Med unntak av Playstation 3 bruker de fleste Blu-ray-spillere en irriterende lang tid på å starte opp.

Overraskende nok er det fortsatt noen som holder liv i debatten rundt Blu-ray, selv etter at formatkrigen er avblåst og de rivaliserende HD-formatene så godt som har lagt inn årene (les: HD DVD).

Det fins folk der ute i Internettland, som i diskusjonsfora og på blogger fornekter alt hva Blu-ray står for og har oppnådd så langt.

Disse fornekterne argumenterer med at dvd fortsatt er mer enn godt nok, at oppskalert dvd kan være like imponerende som Blu-ray. Ja, og så kommer visst nok nedlastninger til å erstatte Blu-ray allerede før prisene faller til et mer fornuftig nivå.

De tar feil.

Les også: De 50 beste Blu-ray-filmene

Kvalitet til nye høyder

Selvsagt kan man finne Blu-ray-utgivelser som ikke har vært feilfrie eller imponerende - enten som en følge av vilkårlig koding, eller fordi kildematerialet er en årgangsfilm.

Så det går jo an å snuble over en tilfeldig film som ikke nødvendigvis lever opp til forventningene man måtte ha til Blu-ray. Og det er disse unntakene som stadig fremheves når motstanderne av Blu-ray skvaldrer i vei.

Men faktum er at majoriteten av moderne Blu-ray-filmer har løftet AV-kvaliteten til nye høyder.

For eksempel 1080p24 bildene til The Dark Knight, som gjengir farger og svartnivåer som dvd bare kan drømme om - oppskalert eller ikke.

Det er bare å stikke innom den lokale dvd-sjappa og se om du finner noe som kan sammenlignes - det vil du ikke finne.

Prisene faller

Prisen har unektelig også vært en medvirkende årsak til at det har tatt tid for Blu-ray å sette seg i markedet.

Men det var først og fremst et argument da systemet ble lansert i sin tidlige fase (hvor de ivrigste av innovatørene var villige til å betale 10 000 kroner for det som vi i dag ville sagt ikke var annet enn en svart plastboks).

Spillerne i denne testen ligger på mellom 2000 og 2500 kroner - muligens enda lavere om du bruker litt tid på å sjekke rundt etter gode kjøp.

Du kan få tak i en dvd-spiller som kan oppskalere filmene dine for rundt 600 kroner, og det kan fungere greit nok det, på en skjerm på opp til 32 tommer. Men har du noe større enn dette, la oss si en tv på 52 tommer, så fortjener den noe bedre.

Kjøp Blu-ray- ikke DVD!

Hovedpoenget mitt er at nå er tiden kommet for å kaste seg på Blu-ray-karusellen, om du ikke allerede har gjort det.

Dersom du har en HD klar eller full HD tv eller projektor, er det på tide å fôre den med bedre bilder enn det du får fra standardkildene - det er det disse skjermene er laget for.

Og om du er på et stramt budsjett (hvem er ikke det i disse dager?) er dette spillerne du bør sjekke ut. Så det eneste spørsmålet som gjenstår er: Hvilken spiller skal du gå for?

Les også: Hvordan lage hjemmekino

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!