Test av Philips 46PFL9707

Imponerende toppmodell

Vi har testet Philips toppmodell, 46PFL9707. En 46 tommer med utrolig bildekvalitet.

TOPPMODELL: Philips 46PFL9707T har fått et spesielt belegg som booster kontrastnivået og som tar bort refleksjoner.
TOPPMODELL: Philips 46PFL9707T har fått et spesielt belegg som booster kontrastnivået og som tar bort refleksjoner. Foto: Produsent
Sist oppdatert
TYNNT: Rammen er i børstet aluminium og er relativt tynn, selv om den ikke er tynnest i sin prisklasse.
TYNNT: Rammen er i børstet aluminium og er relativt tynn, selv om den ikke er tynnest i sin prisklasse. Foto: Produsent

Philips sin 9000-serie stiller normalt i eliteklassen når det kommer til LED-TV og 46-tommeren 46PFL9707 endrer ikke dette inntrykket. Vi er litt forvirret over hvorfor Philips entrer med en toppmodell på 46 tommer, og ikke et hakk eller to større. Men Philips 46PFL9707 er likevel en velkommen gjest å få inn til test.

Den børstete aluminiumsrammen måler bare 17 millimeter, men er ikke smalest i klassen. Dybden på 46 millimeter er heller ikke ledende i denne prisklassen, men Philips 46PFL9707 har likevel mange kvaliteter en topp-TV verdig.

Ambilight

Philips 46PFL9707 har fått den mest avanserte versjonen av Philips sin egen Ambilight-teknologi; Ambilight Sectrea XL. Den viser seg i form av LED-baserte lysstriper på baksiden av tre av TV-ens sider. Fargene på LED-lyset endrer seg i takt med innholdet på skjermen og på den måten lager den et lysshow bak skjermen.

Denne funksjonen er sagt å gjøre TV-tittingen mer behagelig og skal gjøre belastningen på øyet mindre. Men det bør også sies at Ambilight er en av TV-funksjonene til Philips som er helt unike - og er en typisk funksjon som skaper en wow-effekt hos personer som ikke har sett dette i bruk tidligere.

Ambilight-funksjonen kan også settes til varmhvit-farge som skal skape en illusjon av en dypere kontrast.

Supert 2D-bilde

Philips 46PFL9707 er ikke plaget av refleksjoner og den trenger heller ikke hjelp med kontrasten, fordi TV-en bruker et såkalt Moth Eye-belegg på skjermen. Dette er et antirefleksbelegg og gjorde at vi målte de høyeste kontrastforholdene noensinne med 150.000.000:1.

Av andre teknologier som bidrar til å lage et godt bilde kan vi nevne det Philips kaller LED Pro. Dette er en type dynamisk kontrast hvor LED-baklysene dempes i mørke deler av bildet, mens de lyser med fulle styrke i lyse deler av bildet. Dette bidrar til økt kontrast. Philips bruker 240 separate segmenter som styres individuelt. Det gjør at mørke partier kan bli helt mørke, mens svært lyse partier får nok lys.

Forbedret Smart-TV

STILIG: Bruken av børstet aluminium gjør 46PFL9707 til en stilig TV. TV-en får også skryt for å ha god lyd.
STILIG: Bruken av børstet aluminium gjør 46PFL9707 til en stilig TV. TV-en får også skryt for å ha god lyd. Foto: Produsent

Philips' smart-TV-funksjon, Net TV, har fått seg en overhaling. Det har også det grunnleggende menysystemet. Av funksjoner nevner vi trådløst nett og avspilling av mediefiler fra USB.

Vi innser at for mange så handler TV-kvelden om brukervennlighet og å henge med i det som serveres live eller via opptaksboksen. Men alle som bruker 20.000 kroner på en TV forventer nok en litt mer polert smart TV-plattform enn det Philips kan by på i 46PFL9707.

Apper på Philips smart TV kan aksesseres ved å bla seg gjennom TV-ens menykarusell eller fra en snarvei på fjernkontrollen. Vi likte godt funksjonen «På TV nå» som viser den aktuelle kanalen som er valgt i en rute som utgjør cirka en sjettedel av skjermen. Hjemskjermen inkluderer også tid og dato og den viser temperaturen utendørs. Et værsymbol viser hvilket vær det er på utsiden - om du da ikke heller velger å kaste blikket ut av vinduet.

Apper kan du skalte og valte med slik du finner det best, slik at du får en startskjerm som tar deg raskt til dine favorittapper.

En morsom funksjon er at fjernkontrollen kan gjøres om til en Nintendo Wii-aktig kontroller som du kan bruke når du er inne i Net TV-funksjonen. Denne pek og styr-funksjonen virker ikke på det vanlig menygrensesnittet.

Vi vil også nevne den vendbare fjernkontrollen der baksiden består av et fullstendig qwerty-tastatur. Dette er nok primært tenkt brukt sammen med apper som Twitter, Facebook og for nettsurfing.

TV-en har støtte for Skype, men den funksjonen krever et eget kamera.

Moth Eye

Ambilight har vi forklart hva er, men Moth Eye-belegget kan få en nærmere forklaring. Dette er som sagt et antirefleksbelegg som har hentet inspirasjon fra hvordan øyet på et insekt er konstruert for å hindre at skinnet i øyet avslører deres posisjon for en potensielt farlig fiende.

Små bilker i skjermen på nanometernivå skal få reflekser til å oppheve seg selv, og dermed vil sorte partier i bildet fremstå som enda mørkere. Forvent at denne teknologien blir brukt hos konkurrerende produkter i nær fremtid og den vil nok også klatre nedover til andre modeller fra Philips.

I tillegg er TV-en stappet med Philips-teknologi som en samling med Pixel Perfect prosesseringsteknologi inkludert Clear LCD som skal indre uskarpe bilder av ting i rask bevegelse og en IFS-ekspertmeny er tilgjengelig for all som vil justere på innstillinger som gamma, videokontrast og fargetemperatur.

TV-en har flust av inn- og utganger. Langs undersiden av TV-en finner vi både PC-inngang (D-sub), Scart (via adapter), RF-inn, USB-port og tre HDMI-innganger for å nevne noe. I tillegg har man to ekstra HDMI-innganger og to ekstra USB-innganger på siden sammen med optisk lyd ut og utgang for hodetelefoner.

Bildekvalitet

I vår test av bildekvaliteten oppdager vi raskt at Moth Eye-filteret og Micro Dimming-funksjonen er hakket bedre enn på fjorårets flaggskip. Områder med svarte sekvenser er bemerkelsesverdig mørke, mens detaljer i skyggeområder imponerer oss. Men det mest imponerende er i bilder med høy kontrast. De mørke områdene forblir mørke, mens lyse partier står ut selv med mørke områder på begge sider. Vi noterte oss bare en liten mengde halo-effekt (glorie/lyskrans) rundt de hviteste segmentene i et bilde som velter seg i flotte farger, utmerkede kontrastnivå og et supert svartnivå.

En funksjon som heter Perfect Natural Motion (PNM) bør stå på laveste nivå eller slås helt av. Selv om vi fant at den fungerte på laveste nivå i vårt tilfelle, bør du selv vurdere hva du liker. Funksjonen kan generere noe flimring rundt objekter i bevegelse, selv om funksjonen i utgangspunktet skal bidra til å glatte ut videobildet. Du får selv teste om du liker å ha denne funksjonen av eller på.

Refleksjoner i bildet er også på et minimum selv i dagslys. Men de imponerende bildene på Philips 46PFL9707 er best sett i svakt lys med IFS Night Mode aktivert og både Perfect Contrast og Dynamic Backlight slått av.

Selv om man eksperimenterer litt med innstillingene er noe av det beste med denne TV-en at bildet sjelden ser prosessert ut.

Alt i alt byr Philips 46PFL9707 på noe av det beste 2D Blu-ray-opplevelsen man kan ha på noen LCD-baserte TV-er akkurat nå.

Dessverre kan vi ikke strekke denne konklusjonen videre til 3D.

3D-teknologien i denne TV-en er det Philips kaller for 3D Max og er en aktiv 3D-teknologi. Det betyr at du trenger briller som vekselvis mørklegger annethvert øye i takt med TV-bildene som sendes ut - og på den måten skaper en 3D-effekt.

Når vi slår på 3D-filmen Hugo kan vi velge mellom to innstillinger; maks skarphet og flimmerfritt. Uavhengig av hva vi forsøkte, så fikk vi uskarpheter med flimmerritt gikk vi til maks skarphet noterte vi noe «ekko» i bildet men heldigvis ikke noe flimmer.

Brukervennlighet

Vi liker Philips nye brukergrensesnitt primært fordi det er enkelt. Trykk på Hjem-knappen og en karusell med ikoner dukker opp.

Net TV eller smart TV funksjonene tjener på at Philips har en tokjerneprosessor, selv om det er fjernkontrollen med den «magiske» pekeren og qwerty-tastaturet vi satte mest pris på.

Fjernkontrollen i seg selv er imponerende i børstet metall. Menyvalg er klart merket og lett å finne fram til. Tastaturet tar litt tid å bli vant med, men er en grei mulighet når man skal skrive inn nettadresser, passord eller søke på nett.

Lyd

Lyden på Philips 46PFL9707 har bra lyd som kommer fra to 20W-høyttalere. Lyden er vid og detaljert, spesielt i film-moduset.

Bassnivåene er akkurat høye nok til å være brukbart til film, mens diskanten kan være litt hard

Konklusjon

Det er vanskelig å dømme en TV som koster 20.000 kroner som «mye for pengene», men i det minste kan vi si at Philips 46PFL9707 er et referanseprodukt for 2D Blu-ray.

Det har alle de funksjoner vi forventer fra en TV i toppklassen, mange HDMI-porter, trådløst nett og et lekkert metalldesign.

Men vi er skuffet over 3D-funksjonen og den har en smart TV-plattform som mangler det lille ekstra.

Philips 46PFL9707 er en TV med godt design, god byggekvalitet som inkluderer to usedvanlig gode høyttalere og god ytelse på vanlig 2D-materiale.

9000-serien til Philips er alltid en eksklusiv greie og med priser deretter. Vår test-TV, som ble lansert i fjor høst, har nå en pris på 19.999 kroner. Startprisen da den var splitter ny var på rundt 23.000 kroner.

For første gang inkluderer ikke Philips en 40 tommer i toppserien. En 60 tommer (60PFL9707) er også en del av 9000-serien, men denne får ikke Moth Eye-antirefleksbelegget.




Les også:

Test: Archos 101 XS - billig og bra nettbrett

Slik får du en lavere mobilregning

Dette trikset gir deg raskere og sikrere internett

Test: HTC 8 S - en billig og bra Windows-mobil

Testen er utført av Techradar og er publisert Norge med enerett av HjemmePC.

AKTIV 3D: På toppmodellen til Philips er det 3D Max som gjelder, som er en aktiv 3D-teknologi.
AKTIV 3D: På toppmodellen til Philips er det 3D Max som gjelder, som er en aktiv 3D-teknologi. Foto: Produsent

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også