Utsatt butikk:

Platekompaniet forsinket igjen

Først når sommeren nærmer får Itunes en verdig norsk konkurrent.

MP3-BUTIKK:  Platekompaniet har vært på nettet i mange år. Åpningen av den bebudede Mp3-butikken er forsinket.

MP3-BUTIKK: Platekompaniet har vært på nettet i mange år. Åpningen av den bebudede Mp3-butikken er forsinket. Foto: FOTO: Scanpix: Jarl F. Erichsen

Publisert Oppdatert

I høst ble det klart at landets største musikkbutikk, Platekompaniet, skal i gang med å selge musikken digitalt. Første åpningsdato ble satt til jula, og for en måned siden var budskapet at åpningen bare var uker unna (ekstern lenke).

- Vi er litt forsinket. Vi velger ikke å gå ut med ny dato, sier selskapets adminstrerende direktør Rolf Kristian Preshus til Klikk.no.

- Er dere klare til påske?

- Nei, det kan nok jeg si at vi ikke vil være. Det er viktigere å være ordentlig bra når vi er i gang, enn å sette en dato.

Les også: - Steng Pirate Bay!

Forsinkelsen skyldes et omfattende arbeid med å få på plass avtaler om alle rettighetene til musikken.

- Det er svært mange slike avtaler, og i blant er det ulike selskaper som har rettighetene til den digitale og fysiske innholdskatalogen. I tillegg tar den rent praktiske jobben med å overføre og klargjøre innholdet tid, sier Presthus.

Les også: Frigjør deg fra Itunes

To Telenor-sjapper

Når butikken omsider er på plass, vil Platekompaniet iogså overta driften av Telenors musikkbutikk på nett og mobil. I forrige uke ble det kjent at Telenor skal selge Iphone .

Telenor skal dermed ha to konkurrerende musikbutikker i stallen. Men forsinkelsen har ingenting med Iphone å gjøre, hevder Presthus.

- Nei, det er mye som skjer i det digitale markedet for tiden. Men vår forsinkelse har ikke noe med Iphone å gjøre, sier Presthus.

Telenor vil få inntekter fra musikksalget gjennom Platekompaniet på mobilen, men ingen inntekter i det hele tatt fra Itunes.

- Vi ser på dette som supplerende tjenester, så får kundene velge hvor de synes det er best å handle, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor.

Stort utvalg

Platekompaniet har vært kjent for et bredt og godt utvalg. Butikken på Oslo City har trolig det bredeste sortimentet i Norge.

- Vi skal prøver å ha mer - men det spørs i hvilken grad vi lykkes i å fylle opp innholdet - får vi alt på plass, vil man ikke savne mye.

Den digitale butikken skal i utgangspunktet ha et minst like bredt utvalg, tror Presthus. Låtene blir solgt uten kopibeskyttelse, i høyoppløst mp3-format (256 kbps).

- Og hva kommer prisen til å bli?

- Eh... det blir vel noe à la Itunes. Eller noe sånt.

Lite, men øker

Platekompaniet har eksistert som nettbutikk siden 2001. Presthus anslår at 8-10 prosent av omsetningen i selskapet kommer fra nettbutikken. Han har ingen voldsomme økonomiske ambisjoner for det digitale innholdet:

- Det blir nok ikke så veldig lukrativt men en gang, men vil sikkert ta seg opp etter hvert.

I 2008 registrerte brasjeforeningen IFPI Norge et samlet salg av fysiske produkter (album, singler og DVD musikk) på 9,1 millioner stk., til en verdi av NOK 554 millioner. Totalt er musikkomsetningen i NOrge beregnet til 1,2 milliarder.

Det ble solgt nedlastede produkter for NOK 57 millioner. Det er fint lite, men omsetningen på området økte med 34 prosent fra året før.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning