Når tanken er god

Test: Yamaha YSP-3000 og YST-FSW 150

23 høyttalere, en subwoofer i stereobenken og en mikrofon for at det hele skal stilles automatisk inn. Kan man be om mer?

SKJULER MYE: Hvem skulle tro at denne svarte boksen skjuler 23 høyttalere og en forsterker.

SKJULER MYE: Hvem skulle tro at denne svarte boksen skjuler 23 høyttalere og en forsterker. Foto: Foto: Yamaha

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ God lyd på film så vel som musikk

+ Automatisk oppsett av virtuell surround og lydkalibrering

- Mangler noe finesse

- Helt avhengig av en separat sub

Spesifikasjoner: YSP-3000 og YST-FSW 150

YSP-3000:

Total uteffekt: 82 watt

Antall kanaler: 5.1

Surround: Virtuell 5.1

Høyttalere: 21 stk. 4 cm diskanter og 2 stk. 10 cm basser

Lydformater: Dolby Digital/ Dolby Pro Logic II/DTS og Neo:6/

Tilkoblinger: HDMI: 2 inn 1 ut, kompositt video ut, 2 stk. stereo phono inn (RCA), 2 stk. optisk digital inn, 2 stk. koaksial digital inn, stereo minijack inn (front), IntelliBeam inn (front), Yamaha iPod dock, FM antenne inn, Subwoofer ut

Magnetisk skjermet

Veggfeste: Ja

YST-FSW 150:

Total uteffekt: 130 watt

Frekvensomfang: 30 Hz-160 Hz

16cm basselement

Magnetisk skjermet

Laveste nettpris: YSP-3000: 8.345 kr (www.ps.no)

YST-FSW 150: 1.568 kr (pixmania.no)

Leverandør: yamaha.no

Yamaha var den første som kom med en forbrukerorientert "lydbar" i 2005. De har siden ligget helt i teten i dette noe snevre segmentet. Et av de siste tilskuddene på lydplankefronten er YSP-3000. Den består av en svart kasse som på fremsiden i det store og hele er dekket av en svart metallrist. Under denne er et lite LCD-display med fire knapper på den ene siden og innganger for IntelliBeam-mikrofonen og en ekstern enhet på den andre.

21 høyttalere

Utsiden er med andre ord ikke så veldig revolusjonerende, det er mer spennende det som skjuler seg bak metallristen. Her er det nemlig 21 små høyttalere eller "beamere" som Yamaha kaller dem, samt to 4-tommers høyttalere på hver sin side for å ta seg av den lavfrekvente delen av lydspekteret. Så er jo spørsmålet hvordan i alle dager to 4-tommere skal kunne gi fra seg det trykket du så gjerne vil ha når du ser biler eksplodere veggimellom på storskjermen. Svaret er enkelt og greit at det kan de ikke, så derfor har vi da også tatt Yamahas hendige subwoofer YST-FSW 150 med oss i denne testen. Hendig er den, i den forstand at den er laget for å kunne settes rett inn i TV-benken, sånn at folk kan få lure på hvor i all verden de dype, tunge dunkene kommer fra. Den kan selvfølgelig plasseres utenfor også, både på høykant og "liggende", men det er liksom inni TV-benken, blant digitaldekodere og Blu-ray-spillere, at det er mest morsomt å ha den.

Lydlaser

Hvordan lager man så 5.1-lyd fra ett stykk bred høyttaler? Jo, Yamaha har valgt å bruke lydrefleksjoner. Som en laser i et speilrom spretter også lydbølger hit og dit når de treffer et hinder. Sånn brukes veggene i rommet til å reflektere lyden fra venstre- og høyre fronthøyttaler samt bakhøyttalerne for å skape "ekte" 5.1-lyd. Dette betyr at formen på rommet, hva som er på veggene i form av vinduer, gardiner, hyller og annet, samt hvor i rommet sitteplassene og "lydbaren" er plassert, ikke har så rent lite å si for hvordan det hele fungerer. Og hos undertegnede hadde det tydeligvis litt for mye å si. Uansett automatisk eller manuelt oppsett klarte jeg ikke å få det til å fungere tilfredsstillende i det ene av testrommene, selv om jeg i utgangspunktet mente det skulle være passende nok. Her ble venstre fronthøyttaler litt for diffust plassert og høyre bakhøyttaler ble sittende et eller annet sted mellom senter og høyre fronthøyttaler. Dette er ikke godt nok og det er tydeligvis et stykke å gå før en slik enhet virkelig kan erstatte 5.1 fysiske høyttalere, i hvert fall om rommet ikke er perfekt egnet.

Spesifikasjoner

Produsent
Pris

Konklusjon

Ellers er det mye bra å si om prestasjonene til dette Yamaha-anlegget. Både musikk og film låter overbevisende med et relativt åpent og detaljert lydbilde. Visse detaljer forsvinner riktignok og "stereobildet" merker helt klart at alt sitter på samme "fjøla", men i det store og hele er jeg positivt overrasket. Det er dog viktig å merke seg at YSP-3000 er dønn avhengig av å ha en subwoofer med seg på laget. Ikke nødvendigvis for skremme naboene, men rett og slett for at musikk så vel som film skal kunne låte i nærheten av hvordan det er ment å låte.

Vår karakter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning