Guide: Velg lydformat

På tide å vrake mp3

Her er alternativene som gir deg mye bedre lyd.

RIPPING OG BACKUP: Det er mange gode grunner til å overføre musikken fra CD-er til harddisk, men hva slags format skal man velge?
RIPPING OG BACKUP: Det er mange gode grunner til å overføre musikken fra CD-er til harddisk, men hva slags format skal man velge?
Sist oppdatert

Det er fortsatt et stort behov for å rippe CD-samlingen for å lagre den på PC-en, men det er ikke bare, bare å velge et format å lagre den i. Har du ennå ikke digitalisert musikksamlingen din er det kanskje på tide å gjøre akkurat det.

Det kan være første skritt på veien til å gjøre musikken tilgjengelig i flere rom.

Eller kanskje er du i gang med å lage deg ditt eget musikk- og filmrom.

Det første du møter på veien til å rippe CD-ene dine er et aldri så lite veikryss med to mulige veier å gå.

En av veiene leder til en samling med såkalt «lossless» musikk, den andre til en samling med «lossy» musikk.

Såkalte «lossy» formater er formater som komprimerer musikken mye og dermed tar opp lite plass, men som betaler for det ved å klippe bort deler av lydinformasjonen.

Et «lossless» format derimot, beholder all lydinformasjonen og skal dermed, i teorien, ha like god kvalitet som originalfilen.

Ulempen med musikk lagret i et «lossless» format er at det tar opp mer plass enn om det er lagret i et «lossy» format, noe som er dumt hvis det er trangt om lagringsplassen.

Om du har plass nok, vil jeg derfor anbefalt å gå for et «lossless» format.

Du kan alltids konvertere musikken din på nytt over til et «lossy» format om du skulle ønske det på et senere tidspunkt.

Om du derimot har musikken liggende i et «lossy» format til å begynne med er det lite poeng i å konvertere til et «lossless» format senere, siden noe av lydinformasjonen allerede er borte og ingen form for «PC-magi» kan det tilbake igjen.

Husk også at du med enkle midler kan gjøre PC-en om til en fantastiask musikkspiller.

Når du har bestemt deg for om det blir «lossless» eller «lossy» er det på tide å velge ett enkelt format, og da er det plutselig mange flere valgmuligheter der ute.

Les også hvordan dette programmet kan frigjøre deg fra iTunes.

LAGRINGSPLASS: Med harddisker som vokser og vokser er snart ikke noen grunn til å ikke ha en musikksamling i et lossless format.
LAGRINGSPLASS: Med harddisker som vokser og vokser er snart ikke noen grunn til å ikke ha en musikksamling i et lossless format.

Topp kvalitet

Det er flere «lossless» formater der ute, og i grove trekk har de stort sett de samme egenskapene.

De komprimerer gjerne filen til 50-60% av den originale, og de sørger for at all lydinformasjonen er intakt.

Et av de mest utbredte «lossless-formatene» er FLAC (Free Lossless Audio Codec) og mye av grunnen til det kan nok være at det har en åpen kildekode og ikke står tilbake for andre formater nå det kommer til kvalitet og komprimering.

FLAC støttes av blant annet Sonos og Logitech Squeezebox, som er to av flere produkter for streame lyd trådløst rundt i huset.

Et problem for mange vil riktignok være at FLAC ikke støttes av verken Windows Media Player eller iTunes.

Heldigvis er det ikke noe problem å spille det av i gratisprogrammer som MediaMonkey, Media Player Home Classic, VLC, gode gamle WinAmp eller andre mediaspillere.

Lurer du på hvordan du kan få bedre lyd ut av PC-en din, finner du en guide til det her.

De som er godt inne i Apple sin verden har kanskje også fått med seg at Apple har utviklet sitt eget «lossless-format» kalt ALAC (Apple Lossless Audio Codec).

OVERALT: Med et Sonos-system kan spille av musikk i nesten alle formater hvor som helst i huset.
OVERALT: Med et Sonos-system kan spille av musikk i nesten alle formater hvor som helst i huset.

I motsetning til FLAC så er kildekoden til ALAC lukket noe som har ført til at det har tatt tid før andre programmer og produkter enn Apple sine har fått støtte for formatet.

Det har heldigvis blitt orden på det og ALAC kan nå spilles av på både Sonos, Squeezebox og en rekke programmer som for eksempel VLC.

Om det meste du bruker til å spille av musikk dreier seg om Apple i form av iPod/iPhone, iTunes og kanskje til og med en AirPort Express så er det få formater som vil være bedre egnet enn ALAC.

Microsoft har også funnet det nødvendig og komme med sitt eget «lossless-format», ikke overraskende kalt WMA Lossless.

Det har imidlertid et problem i at det har svært begrenset støtte utenfor Microsoft sine produkter.

SQUEEZEBOX: Spiller av alt fra internett-radio til musikk i både FLAC og ALAC
SQUEEZEBOX: Spiller av alt fra internett-radio til musikk i både FLAC og ALAC

De fleste andre produkter har bare såkalt transkoding-støtte, med andre ord så kan de ikke spille av direkte, men kun omkonvertere til et annet format for så å spille av.

WMA Lossless støttes for eksempel av MediaMonkey og Squeezebox, men formatet er likevel lite attraktivt for dem som ikke sverger til Windows Media Player og Zune.

Et relativt gammelt, men fortsatt mye brukt format er WAV (Waveform audio format), men selv om det er en del brukt for å lagre plettfrie kopier av CD-samlinger kan det ikke sies å være så veldig praktisk.

Omtrent alt som kryper og går av programmer og produkter som for eksempel Sonos og Squeezebox støtter WAV, omtrent de eneste produktene jeg har kommet over som ikke støtter WAV er MP3-spillere med «lite» plass.

Akkurat det er for så vidt ganske så logisk, for selv om WAV kan inneholde komprimert lyd så er det ukomprimert lyd i LPCM-format, det samme formatet som på en CD, som er det vanlige.

Da sier det seg nesten selv at WAV tar opp fryktelig mye plass, og når det i tillegg ikke har mulighet til å lagre metadata (informasjon om artist, album og lignende) så synker nytten til WAV betraktelig.

Når kvaliteten ikke er alt

De fleste har lagret musikken i et «lossy» format som MP3 eller AAC, det tar mye mindre plass en om den samme musikken skulle vært lagret i et «lossless» format og har generelt bedre hardware- og softwarestøtte.

Eneste minuset med et «lossy» format er at en mister kvalitet, men for de fleste vil et slikt format være mer enn godt nok til daglig bruk i stua eller på bussen med MP3-spilleren.

To av de mest brukte filformatene for musikk er MP3 og AAC.

Begge disse formatene støttes av omtrent alt som kryper og går av produkter, enten vi snakker om programmer som iTunes og WinAmp eller hardwareprodukter som Squeezebox og MP3-spillere.

AAC er egentlig ment som en slags «arvtager» til MP3, og tilbyr blant annet bedre lydkvalitet ved samme bitrate og støtte for flere kanaler. AAC er i dag standardformatet for iPod, iPhone og Playstation 3.

WMA Lossless har allerede blitt nevnt, men WMA finnes også i en «lossy» utgave.

I likhet med MP3 og AAC er WMA støttet av mye og det meste, noe som gjør at det ikke er noe i veien for å lagre musikken din i WMA fremfor MP3 eller AAC; i hvert fall så lenge du ikke bruker iTunes. iTunes vil nemlig automatisk gjøre om WMA filene dine til AAC, så da er det kanskje like greit å hoppe over det steget først som sist.

Mindre lydinformasjon, mindre plass

STANDARD: AAC er standardformatet til iPod og iPhone
STANDARD: AAC er standardformatet til iPod og iPhone

Mange vil nok argumentere for at MP3 (eller andre «lossy» formater) låter mer enn bra nok for Ola Nordmann og at bare et fåtall mennesker faktisk kan høre en forskjell på det og et «lossless» format.

Dette har nok også noe for seg, spesielt om musikken har blitt lagret med en høy bitrate som for eksempel 320 Kbps, men det forhindrer ikke det faktum at noe av informasjonen jo er borte. Og med CD-er som blir ripete, går i stykker og blir borte så er det jo ikke en dårlig ide og ha en fullverdig backup av samlingen sin, noe et «lossy» format ikke kan gi deg.

Derfor vil det være en god ide og første rippe musikken din til et «lossless» format som for eksempel FLAC eller ALAC og det liggende som et slags arkiv.

Så kan du heller konvertere den musikken du vil ha på den bærbare spilleren din, om du har en, til et «lossy» format som MP3 eller AAC.

Les også:

Slik planlegger du husets underholdningssystem

5 fete nettjenester

Guide: Slik klarer du deg uten iTunes

Solid og billig HD-projektor til hjemmekinoen

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2010, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også