet, mens vi med Nex-6 har brukt 16-50 mm med PowerZoom. Det er mulig vi hadde fått bedre detaljoppløsning med samme objektiv. 16-55 mm har veldig tønnefortegning ut møt kantene ved bruk av full vidvinkel. Dette rettes opp ganske bra i jpeg-konverteringen, men gjør fortsatt at kantene på bildet kan bli mye mer uskarpe enn sentrum.

Videoopptakene Nex-6 leverer fra seg er det lite å si på. Med en bitrate på 28 Mbps og 50 bilder sekundet i full HD leverer Sony veldig bra video i denne klassen. Videoopptakene fremstår også som veldig skarpe og fine.

Avansert hybrid

I ren bildekvalitet ville vi nok heller holdt en knapp på Nex-7 fremfor Nex-6. Likevel fremstår Nex-6 som et mer praktisk kamera. Det føles mer enkelt og naturlig å endre innstillinger enn på andre Nex-kameraer vi har prøvd, og mange vil også sette pris på å ha en øyesøker på plass.

Vi har en mistanke om at det medfølgende 16-50 mm objektivet med Power Zoom ikke har like god bildekvalitet som 18-55 mm standardobjektivet, uten at vi har hatt muligheten til å teste disse opp mot hverandre. Greier du deg uten Power Zoom-funksjonen sparer du dessuten en tusenlapp på å gå for 18-55 mm istedenfor.

I skrivende stund fant vi Sony Nex-6 billigst hos JapanPhoto.no til 5999 kroner for bare kamerahuset. Det billigste kittet med 18-55 mm objektiv fant vi også hos JapanPhoto.no til 6499 kroner. Og JapanPhoto var også billigst på kittet med 16-50 mm PowerZoom som vi brukte i testen til 7499 kroner.

Testbilder fra Sony Nex-6

Full vidvinkel - 16 mm.

Sony Nex-6

 • Oppløsning: 16,1 megapiksler
 • Sensor: 23,5 x 15,6 mm CMOS
 • Skjermstørrelse: 3 tommer
 • Skjermoppløsning: 921.000 piksler
 • Lysfølsomhet: ISO 100-25.600
 • Video: 1920 x 1080 piksler, 50 bps
 • Seriefoto: 10 bps
 • Optisk bildestabilisator: På objektiv
 • Minnekort: MemoryStick Pro Duo, SD, SDHC, SDXC
 • Wi-fi: Ja
 • GPS: Nei
 • Mål: 11,99 × 6,69 × 4,26 cm
 • Vekt: 287 gram

Full tele - 50 mm.

Makro.

Skumring - Ved ISO 2500.

Videobilde.

Korn ved forskjellige ISO-verdier.

(Klikk på bildene for å se dem i original størrelse.)

Les også:

Kameraet som passer på.

iPad har blitt mindre.

Windows 8-mobilene.

Spesifikasjoner

Produsent www.sony.no
Pris 7499

Konklusjon

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning