Video: Rens av vinylplater

Tør du å gjøre dette med vinylplatene dine?

Visste du at du kan rengjøre de gamle vinylplatene dine med trelim? Se hvordan det gikk da vi prøvde det!

Sist oppdatert

CD-en er død, men vinylplatene har fått nytt liv. Salget av både plater og platespillere har passert salget av CD-er og CD-spillere.

Stadig flere blåser støv av platesamlingen, og stadig flere gjenoppdager det gamle, analoge formatet, og stadig flere artister gir ut sin splitter nye musikk på vinyl.

Vi digger plater. Det er noe ekstra sjarmerende med å spille plater. Men plater krever litt ekstra kjærlighet og vedlikehold, så en eller annen form for rengjøring er tvingende nødvendig fra tid til annen.

Knitring oppstår når støvkorn og skitt som ligger på platen treffer platespillerstiften. Støv fjernes enkelt med en platebørste eller trykkluft på boks.

Men ofte har litt eldre plater mer skitt og grums i rillene enn børste og luft kan hanskes med.

Det finnes mange kjerringråd for rengjøring av plater. Vindusrens, destillert vann og fortynnet isopropanol  i kombinasjon med mikrofiber er kjente triks. Noen anbefaler også eddik, som på så mye annet i hjemmet.

Selvsagt finnes det også ulike vaskemaskiner som gjør jobben mer eller mindre automatisk, men også disse baserer seg på våtrengjøring.

Det finnes til og med kostbare rengjøringsmaskiner som baserer seg på ultralyd!

Ikke skuff oss nå, internett!

Men en mer brutal metode vi kom over på nettet, skal visstnok være mer effektiv enn alle våtrengjøringsmetodene, og skal til og med fungere der ultralydmaskinene må gi tapt: Trelim!

Her sprer man et lag trelim utover platen og lar det tørke. Når limet er ordentlig tørt, er tanken at man simpelthen kan dra av filmen av lim, slik at skitt og støv som har gjemt seg langt nede i rillene vil følge med.

Vi ble bare nødt til å teste, og fant en flaske trelim fra Biltema i boden.

Forsøkskaninen ble en plate fra 1990, som den gangen ble tilgriset av bolledeig (!) og som aldri ble bra igjen med konvensjonelle rensemetoder.

For å gjøre det enkelt, lot vi platen ligge på spilleren og spredte limet fra innerst til ytterst mens platen spant rundt. Deretter tok vi en liten pappbit og fikk spredt limet jevnt utover.

Hele prosessen tok tre-fire minutter, men så måtte vi vente over natten til limet ble tørt.

Når limet har fått en matt overflate og blitt mer eller mindre transparent (avhengig av tykkelen på laget med lim), er det tørt nok til å fjernes fra platen.

Vi spisset en fyrstikk som vi brukte for å forsiktig løsne limet såpass at filmen kunne trekkes av platen.

Dette gikk overraskende lett, og tilbake lå en plate som i hvert fall så veldig ren og pen ut.

Ja, det funket!

At limet fikk med seg mye støv og grums var lett å se. Men hvordan låt det?

Vi spilte inn det første sporet før og etter rens, gjennom et Creative Soundblaster Xfi HD - et USB-lydkort med innebygget platespillerforsterker.

Før- og etter-opptakene avslører at platen fortsatt knitrer mer enn vi liker i startrillene og litt utover i starten av første låten.

Men det er mindre enn før, og der vi tidligere kunne høre stiften hoppe over en rille, sporet den nå helt fint.

Noen sekunder ut i låten var det merkbart mindre knitring og grums. Helt perfekt var det ikke, men mye bedre enn før.

I ettertid har vi kjør en ny runde med lim kun på åpningssporet på platen, og da ble det enda litt bedre.

Ting å huske på

FØR OG ETTER: Lyd 1 viser platen før limrensen. Alle de tynne, loddrette strekene er knitring og spraking. Lyd 2 viser platen etter rens, og det er helt tydelig færre av disse loddrette strekene - altså mindre knitring og spraking.
FØR OG ETTER: Lyd 1 viser platen før limrensen. Alle de tynne, loddrette strekene er knitring og spraking. Lyd 2 viser platen etter rens, og det er helt tydelig færre av disse loddrette strekene - altså mindre knitring og spraking. Foto: Tron Høgvold

Dette trikset har ikke noe for seg på nye plater.

Om du har lyst til å teste det ut, prøv på en eldre plate som er møkkete og som det ikke er så farlig med.

Ikke bruk lim på en plate du er veldig redd for, før du har testet metoden og limtypen noen ganger.

Vi tok sjansen på å legge på limet uten å dekke til resten av platespilleren, men låste tonearmen og dekket til stiften sånn for sikkerhets skyld. Vurder om du skal dekke til spilleren mer enn vi gjorde.

Vi har sett eksempler der folk har lagt på for tynt lag med lim, slik at det blir vanskelig å fjerne alt. Bruk derfor nok lim!

Straks man har fått pirket opp en liten åpning i limfilmen, er det ganske enkelt å få fjernet alt limet.

Et tips vi har sett får ut på å legge litt tykkere lag med lim helt ytterst for å gjøre det enklere å få denne åpningen. Vi fant det imidlertid enklest å pirke opp en liten åpning innerst ved sluttrillene.

Viskositeten på limet kan ha en viss betydning. Det kan tenke seg at mer tyntflytende lim enn det vi brukte vil trenge bedre ned i rillene og dermed få med seg mer skitt når filmen fjernes.

Tør du å prøve? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet!

Denne saken ble første gang publisert 19/02 2016, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også