Wimp for Squeezebox

Slik er Wimp på Squeezebox

Nå kan du endelig spille musikken fra den norske streamingtjenesten Wimp på stereoanlegget uten å involvere datamaskin og mobiltelefon.

Den norske musikktjenesten Wimp er endelig tilgjengelig på Squeezebox. Vi har testet og latt oss begeistre.
Den norske musikktjenesten Wimp er endelig tilgjengelig på Squeezebox. Vi har testet og latt oss begeistre. Foto: Logitech
Sist oppdatert

Dette er Squeezebox

Squeezebox er et nettverksbasert musikksystem fra Logitech, og består av flere forskjellige musikkspillermodeller.

Hjertet i systemet er en serverprogramvare som installeres på Windows, Mac, Linux eller NAS, som forer spillerne med musikk fra ditt eget digitale musikkbibliotek.

Du kan installere flere spillere på ett og samme nettverk, og alle kan spille forskjellig musikk, eller du kan synkronisere lyden på samtlige spillere. Det hele kan kontrolleres fra hver enkelt spiller, via fjernkontroll mot hver enkelt spiller, med Logitechs egen Squeezebox Controller, som kommuniserer over Wi-Fi, eller via applikasjoner til både Android-telefoner, iPhone, iPod Touch eller iPad.

De siste årene har det kommet flere og flere apps til Squeezebox, og amerikanerne har i flere år kunne kjøre f.eks. Pandora, som er en tjeneste som ligner på Spotify og Wimp.

Dette er Wimp

Wimp er en norsk streamingtjeneste for musikk.

Med et abonnement til 99 kr i måneden får du tilgang til millioner av låter og album på datamaskinen eller mobiltelefonen, og nå også Squeezebox.

Musikken lagres ikke hjemme hos deg, men spilles rett av Wimp sine servere via internett. Dette kalles streaming. Unntaket er på mobiltelefon, der du kan gjøre spillelister tilgjengelig offline for å spare dyr datatrafikk over mobilnettet.

Den store fordelen med Wimp framfor Spotify, er at du også får en redaksjonell tjeneste med musikkanbefalinger og utplukkede spillelister.

Programvaren på Windows, Mac og Linux kan dessuten liste opp dine egne, personlige anbefalinger fra tjenesten Last.fm, dersom du bruker denne for å logge musikkbruken din.

Å lytte til musikk fra streamingtjenester som svenske Spotify og norske Wimp blir mer og mer populært.

Problemet har bare vært at man må bruke programvare på datamaskinen eller apps på mobiltelefon for å få tilgang.

For å få musikken ut på stereoanlegget har man til nå måtte ty til relativt knotete halvveisløsninger.

Del

Derfor er det en stor befrielse for musikkfans at Wimp denne uken ble tilgjengelig på Logitechs populære musikksystem Squeezebox.

Vi har hatt gleden av å teste tjenesten på både Squeezebox Radio og Squeezebox Touch i et par uker mot en betaserver, og nå i et par dager etter tjenesten gikk på lufta for alle.

Det er umulig å ikke bli utrolig fasinert av konseptet. Kommer vi noen gang til å gå i platebutikken igjen?

Framtidens musikkonsum - nå!

Med Wimp tilgjengelig på Squeezebox blir tjenesten endelig tilgjengelig i stua (eller i alle andre rom hvor du har en Squeezebox) på en brukervennlig måte.

Det er en fryd å sitte i sofaen med fjernkontrollen og velge blant millioner av album i Wimps enorme musikkbibliotek.

Vi har testet dette med en Squeezebox Touch i stua koblet opp mot stereoanlegget og to Squeezebox Radio - en på kjøkkenet og en på soverommet. Avspillingen var perfekt synkronisert i alle rom og en fryd å bruke.

Siden konseptet er knyttet opp mot en enkelt Wimp-konto kan du imidlertid ikke spille forskjellig musikk i forskjellige rom.

Kun en konto

Akkurat det at alt er knyttet til en enkelt Wimp-konto representerer det eneste egentlige problemet med konseptet. Dersom en person spiller musikk fra Wimp hjemme, og den som eier abonnementet starter avspilling fra PC eller mobiltelefon et annet sted, blir man logget ut av tjenesten på Squeezebox.

Wimp er personlig, datamaskinen er personlig og mobiltelefonen er personlig, mens Squeezebox i aller høyeste grad er noe man deler med dem man bor med. Selv om nok de aller fleste finner en løsning rundt dette problemet, er det nok ønskelig med en eller annen funksjon for sammenkobling av flere Wimp-kontoer i lengden.

Spotify ble i sommer tilgjengelig for Squeezebox, men denne krever at datamaskinen står på.

Den store fordelen med Wimp er at det er en app som kjører på Squeezebox Radio og Squeezebox Touch uten at datamaskinen trenger å stå på. Alt som trengs er en trådløs eller kablet internettilgang.

Eldre Squeezebox-modeller, som f.eks. Squeezebox Duet eller Squeezebox Classic, skal også kunne brukes med Wimp, men da må datamaskinen og dens Squeezebox-programvare være involvert, sier Logitech.

Via skjermen på Squeezebox, eller via skjermen på fjernkontrollen Squeezebox Controller, er det enkelt og oversiktlig å bla i nyheter, anbefalte album, anbefalte spillelister, egne spillelister, favoritter og så videre.

Knotete søk

Det som ikke fungerer så bra er søk, men dette er først og fremst knyttet til en ganske knotete måte å skrive tekst inn på de ulike Squeezebox-produktene.

Har du en Android-telefon, en iPod Touch, iPhone eller iPad, vil du få mye bedre oversikt over Wimp ved å installere en app som kan kontrollere Squeezebox-systemet. iPeng for iPhone viste seg f.eks. å fungere helt supert, også for søk på Wimp.

Uansett er det absolutt å anbefale å bruke Wimp-programvaren på datamaskinen for å legge inn egne spillelister og flagge favoritter. Disse blir da umiddelbart tilgjengelig på Squeezebox.

Systemet sender fint informasjon til Last.fm om hva du hører på, hvis du bruker denne tjenesten. Derfor er vi skuffet over at de personlige anbefalingene fra Last.fm ikke kommer opp på Squeezeboxen slik det gjør på programvaren på datamaskinen.

Responsen er overraskende god. Squeezebox lister albumlister og coverbilder relativt raskt, og avspillingen av låter starter uten plagsom ventetid. Faktisk er det liten forskjell i forhold til å spille av musikk lokalt.

Null spoling

En funksjon som savnes er imidlertid å kunne spole i sangene. Wimp mener tydeligvis at man bør høre hele sangen fra start til slutt, for dette fungerer heller ikke på appen for iPhone.

Liker du å høre favorittgitarsoloen gang på gang, må du altså benke deg ved datamaskinen i stedet.

Squeezebox rapporterer at lydkvaliteten er 256 kbps AAC-format. Til sammenligning kjører Spotify i 320 kbps i Ogg-format.

Med Squeezebox Touch koblet til stereoanlegget var det vanskelig å høre den helt store forskjellen på Wimp og Spotify.

Men hi-fi er det absolutt ikke, og det høres svært godt når den samme Squeezeboxen spiller av den samme musikken lagret i losslessformat lokalt. Da åpner lydbildet seg opp, og en audiofil vil kanskje sammenligne det med å blåse proppene ut av ørene etter en flytur. Forskjellen er ganske stor.

Lydkvaliteten Wimp tilbyr på Squeezebox er nok likevel av en slik art at de færreste vil henge seg opp i det, og til multiromsbruk, utforsking av ny musikk, til fest eller bakgrunnslytting fungerer det helt supert.

Det er til de høytidelige lytteseansene foran stereoanlegget at streaming kommer til kort.

Slik får du tilgang

Har du allerede en Squeezebox, kan du få to måneder gratis Wimp-tilgang ved å fylle inn et nummer som står under spilleren og registre deg på www.wimp.no/squeezebox .

Har du allerede har et Wimp-abonnement, aktiverer du Wimp-appen ved å logge på brukerkontoen din på www.mysqueezebox.com .

Installasjonen er såre enkel, i hvert fall for dem som er vant med å bruke Squeezebox fra før.

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2010, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også