Valutauroen gjør import dyrere:

Kjøp julegavene i Norge

Netthandel fra USA har tatt helt av. Men nå er norske nettbutikker billigere.

I KØ FOR JULEGAVER: Flere hundre mennesker sto i kø da iPhone ble lansert i Norge i juli.   Gjør klar for mer kø. Den svake krona gjør nettbutikkene i USA til et mindre interessant alternativ for julehandelen.
I KØ FOR JULEGAVER: Flere hundre mennesker sto i kø da iPhone ble lansert i Norge i juli. Gjør klar for mer kø. Den svake krona gjør nettbutikkene i USA til et mindre interessant alternativ for julehandelen. Foto: Foto: Scanpix
Sist oppdatert

På jakt etter nye dingser eller fete elektronikkprodukter? Glem utlandet en stakket stund. Svakere krone har gjort nettkjøp fra utlandet langt dyrere på rekordtid.

2008 har så langt vært et eksepsjonelt år for e-handlere. Med en dollarkurs på rundt 5 kroner har det vært spesielt lønnsomt å handle varer priset i dollar. Privatimporten fra USA er firedoblet siden januar 2007.

LES OGSÅ: Årets julegavehit?

Men akkurat nå er det i de alle fleste tilfeller billigere å handle i Norge, enten du gjør det i fysiske butikker eller på nettet.

Klikk.no har sett på fire utvalgte produkter og beregnet fortjenesten ved nettkjøp i dag og for en måned siden. Forskjellene er store, om ikke akkurat skjellsettende for din økonomi (se faktaboksen under)

Tredoblet e-handel

Klikk.no har fått tilgang til statistikk fra Posten, som viser en vanvittig økning i antallet pakker som kommer fra den andre siden av Atlanterhavet.

Fra september 2007 til september 2008 økte antallet pakker sendt som vanlig post fra 13.250 til 30.086. I januar 2007 lå antallet slike forsendelser på bare 7.045.

- Det aller meste av dette er e-handel. Det er alt fra bøker til under 200 kroner til sykler og PC-er, sier Jørn Michalsen, informasjonssjef i Posten, til klikk.no.

Å kjøpe kameraet Canon 450 D fra en amerikansk nettbutikk har blitt en drøy tusenlapp dyrere på bare en måned.
Å kjøpe kameraet Canon 450 D fra en amerikansk nettbutikk har blitt en drøy tusenlapp dyrere på bare en måned. Foto: FOTO: Lars-Vidar Nordlie

Mindre lønnsomt

Lite å spare nå

En iPod Touch 32 GB koster 397 dollar direkte fra www.apple.com, 2.183 kroner 24. september, med dagens dollarkurs 2.862 kroner, pluss moms. Den koster 2.790 kroner fra Apples norske nettbutikk.

En Playstation 3 koster 3.695 på Elkjøp. Den går for 399 dollar på Wal-Marts nettsider; 2.872 kroner med dagens kurs, bare 2.195 den 24., september. Selv inkludert 25 prosent moms ville det lønt seg for en måned siden, men ikke nå.

Mellomklassekameraet Canon 450 D, med 18-55mm objektiv, koster 660 dollar på www.bhphoto.com, 4.758 norske kroner i dag, 3.630 kroner for en måned siden. Pris på Elkjøp: 5140 kroner. Blir dyrere fra www.bhphoto.com med moms og toll.

Asics Gel Nimbus joggesko: £ 99,90 på www.jjbsports.com: 1170 kr. i dag, 1.025 kroner 23. september. Skoene koster 1499 kroner på www.intersport.no, og inkl. moms 1462,50 kroner fra den engelske nettbutikken.

En god stund nå har det lønnet seg å kjøpe slike varer fra USA. Men ikke nå.

I dag ligger dollaren på drøyt sju kroner. I praksis betyr det at den prismessige fordelen ved å kjøpe på nettet fra USA er spist opp på noen få uker.

LES OGSÅ: Prisene på flat-TV raser

Varer fra USA har blitt 30 prosent dyrere bare den siste måneden, og det er lite som tyder på at vi får en dollarkurs på fem kroner igjen med det første.

- Akkurat nå svinger det voldsomt. Men vi regner med at dollaren vil stabilisere seg på rundt 6 kroner i løpet av noen måneder, sier Eric Bruce, sjefanalytiker i Nordea, til klikk.no.

Usikker prisøkning

Utenlandske investorer søker nå større og tryggere valutaer enn den norske krona, som har vært et godt investeringsobjekt de siste årene på grunn av høy oljepris og forventninger om høye renter.

Nå er oljeprisen lavere og ustabil, mens færre tror på høyere renter. Da blir det også mindre interessant å investere i norske kroner, og dermed svekkes kronekursen.

- Norge betraktes som risikofylt, og da faller krona. Men hvis oljeprisen stabiliserer seg, kan det roe seg ned. Det er sannsynlig at det vi ser nå er en midlertidig overreaksjon, sier Bruce.

LES OGSÅ: Xperia: ingen iPhone-utfordrer

Presser bransjen

Samtidig er det usikkert hva som vil skje med prisene på elektronikkvarer. Det generelle mønsteret er at når euroen og dollaren stiger, blir varene dyrere.

- Det er det store spørsmålet i bransjen om dagen. Alt som selges av elektronikk, er jo importert. Men hvordan det slår ut for enkeltforhandlerne, er det for tidlig å si noe om, sier Synnøve Bjerke, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Normalt kan vi altså forvente at prisene på it-produkter og elektronikk stiger også hos forhandlerne i løpet av noen måneder. Kjøper du programvare fra USA, har du allerede fått en prisstigning på rundt 30 prosent.

Et halvt år

Men når det er sterk konkurranse, kan det også være for risikabelt for forhandlerne å skru opp prisen. De kan da velge å heller tjene mindre per produkt de selger.

- Generelt skal det ta omtrent et halvt år før en svak krone får effekt på prisene, men det varierer fra bransje til bransje. Det er mulig at svakere etterspørsel vil tvinge forhandlerne til å ta ut prisøkningen på marginene for å ikke å tape mot konkurrentene, sier Eric Bruce i Nordea.

På Klikks prisguide kan du enkelt sjekke prisene på produkter du er ute etter.

Denne saken ble første gang publisert 24/10 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også