Slik planlegger du underholdningssystemet

Musikk og film i alle rom

Få orden på din digitale hjemmeunderholdning. Vi viser deg hvordan.

Publisert Oppdatert
PLATEROT: Har du slike bunker med CD-er og DVD-er liggende og flyte ved TV-benken? Da er det på tide å komme i gang med et nettverksbasert underholdningssystem!

PLATEROT: Har du slike bunker med CD-er og DVD-er liggende og flyte ved TV-benken? Da er det på tide å komme i gang med et nettverksbasert underholdningssystem! Foto: gratis

UPnP

Hva slags type serverprogramvare du skal velge vil være fullstendig avhengig av hva slags klienter du velger. Det finnes standarder for dette, såkalte UPnP AV-servere. Det finnes svært mange forskjellige UPnP-servere, noen av dem støtter også DLNA. Det er mulig å sette opp et fullstendig system der deling av både musikk, video og bilder håndteres av en enkelt UPnP AV-server, men vær oppmerksom på at ikke alle nettverksspillere støtter UPnP. Squeezebox kan for eksempel ikke håndtere musikkbiblioteket via en UPnP-server, og Sonos ser ut til bare delvis å støtte det.

Selv om det kan være fristende, heng deg ikke opp i at systemet ditt må kjøres fra bare en serverprogramvare. I såfall må du si farvel til enkelte glimrende nettverksavspillere. Sørg i stedet for at NAS-en, WHS-en, Linux-serveren eller PC-en du bruker som sentrallager kan kjøre de serverprogrammene som trengs for å dekke de klientene du velger.

Ord som medieserver, musikk- og videoserver, multiromsystemer og terabytes får de fleste til å tenke i retning av rådyre smarthus og custom-løsninger.

Men for PC-entusiaster kreves ikke nødvendigvis fete lommebøker for å oppnå avansert funksjonalitet!

Tiden hvor vi matet en ny CD i CD-spilleren hver eneste gang vi ville høre på noe annet er forbi.

Alle som har oppdaget hvor praktisk det er å ha hele musikkbiblioteket tilgjengelig fra fjernkontrollen uten å reise seg fra sofaen, vil nok skrive under på det.

Mange har oppdaget hvor kjekt det er å overføre DVD-filmene til harddisk. Noen gjør det også med Blu-ray-filmene sine.

Og de færreste filmer og album som lastes ned fra nettet, lovlig eller ulovlig, finner veien til en brent CD eller DVD.

Svært romslige harddisker til en billig penge gjør at optisk lagring er både unødvendig og upraktisk.

Derfor ønsker vi oss én stor disk som samler alt vi har av musikk, filmer og bilder, og utstyr som kan spille av innholdet i forskjellige rom i hjemmet.

Les også: Slik blir du en bedre fotograf

Gigabit Ethernet

For å få til dette må man først finne ut hvordan avspillerne skal kommunisere med "sentraldisken".

Kablet nettverk er best, særlig med tanke på HD-film.

Det vil si, deler av infrastrukturen kan være trådløs, men veien mellom sentraldisken og filmavspilleren bør være kablet.

Aller helst bør det være såkalt Gigabit Ethernet, som gir 1000 Mbps, mot 100 Mbps for vanlig Ethernet.

Trådløst for musikk

Mellom sentraldisken og musikkavspillere kan det godt være trådløsnett - det trenger ikke engang å være N-standard (den raskeste trådløsstandarden).

G-standarden holder fint for trådløs streaming av høyoppløst musikk.

Det betyr at sentraldisken og filmavspiller kobles sammen med kabel via en ruter, og alle filmavspillerne bør støtte Gigabit Ethernet.

Du kan godt bruke kabel-svitsjen på en trådløsruter - det finnes mange trådløsrutere med Gigabit Ethernet.

Les også: Testvinner på billigsalg

NAS, HomeServer eller PC?

GIGABIT: En ganske vanlig trådløs ruter med Gigabit Ethernet er i grunnen alt som skal til på nettverkssiden. D-link DIR-655 er et godt eksempel.

GIGABIT: En ganske vanlig trådløs ruter med Gigabit Ethernet er i grunnen alt som skal til på nettverkssiden. D-link DIR-655 er et godt eksempel.

Hva skal man velge som underholdningssentral?

NAS: Netgears ReadyNAS Duo er et godt eksempel på en NAS som kan kjøre aktuelle serverapplikasjoner som Squeezecenter for Squeezebox, UPnP AV-server og iTunes-server.

NAS: Netgears ReadyNAS Duo er et godt eksempel på en NAS som kan kjøre aktuelle serverapplikasjoner som Squeezecenter for Squeezebox, UPnP AV-server og iTunes-server. Foto: Produsenten

Dette er kanskje den vanskeligste utfordringen.

Alternativene er mange: Windows Home Server, Linux-basert mediaserver, en NAS-disk (network attached storage) eller en av PC-ene du allerede bruker.

To viktige forhold som spiller inn:

  • Sentraldisken må være kompatibel med serverene du trenger (programvaren som nettverksavspillerne er avhengig av).
  • Den bør bruke lite strøm, siden den sannsynligvis blir stående på 24 timer i døgnet.

NAS

NAS-bokser er som regel er ganske strømgjerrige - de går ofte i dvale når de ikke er i bruk.

Alle NAS-bokser kan lagre filene dine, men ikke alle kan kjøre alle applikasjoner og tjenester.

Enkelte NAS-enheter kan også slite litt med enkelte servertyper fordi ytelsen er for dårlig. Før du går for en NAS bør du derfor finne ut om den kan kjøre programvaren som trengs til avspillerne dine.

Noen typiske kontrollspørsmål:

Kan den kjøre serverprogramvaren for musikksystemer som Sonos eller Sqeezebox?

Kan du utvide boksen med flere disker hvis du får behov for det?

Les også: Verdens lekreste harddisk

Dedikert server

En dedikert server er en annen utvei, og Windows Home Server (WHS) er mye bedre enn hva salgstallene skulle tilsi.

Fordelen med WHS er at det er brukervennlig og relativt fleksibelt med tanke på å kjøre ulike tjenester i form av såkalte add-ins.

WHS kan også enkelt bygges ut med mer lagringsplass, så lenge det er plass i kabinettet.

HOMESERVER: I HjemmePC-redaksjonen har vi hatt stor suksess med å kjøre Windows Home Server på denne selvbygde lille boksen basert på et Mini-ITX-hovedkort med Intel Atom-prosessor.

HOMESERVER: I HjemmePC-redaksjonen har vi hatt stor suksess med å kjøre Windows Home Server på denne selvbygde lille boksen basert på et Mini-ITX-hovedkort med Intel Atom-prosessor. Foto: FOTO: Tron Høgvold

Dessverre er utvalget av WHS ganske skralt i det norske markedet, så mange bygger sin egen.

Ulempen er at det gjerne er en dyrere inngangsbillett enn en NAS, og ofte er strømforbruket høyere enn hva en god NAS-boks bruker med tilsvarende antall harddisker.

Les også: Underholdende eventyrspill

Linux-server

Hvis du vil ha absolutt frihet i forhold til hjemmeserveren, kan du bygge en Linux-server (se guide på Ubuntu-server www.klikk.no/article432773.ece).

Dette gi en svært fleksibel løsning, men terskelen for å komme i gang kan naturligvis være litt høy.

Sjekk på forhånd om det finnes ferdige løsninger for de tjenestene du er avhengige av at serveren kan håndtere.

Stasjonær PC

Byggetips

Hvis du går i gang med å bygge din egen NAS eller server, kan du selvfølgelig bruke en gammel utrangert PC som ikke lenger er i bruk. En slik type sentral tjener krever jo ikke all verdens ytelse. Ulempen er selvfølgelig strømforbruket. Gamle prosessor- og brikkesettplattformer har ikke de samme strømgjerrige egenskapene som moderne produkter. Dessuten, stapper du den full av gamle, mindre harddisker, øker strømforbruket mer enn om du har samme lagringskapasitet på to eller tre disker.

Hovedkort med Intel Atom kan være en smart løsning. Disse koster fra 7-800 til en drøy tusenlapp, og kommer da med prosessoren integrert. Disse hovedkortene er gjerne i mini-ITX-format, slik at du kan bygge det hele inn i et lite kabinett. Vi har selv en Windows Home Server i redaksjonen som er bygget på denne måten.

En siste lagringsløsning, som mange glemmer, er å bruke en stasjonær PC som du allerede har i bruk. Det er kansskej det enkleste.

Har du en PC stående som allerede står på store deler av døgnet, er det ikke noe i veien for å bruke den som medietjener i tillegg.

Lag for eksempel en egen brukerkonto som alltid er pålogget, så kan du håndtere mediedeling og tjenester fra denne.

Dette er også en smart løsning med ta nke på at alle nettverksavspillere som krever at en sentral tjener kjører programvare, kommer med en installasjons-CD for Windows.

Spar strøm

Med tanke på strømforbruk kan det være en god idé å kjøre Windows og aller programmer og tjenester på en SSD og legge alt av film, musikk og bilder på roterende disker.

Dermed kan Windows skru av inaktive disker når det ikke er behov for dem, for så å skru dem på igjen når du trenger dataene, enten det er fra selve PC-en eller fra noen av enhetene i nettverket.

Boksene du trenger

Her er det mye å velge mellom. Det avgjørende er hva slags medieinnhold du vil ha tilgang til i hvert enkelt rom.

Trenger du kun musikk og internettradio, eller skal du ha full pakke med video og bilder i tillegg?

For rom der du bare skal ha musikk, slipper du å tenke på kabling, siden dette fint går på det trådløse nettverket.

Men du må vite om avspilleren skal kobles til et stereoanlegg eller om du trenger en boks som også har høyttalere.

Aktuelle spillere til å koble til stereoanlegg er Pinnacle Soundbridge, Logitech Squeezebox Duet eller Sonos.

ALLE ROM: Fjernkontrollen til Squeezebox Duet kan kontrollere Squeezebox-er stående i flere forskjellige rom - en flott multiromsløsning som ikke koster skjorta.

ALLE ROM: Fjernkontrollen til Squeezebox Duet kan kontrollere Squeezebox-er stående i flere forskjellige rom - en flott multiromsløsning som ikke koster skjorta. Foto: Tron Høgvold

APPLE OG ITUNES: Dersom du sverger til iTunes bør du ikke glemme Airport Express. Denne kjekke saken har digital lydutgang som du kan koble til stereoen. Dermed kan du få musikken ut på anlegget via iTunes. Du kan til og med styre det hele fra en iPod Touch eller iPhone.

APPLE OG ITUNES: Dersom du sverger til iTunes bør du ikke glemme Airport Express. Denne kjekke saken har digital lydutgang som du kan koble til stereoen. Dermed kan du få musikken ut på anlegget via iTunes. Du kan til og med styre det hele fra en iPod Touch eller iPhone. Foto: Apple

Hvis du vil ha et skikkelig multiromssystem, er Sonos et meget bra system, med Squeezebox Duet som en rimeligere konkurrent.

Les også: Se film på PC-en. Gratis og lovlig

Trenger du en løsning med høyttalere, finnes det en god del internettradioer som også kan spille musikk fra en PC eller server på nettverket.

Eksempler på slike er Terratecs Noxon-radioer, Pure Evoke DAB-radio, Pinell Supersound eller Squeezebox Boom.

Sistnevnte er selvsagt kompatibel med Squeezebox Duet, noe som gjør Squeezebox-systemet til en svært attraktiv multiromsløsning for musikk.

Videoavspilling og bildeframvisning vil for mange være et valg mellom en mediespiller eller en stue-PC.

Hva du velger får være opp til deg selv og dine egne ønsker om funksjonalitet og eventuell frihet i forhold til oppgradering.

Mediespillere som Netgear EVA 8150, Apple TV, TvIX og Popcornhour er alle gode alternativer som kan spille video, musikk og vise bilder som enten befinner seg på en server eller PC i nettverket, eller på en intern harddisk i selve enheten.

I tillegg har slike bokser gjerne funksjonalitet for å vise video fra YouTube eller bilder fra Flickr.

NETTRADIO: Radioer som denne fra Pure, støtter gjerne både nettradio og avspilling av musikk fra en UPNP AV-server på nettverket.

NETTRADIO: Radioer som denne fra Pure, støtter gjerne både nettradio og avspilling av musikk fra en UPNP AV-server på nettverket. Foto: gratis

Les også: Test av nye Apple Macbook

Glem heller ikke stue-PC-en. Mens mange fremdeles velger å bygge svært kraftige stue-PC-er for bruk som mediesenter, kommer det stadig små, støysvake, HD-kapable løsninger som Asus Eee Box, Acer Revo og Asrock NetTop.

Ofte kan også en bærbar PC funke fin-fint mot flatskjermen i stua, i hvert fall hvis den har et ålreit grafikkort og en DVI- eller HDMI-utgang - alt som skal til for å styre den fra sofaen er et Bluetooth-tastatur.

Les også: Våre tester av bærbare PC-er

POPKORN OG BLU-RAY: PopcornHours kommende modell C-200 er en nettverksavspiller som har støtte for både intern harddisk og Blu-ray-drev. Den støtter UPnP AV.

POPKORN OG BLU-RAY: PopcornHours kommende modell C-200 er en nettverksavspiller som har støtte for både intern harddisk og Blu-ray-drev. Den støtter UPnP AV. Foto: Produsenten

KAPABEL KNØTT: Ikke avskriv knøttsmå PC-er som Acer Revo som stue-PC. Så lenge Nvidia ION tar seg av grafikken kan den fint spille HD så lenge du har rett avspillingsprogram og kodek.

KAPABEL KNØTT: Ikke avskriv knøttsmå PC-er som Acer Revo som stue-PC. Så lenge Nvidia ION tar seg av grafikken kan den fint spille HD så lenge du har rett avspillingsprogram og kodek. Foto: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning