KEF Model 7

Nydelig, men dyr

Nydelig design og brukbar lyd gjør ikke opp for mangel på surround-lyd, eller for prisen.

Sist oppdatert

KEF Model 7

Fakta

Hovedkanal:

  • 75 mm Uni-Q kombielement
  • 15 mm HF diskant

Foran venstre/høyre

  • 75 mm Uni-Q kombielement
  • 15 mm HF diskant
  • 2 x 75 mm basselementer

Bak venstre/høyre:

  • NXT flatpanel100 Hz-30kHz frekvens
  • Magnetisk beskyttet 87dB følsomhet
  • Vekt: 3,85 kg
  • I matt sølv og skarp sort

Tilkoblinger

  • 5.1 kanal

Her er nok et lydsystem som lover deg surroundlyd uten surroundhøyttalere. KEFs snertne Model 7 er nok et eksempel på en slik "5-i-2" løsning. I denne pakken får du to høyreiste og lekre høyttalere, som er proppet fulle av diverse løsninger for å gjenskape lydbilde du får i et 5-kanals surroundanlegg.

Den sentrerte delen av lydbildet, takles av et 75 mm Uni-Q-element med 15 mm diskant. Det samme gjelder for stereokanalene, som i tillegg får et par 75 mm basselementer hver.

Ingen mirakelløsning

Bakkanalenes funksjoner blir ivaretatt av et flatt NXT-panel på baksiden av kabinettene. Tanken er at lyden som sendes ut fra baksiden av høyttalerne skal gi gjenklang fra veggen bak, slik at det høres ut som de kommer fra bak ryggen din.

Vi liker ideen med å få stor lyd i små høyttalere, både med tanke på plassen og pengene som spares, men det er et par ting du er nødt til å ta stilling til ved en slik løsning. Kanskje viktigst av alt: Du må bygge ut KEFs lydsystem med en subwoofer for å få ordentlig hjemmekinolyd. Med en frekvens respons som bare går ned til 100 Hz vil du ikke få den nødvendige dybden i lydbildet uten denne ekstra bassforsterkeren.

En annen ting: Det er ingen grunn til å tro på mirakler: Selv om disse systemene leverer et bredere og mer detaljert lydbilde enn to vanlige høyttalere, kan det ikke erstatte et surroundanlegg. Å sette det opp, er selvsagt ingen sak. Det er bare å koble de vedlagte kablene mellom høyttalere og forsterkeren din, så er du i gang. Kablene er også lange, noe som gir deg mulighet for fleksible løsninger med tanke på hvor du ønsker å plassere dem.

Alt som har med innstillinger av bass, diskant, delay og slike ting, stiller du på forsterkeren din, slik at dette også bør være kjent (om du da ikke kjøper ny forsterker i samme sleng som du kjøper KEF Model 7).

Inntrykket vårt var meget positivt til å begynne med, spesielt i gjengivelsen av dialog og tale. Dialogen er godt i samsvar med bildet på skjermen, og gir inntrykk av å komme fra skjermbildet heller enn fra de to høyttalerne på hver side av TV-en.

Når musikken i filmen Cars (Biler) går i gang får du en god følelse av kraft og dybde, men fjerner du subwooferen (vi brukte en REL Q50 modell i denne testen) fjerner du også bunnen i lydbildet.

Ingen fest alene

Panorerings-effektene fungerer bra i fronten av lydbildet, men der stopper det også. Lydbildet er bredt, men det omslynger deg ikke. Lydeffekter som skulle vandret langs veggene i rommet og dukke opp bak deg, gjør ikke det. Det er kanskje for mye forlangt å kreve dette av et to-systems høyttaleranlegg, men det er akkurat slike ting overentusiastiske salgspersoner kan prøve å få deg til å tro.

Det er mye vi liker med KEF Model 7: Høyttalerne er solide og godt bygde, lekkert utseende og god ytelse innenfor sine parametere, trekker også godt opp på pluss-siden. Men disse tingene kan likevel ikke veie opp for at må legge til din egen forsterker og en ekstra subwoofer for å få festen i gang.

Sitat:

"Dialogen er godt linket til TV-bildet."

Testscene: Cars

Denne filmen er fullverdig styrketrening for ethvert lydanlegg, men disse KEF-høyttalerne har ikke helt kondis til å henge med.

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også