Nikon 1 V2

Lynkjapp småtting

Nikon har oppgradert sitt mest avanserte hybridkamera, men er det nok?

OPPGRADERT: Nikon 1 V2 er en oppgradering av Nikons mest avanserte hybridkamera.

OPPGRADERT: Nikon 1 V2 er en oppgradering av Nikons mest avanserte hybridkamera. Foto: Nikon

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Utrolig kjapp

+ Øyesøker

+ Bra videofunksjon

- Liten bildebrikke gir ikke like god bildekvalitet som konkurrentene

- Har ikke vippbar skjerm

MENY: V2 har en praktisk utforming, men fortsatt må du inn i menyen for å finne noen av de vanligste innstillingene.

MENY: V2 har en praktisk utforming, men fortsatt må du inn i menyen for å finne noen av de vanligste innstillingene. Foto: Nikon

Ca. ett år etter at Nikon introduserte sin hybridserie, Nikon 1, får vi en oppgradering av V1. Det har virkelig trengtes. Hvorfor? Nikon 1 V1 skulle være Nikons mest avanserte hybridkamera. Problemet var bare at det ikke skilte seg nok ut fra lillebroren Nikon 1 J1.

Nikon bestemte seg for å gå for et eget format på bildebrikken da de lanserte sin hybridserie i fjor. CX-brikken er enda mindre enn Olympus og Panasonics Four Thirds-standard.

Høyere oppløsning

Nikon 1 J1 ble oppgradert til J2 litt tidligere i høst, uten de helt store endringene i spesifikasjonene. Da er det gledelig å se at det er desto større forskjell på V1 og V2, og ikke minste V2 og J2. Mens J-serien har beholdt oppløsningen på 10 megapiksler, har den blitt økt til 14,2 i V2.

En annen bra ting er at V2 har fått plass til innebygd blits. V-serien var riktignok beregnet på litt mer avanserte brukere, og avanserte brukere kjøper ofte en skikkelig blits ved siden av. Likevel føltes det litt feil å betale mer for V1 samtidig som det manglet noe så essensielt som blits.

Det V1 hadde som J1 (eller J2) ikke har er en elektronisk øyesøker. Denne er fortsatt på plass på V2, til glede for alle dem som foretrekker en søker fremfor å komponere på selve kameraskjermen.

Grepet på V2 er også forbedret fra forgjengeren, og vi synes V2 er både behagelig å holde i, og praktisk utformet med tanke på knapper og innstillingshjul.Vi liker spesielt at det er et eget innstillingshjul på toppen av kameraet, i tillegg til hjulet bakpå kameraet. Det betyr at du kan justere blender og lukker med et hjul hver.

Lynkjapt

OPPGGRADERT: Nikon 1 V2 har til forskjell fra forgjengeren fått innebygget blits og litt høyere oppløsning.

OPPGGRADERT: Nikon 1 V2 har til forskjell fra forgjengeren fått innebygget blits og litt høyere oppløsning. Foto: Nikon

Noe som ikke har endret seg fra forgjengeren er hastigheten. V2 er like lynkjapt som alle de andre kameraene i 1-serien. Her kan du knipse 60 bilder i sekundet (i opp til et halvt sekund). Det betyr at du knapt rekker å presse ned utløserknappen før kameraet har fyrt av rundt 30 bilder.

Så kjapt er V2 at da vi glemte å slå av seriefotograferingen merket vi det rett og slett ikke. Før vi visste ordet av det var minnekortet fult, og vi satt igjen med mellom 10 og 30 bilder av hvert motiv.

Denne hastigheten bruker Nikon til å gi 1-serien noen unike egenskaper. For det første får du muligheten til å spille inn sakte film (i redusert oppløsning). For det andre kan kameraet fyre av en rekke bilder hver gang du trykker ned utløseren, også velge ut det kameraet antar er mest vellykket (eller du kan velge selv).

En annen funksjon driver å tar bilder kontinuerlig (når utløseren trykkes halvt ned). Dermed er det mye lettere å fange øyeblikkene som krever god timing.

Stillstand for kvaliteten

HVIT: Nikon 1 V2 får du også i hvitt, nesten litt Apple-aktig.

HVIT: Nikon 1 V2 får du også i hvitt, nesten litt Apple-aktig. Foto: Nikon

Til tross for litt bedre oppløsning, merket vi ikke de store forskjellene i bildekvalitet fra Nikon V1, eller J1 for den saks skyld. Nikon 1 V2 imponrer ikke akkurat med tanke på detaljoppløsning, men leverer et helt greit resultat her. Det er nok utvilsomt en av konsekvensene ved å ha mye mindre bildebrikke enn konkurrentene.

Når det gjelder videokvaliteten liker vi veldig godt filene V2 leverer fra seg. Det er ikke helt støyfrie, men kornene det er snakk om er såpass pene at det bare gir videoopptakene et delikat uttrykk. Som videokamera fungerer Nikon 1 V2 helt ypperlig.

Vår vurdering

Nikon 1 V2 er helt klart en forbedring i forhold til forgjengeren, ikke minst når det gjelder å diffrensiere litt i forhold til sin egen økonomi-modell J2. Vi hadde mok håpet på en forbedring i bildekvalitet også, men V2 leverer absolutt ikke dårlige bilder, og videofunksjonen er veldig god.

Den kjappe skuddtakten til V2 gir den noen unike fordeler det er verdt å utforske, selv om du får mange av disse også på den mye billigere modellen J2. Alt i alt liker vi Nikon 1 V2, selv om vi foretrekker en annen hybridmodell selv.

Bildebrikke: Nikon har valgt å bruke bildebrikker i sine hybridkameraer som er betydelig mindre enn konkurrentens. Nikon kaller denne standarden for CX.

Bildebrikke: Nikon har valgt å bruke bildebrikker i sine hybridkameraer som er betydelig mindre enn konkurrentens. Nikon kaller denne standarden for CX. Foto: Nikon

Den laveste nettprisen på Nikon 1 V2 fant vi i øyeblikket hos www.advanced.no for 5381 kroner.

Les også:

Lær hva som er viktig ved kamerakjøpet

Slik får du mobilbatteriet til å vare

Test av Nexus 7

Spesifikasjoner

Produsent www.nikon.no
Pris 6990

Konklusjon

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning