Philips 42PFL6007T

Rimelig kvalitetsmester

Denne 42-tommeren har overraskende mye å by på til å bare koste 6500 kroner.

AMBILIGHT: En egenskap du kun får på Philips sine TV-er er Ambilight. Da lyser veggen bak TV-en opp i samme farger som du har på skjermen.
AMBILIGHT: En egenskap du kun får på Philips sine TV-er er Ambilight. Da lyser veggen bak TV-en opp i samme farger som du har på skjermen. Foto: Philips
Sist oppdatert
SMART-TV: Philips' smart-TV-plattform heter Net TV, og har et litt slunkent utvalg av tjenester.
SMART-TV: Philips' smart-TV-plattform heter Net TV, og har et litt slunkent utvalg av tjenester. Foto: Philips

Til å være en 42 tommer TV som er relativt rimelig og befinner seg i mellomklassen blant Philips' skjermer, så har den 6500 kroners dyre 42PFL6007T overraskende mye å by på.

For det første ser og føles den mye bedre ut enn mange andre 42 tommers mellomklassemodeller gjør for tiden, og du får til og med Philips Ambilight-teknologi med på kjøpet.

Listen over TV-ens egenskaper inneholder mer enn standardfunksjonene. Blant høydepunktene finner du passiv 3D, muligheten til å spille av imponerende mange filformater fra USB-lagring eller fra nettverket, og selvsagt tilgang til Philips' smart-TV-plattform Net TV.

Det som kanskje likevel er mest imponerende med 42PFL6007T er at Philips ikke har latt det at den tilhører midtsegmentet stoppe dem fra å ha fullt fokus på ytelsen. Her finner du nemlig Philips' kraftige «Pixel Precise HD» bildebehandlingsmotor. Den påvirker bildekvaliteten på nesten alle områder og gir en bildeytelse langt forbi det man kan forvente å finne på en TV til under 7000 kroner.

Philips 42PFL6007T er lillebror i serien og ligger under 47 tommer store 47PFL6007T til 8000 kroner, og 55 tommer store 55PFL6007T til ca. 11.000 kroner.

Alternativer

Du bør også vurdere Philips 42PFL6907T. Den ligger en klasse over, men er overraskende nok i øyeblikket hakket billigere hos Kompletthome.no og Mpx.no. Vanligvis koster denne ca. en tusenlapp mer enn 42PFL6007T, og er selv da et godt kjøp om du vil legge litt mer penger i TV-en.

Med 42PFL6907T får du et nytt design med tynnere rammer, men med ganske lignende spesifikasjoner. Forskjellen ligger i at 42PFL6907T tilbyr psudo-600 Hz oppdatering, mens 42PFL6007T bare har 400 Hz. Samtidig får du litt bedre lyd siden 42PFL6907T har en ekstra woofer innebygget.

FACEBOOK: Antagelig en av de mer populære tjenestene i Philips Net TV.
FACEBOOK: Antagelig en av de mer populære tjenestene i Philips Net TV. Foto: Philips

Hvis vi ser på konkurrentene så finner du LG 42LM670T, Panasonic L42ET5 and Samsung UE40ES6800 i samme prisklasse. Dette er rimelig sterk konkurranse, hvor de to førstnevnte modellene er ganske likt spekket som Philips 42PFL6007T, spesielt siden alle tre bruker LGs passive 3D-teknologi.

Samsungs modell bruker på sin side aktive 3D-briller, noe som gir full HD-oppløsning også når du ser på 3D-filmer. Skjønt her får du bare to par 3D-briller mens ekstra par koster rundt 500 kroner stykket, mens du får fire passive briller med Philips sin TV.

Slank

Philips har omfavnet trenden for tynne design, også på middelklassemodeller, og kantene på 42PFL6007T er bare en drøy cm tykk. Det gjør at TV-en ser kul ut, tar mindre oppmerksomhet i rommet, og tillater deg og fokusere på selve skjermbildet istedenfor.

SLANK: Philips 42PFL6007T har et tynt utseende, og ut mot kantene er skjermen bare 1 cm tykk.
SLANK: Philips 42PFL6007T har et tynt utseende, og ut mot kantene er skjermen bare 1 cm tykk. Foto: Philips

Rammene ser likevel solide og fine ut, skjønt ikke helt i samme klasse som aluminiumsrammene du får på dyrere Philips TV-er.

Og så har du Ambilight, da. Denne eksklusive Philips-funksjonen har små (energieffektive) LED-lys langs baksiden av TV-ens høyre og venstrekant. Disse vil lyse opp veggen bak i lignende farger som det TV-bildet viser.

Dette kan høres ut som en unødvendig funksjon for de som ikke har prøvd den, men den gjør faktisk TV-tittingen mer behagelig for øynene, og Philips' egen forskning viser at de fleste som har prøvd Ambilight en stund savner funksjonen når de mister den.

Kantmontert LED

Philips 42PFL6007T bruker kantmonterte LED som baklys, hvilket er tydelig med tanke på apparatets tykkelse. Det tillater ingen lokal dimming, men har fortsatt mye potensial siden det er drevet av Philips' «Pixel Precise HD» motor.

Selv om «Pixel Precise HD» ikke er Philips mest avanserte bildeprosesseringsmotor, så er den uvanlig kraftig i forhold til mellomklassemodeller, og kan jobbe med hver lille bit av bildet i sanntid for å forbedre kvaliteten.

Blant de mest imponerende egenskapene er bevegelsesprosesseringen (TV-en tilbyr en type 400 Hz oppdatering, hvilket oppnås med en kombinasjon av et 100 Hz panel, baklysskanning og bildeinterpolering), forskjellige kontrastinnstillinger og alle mulige justeringer (inkludert kantforbedring, skarphetsboost og flere forskjellige støyfiltre) for å få et skarpere bilde.

Noen vil nok være skeptiske til all denne prosesseringen, og det må i rettferdighetens navn sies at du kan få et ganske unaturlig resultat om du stiller for mye på disse innstillingene.

PEN: Selv baksiden av Philips 42PFL6007T er ren og pen å se på.
PEN: Selv baksiden av Philips 42PFL6007T er ren og pen å se på. Foto: Philips

Poenget er uansett at Philips her lar deg finjustere, eller skru av, nesten alle aspekter ved «Pixel Precise HD», sånn at med litt arbeid skal du kunne tilpasse TV-bildet din individuelle smak.

Porter for alt

Også Philips 42PFL6007T sitt utvalg av porter er imponerende. 4 HDMI-porter kan i seg selv være grunn nok for mage til å gå for denne modellen, og selv de mest krevende brukerne bør bli tilfredsstilt av at TV-en har både USB-porter, VGA-inngang, Ethernet-port og innebygget wi-fi.

Spesielt imponerende er det med tanke på at TV-en takler et uvanlig stort antall bilde, musikk og videoformater som kan avspilles direkte via USB-portene eller via det lokale nettverket.

Det eneste området hvor vi blir litt skuffet er smart-TV-funksjonen, Net TV, hvor det er litt slunkent innhold foreløpig.

De tjenestene som nok flest vil finne nyttig er Facebook, Twitter og nettleseren.

Det er selvsagt viktig å huske på at som alle smart-TV-plattformer så blir også Net TV oppdatert jevnlig og nye tjenester kan komme til. Men her trengs det mange oppdatering før Philips er på linje med konkurrentene.

NET TV: Med 42PFL6007T får du Philips egen Net TV-platform.
NET TV: Med 42PFL6007T får du Philips egen Net TV-platform. Foto: Philips

Den siste egenskapen vi skal nevne her er 3D-funksjonen. Philips leverer TV-er med både aktiv og passiv 3D teknologi, hvor den aktive blir sett mer på som en premium-funksjon. Det er dermed ikke så merkelig at denne mellomklasse-TV-en har passiv 3D. Noe som demonstreres ved at det følger hele fire gratis 3D-briller med i esken.

Bildekvaliteten

Philips' suksess på TV-markedet er basert på tre prinsipper. Lekkert design, mer aggressiv prising og skikkelig god bildekvalitet. Heldigvis bærer 42PFL6007T denne bildekvalitetstradisjonen videre, for det meste.

Dette vises ikke minst på 3D-funksjonen. Philips var i utgangspunktet skeptisk til passiv 3D, men ser nå ut til å ha omfavnet det som et alternativ til slitsomme, flimrende aktive 3D-briller. 3D-bildene her er både fargesterke, klare, lyssterke og med en naturlig dybdefølelse.

Philips 42PFL6007T leverer passiv 3D på høyde med de beste passive 3D-TV-ene vi har sett.

Og her er 42-tommerens forholdsvis lille skjermstørrelse faktisk en fordel. Det betyr at du, om du ikke sitter alt for nært skjermen, slipper å se bieffekter av den passive 3D-teknologien, som taggete linjer og hakkete kanter.

KONTROLL: Fjernkontrollen til Philips 42PFL6007T er svært god og oppveier litt for at menyene er litt treige.
KONTROLL: Fjernkontrollen til Philips 42PFL6007T er svært god og oppveier litt for at menyene er litt treige. Foto: Philips

Vi ble også overrasket over hvor god detaljrikdom vi fikk i skyggepartier ved 3D-visning, og hvor rene bevegelsene ser ut, spesielt om du setter «natural motion» prosesseringen på laveste innstilling.

Et siste poeng er at selv om 42PFL6007T jobbet rimelig hardt for å holde 3D-bildene lyse og klare, så kunne vi ikke se vi ingen ujevnheter i baklyset ved mørke scener. Det er svært bra når man snakker om en skjerm i denne størrelsen, spesielt med en så tynn ramme.

Det eneste å klage på i forhold til 3D-funksjonen er at den passive teknologien gjør at du bare får ca. halv oppløsning. Likevel er Philips 42PFL6007T såpass god på alle andre aspekter ved 3D at vi ikke er i tvil om at det er et offer de er villig til å godta.

2D ytelsen

Det som gjør 42PFL6007T til en vinner når det gjelder 3D, hjelper den også med 2D ytelsen. Den intense lysstyrken er enda mer intens uten 3D-brillene på, og man blir i enda større grad lykkelig oppmerksom på at lysstyrken ikke går på bekostning av svartnivået.

Greit nok at det svarte ikke er fullt så svart som på Philips sine dyrere modeller.

Men sammenlignet med svartnivået til sine rivaler i samme prisklasse, så greier Philips 42PFL6007T seg veldig bra. Spesielt siden den ikke trenger å dempe lyset så mye i mørke scener at høylysene begynner å se matte ut.

Fargegjengivelsen er også god og ser stort sett naturlige ut. Skjønt TV-en leverer ikke like fargesterke bilder og like stort fargeomfang som Philips-modellene i høyere klasser gjør.

HD-bilde

RIMELIG: Philips 42PFL6007T er en ganske billig TV, men har fortsatt svært avanserte funksjoner.
RIMELIG: Philips 42PFL6007T er en ganske billig TV, men har fortsatt svært avanserte funksjoner. Foto: Philips

Som vanlig med Philips TV-er får du en eksepsjonell skarphet når du ser på HD-materiale. Faktisk kan noe av TV-ens bildeprossesering gjøre ting litt for skarpt så det ender opp med å se unaturlig ut.

Rent bortsett fra det, kombinert med Philips' enestående talent for å gjengi hver eneste pixel fra HD-kilder klart, paret med en veldig ren og troverdig bevegelsesprosessering ender du opp med HD-bilder som nærmest gnistrer av skarphet.

Prosesseringskraften til Philips 42PFL6007T hjelper den også til å produsere noen svært detaljerte og skarpe standardoppløste bilder.

Men igjen, vær forsiktig med innstillingene. Går du for langt med støy- og skarphetsfiltrene kan du ende opp med bilder hvor kanter ser tvungne skarpe ut, og detaljene begynner å bli for harde.

Det er noen områder hvor det blir tydelig at vi har med en mellomklassemodell å gjøre fremfor en high-end modell. For det første vil TV-en iblant bli for ivrig med kontrastinnstillingene sine, slik at bildene blir litt for mørke i de mørke områdene, og litt blekede hvittoner.

For det andre er ikke bevegelsesprosesseringen like nøyaktig og fri for bieffekter som den mer kraftige «Perfect Pixel HD» motoren du finner i dyrere modeller. Det er dog ikke mer enn man må regne med tatt prisen i betraktning, og man kan fortsatt få et rimelig bra resultat om man bare er forsiktig med justeringene.

Brukervennligheten

Alt i alt er ikke brukervennligheten det sterkeste kortet til Philips 42PFL6007T, mest fordi Philips har gjort så mange justeringer og korrigeringer tilgjengelig for deg i menyen.

Grunnen til det, og fordelene ved det, er åpenbare, men det betyr at du kan komme over enkelte skremmende menyer som er fullpakket med funksjoner og innstillinger. Og dette er innstillinger du burde sette deg inn i for å virkelig få optimal uttelling for bildekvaliteten.

Det hjelper ikke at menyene er litt treige når du trykker på noe, og at utformingen er ganske teksttung.

Vi har også et lite problem med smart-TV-grensesnittet. Det utnytter ikke plassen på skjermen særlig bra og du får dermed ikke så mange elementer på skjermen samtidig.

Det er ikke et stort problem i øyeblikket i og med at Philips lider under litt lite innhold på sin plattform, men grensesnittet vil utvilsomt begynne å føles litt strevsomt ettersom mengden innhold (forhåpentligvis) øker.

Det forsonende elementet i forhold til grensesnittet er fjernkontrollen som er overraskende effektiv og rett fram å bruke.

Philips 42PFL6007T

  • Størrelse: 42 tommer (107 cm)
  • Oppløsning: 1920 x 1080p
  • Ambilight: 2-sidig
  • Baklys: LED
  • 3D-funksjoner: Easy 3D Clarity 700, fullskjerm split-screen, dybde justering, 2D konvertering
  • Størrelsesforhold: 16:9
  • Lysstyrke: 400 cd/m²
  • Dynamisk kontrast: 500.000:1
  • Bildeforbedring: Pixel Precise HD, 400 Hz Perfect Motion Rate, Micro Dimming
  • CPU
  • Prosessor: Dobbel kjerne
  • Smart TV-applikasjoner: Net TV, Reprise-TV, Videobutikk, nettleser, apper.
  • Kontroll: MyRemote-app (iOS og Android), USB-tastatur og -mus
  • Høyttalere: 20 W (2 x 10 W)
  • Lydforbedring: Auto volumutjevning, Clear Sound, Incredible Surround, Pure Bass
  • Tilkoblinger: 4xHDMI, 1xkomponent, 1xSCART, 3xUSB, 1xethernet, 1xVGA, hodetelefonutgang, Wi-fi
  • Videoformater: AVI, MKV, H264/MPEG-4 AVC, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, WMV9/VC1
  • Musikkformater: AAC, MP3, WMA (v2 opptil v9.2)
  • Bildeformater: JPEG
  • Tekst-tv: 1200-siders hypertekst
  • EPG: 8-dagers elektronisk programguide
  • Digital-TV: DVB-C, DVB-T, DVB-T2.
  • Mål (uten fot): 95,8 x 58,48 x 2,94 cm
  • Vekt (uten fot): 12,9 kg

Vær dog oppmerksom på at du her ikke får qwerty-tastaturet på baksiden av kontrolleren (for å skrive inn tekst i nettleseren og sosiale medier appene), slik som du får med dyrere Philips-modeller.

Lyd

Først de dårlige nyhetene. Philips 42PFL6007T har verken kraften eller omfanget som lyden fra dyrere modeller.

Spesielt basslyden er merkbart dårligere enn det du kan få fra modellene PFL6907, og spesielt, PFL7007T, PFL8007T og PFL9707T.

På den andre side koster disse modellene mer (veldig mye mer i noen tilfeller), og produserer noe av den beste TV-lyden vi har hørt.

Hvis vi heller sammenligner lyden med TV-er i samme prisklasse, så kommer Philips 42PFL6007T slettes ikke verst ut. Lyden er faktisk ganske god, og låter både fyldig, ren og forholdsvis detaljert.

Verdt pengene?

Når du har modeller fra Samsung og LG som kombinerer mer avanserte nettjenester med stort sett imponerende bildekvalitet, så kunne en tro at Philips sin modell hadde problemer med å forsvare prisen.

Likevel rettferdiggjøres prislappen hos 42PFL6007T av både Ambilight-funksjonen og sine styrker på bildekvalitet. Det gjør at TV-en har mer nok til å skille seg ut i mengden.

Dommen

Mellomklassesegmentet på TV-markedet er litt overbefolket i øyeblikket, men Philips 42PFL6007T har nok av fordeler til at den skiller seg ut.

Det slanke og minimalistiske designet, og det at den har så mage tilkoblingsmuligheter er en god start. Også støtten for så mange medieformater.

Det beste med TV-en er dog hvor bra den yter på bildekvalitet. Spesielt 3D-funksjonen er verdt å legge merke til, hvor den leverer noen av de beste 3D-bildene vi har sett så langt.

Men også på vanlig 2D-materiale gir 42PFL6007T modeller i samme prisklasse god konkurranse. Lydytelsen er heller ikke så aller verst til å være en TV i denne prisklassen.

Dette likte vi

Philips 42PFL6007T fikk først og fremst vår oppmerksomhet med et utrolig stilig, Ambilight-forsterket design. Den fortsetter å imponere med sine allsidige avspillingsmuligheter og sin sterke AV-ytelse, spesielt i 3D. Allround egenskapene gjør at dette er en TV som virkelig gir mye for pengene.

Dette likte vi ikke

Selv om det selvsagt er bra at Philips gir deg såpass stor kontroll over TV-ens bildeforbedringsmotor, så betyr det samtidig at det krever en god del fininnstillinger og kunnskap om TV-en for å oppnå det beste resultatet. De trege menyene gjør ikke akkurat denne oppgaven lettere. Philips sin smart-TV plattform er heller ikke helt på par med konkurrentene.

Konklusjon

På noen måter er Philips 42PFL6007T den mest betydningsfulle TV-en vi har testet blant Philips' gjeldende modeller.

Med sin ekstreme fleksibilitet når det gjelder bildeinnstillinger, sitt vakre design, og best av alt, den utrolige bilde og lydkvaliteten, så beviser Philips at de ikke bare er et high-end merke, men at de kan konkurrere med de store TV-produsentene også i lavere prisklasser.

Kort fortalt, Philips' TV-renessanse fortsetter.

Andre alternativer

TV-ene som er nærmest Philips 46PFL6007T i ånden er LGs 42LM670T og Panasonics L42ET5. Begge bruker den samme passive 3D-teknologien, og har gode bilde- og lydegenskaper.

46PFL6007T slår disse to på kontrast, og Ambilight-funksjonen gir den også en ekstra fordel. LG og Panasonics modeller på sin side er mye enklere å stille inn og har bedre smart-TV-funksjoner.

Samsungs UE40ES6800 er et annet alternativ og er nok ekstra interessant for dem som foretrekker aktiv 3D i full HD fremfor den passive teknologien. Denne TV-en gir også super bildekvalitet (etter kalibrering) og har en rikholdig Smart-TV-funksjon. Du får dog ikke like mange 3D-briller med på kjøpet, og ekstra briller er dyre. Denne har heller ikke like god lyd som Philips' modell.

Les også:

Dette er den beste billigmobilen

Test: Canon EOS M

Test: Bang & Olufsen A9

Slik skrur du av Windows 8

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også