Hjemmekinoskolen, del 6

Hjemmekinoskolen del 6: TV eller projektor?

TV-er generelt blir bare større, bedre og billigere samtidig som projektorer også har gjort store fremskritt den siste tiden. Så hva passer deg best?

446f39e1107c1.jpg
446f39e1107c1.jpg
Sist oppdatert

Det er ikke så mange år siden du behøvde en projektor om du skulle ha et noenlunde greit bilde på 50-60 tommer. Nå ville jeg ikke engang tenkt tanken på projektor om det var den størrelsen jeg var ute etter.

Les også: Våre TV-tester finner du her.

TV-er på 52- og 56 tommer står i kø og venter på deg, og jammen er det ikke en og annen 60 tommer der ute også. Alt sammen til priser du ikke behøve å selge bilen din for å få råd til.

Så hvor kommer projektoren inn? Jo, den kommer inn i bildet med en gang du vil enda et par hakk opp i størrelse. Det er nemlig noe helt eget med en god HD-projektor et enormt lerret midt i stua, eller enda bedre, perfekt plassert i kinorommet.

Les også: Monsterskjerm med toppkarakter (Test av Pioneer KRP-600A)

Projektoren

Det første du må gjøre er å finne ut om du skal ha LCD- eller DLP-projektor. Forskjellen mellom disse er litt mye å gå inn på her, men generelt kan man si at LCD gir deg mer for pengene blant annet i form av høyere oppløsning.

DLP gir deg nok derimot den beste bildekvaliteten, med bedre kontrast og skyggedetaljer. Disse kommer selvfølgelig også i full HD, bare du kan betale for det.

Videre gjelder det å velge en som passer til rommet ditt. Lysforhold har sitt å si for hvor lyssterk projektoren må være, har du et dedikert filmrom behøver den ikke være så lyssterk, ellers er absolutt lysstyrke noe å tenke på.

Oppløsningen er også meget viktig og nå får man faktisk full HD projektorer til en relativt billig penge. I dag starter en Full HD-projektor på rundt 10.000 kroner.

Selv om det ikke er så lett å se forskjell på HD og Full HD på for eksempel på en 42 tommer TV så er det langt lettere å se denne forskjellen når bildet blåses opp til det tredobbelte, derfor er full HD så absolutt å anbefale.

Les også: Test av Test: Slingmedia Slingbox Pro

Lerretet

Vil du ha det beste ut av projektoren nytter det heller ikke å gå rundt i den tro at en glatt, hvit vegg gjør jobben som lerret. Kjøp heller et ordentlig lerret, enten av nedtrekkstypen eller et godt stivt rammelerret.

Valget mellom disse er stort sett smak og behag, men vær klar over at jo større lerretet blir jo mer bølging og andre ujevnheter kommer det til å oppstå med et nedtrekkbart lerret, så har du muligheten til å ha et lerret som alltid kan ta opp en vegg, som i for eksempel et kinorom, er nok et rammelerret å fortrekke.

Valget mellom hvitt eller grått er også inne i smak- og behag-gaten. Grått gir ofte bedre svartnivå og farger, mens det hvite gjerne blir mindre hvitt. Spesielt om lysstyrken til projektoren er dårlig. Er den det bør man nok gå for et hvitt lerret.

Les også: Flat-TV i toppklassen (Test av LG 47LG7000)

LCD eller plasma

Er det en TV som skal kjøpes inn må du bestemme deg for plasma eller LCD. Selv om de to har nærmet seg hverandre mer og mer har de fortsatt sine styrker og svakheter og det blir rett og slett opp til deg å finne ut av hva du har mest bruk for.

Har planer om å se masse på film er nok plasma valget for deg. Plasma skjermer generelt kan skilte med høyere kontrast og svartnivå og bedre fargegjengivelse, legg dette samme med kortere respons tid og du får en TV som rett og slett egner seg bedre til film en det en LCD-TV gjør.

På minussiden er lavere oppløsning, stort sett ikke mer enn 720p (1280*720) samt større fare for innbrenning.

Tilfeldigvis har plasmanes svakheter der LCD-TV-en har sine styrker, noe som gjør at de utfyller hverandre godt. Problemet er bare at det går dårlig mikse en plasma-TV sammen med en LCD-TV for å lage den perfekte TV-en, så da må man pent velge.

Skal du bruke TV-en mye til spilling på konsoll eller koblet til PC-en er en LDC-TV å foretrekke da de stort sett støtter høyere oppløsninger enn plasma TV-er. Full HD 1080p mot 720p hos de fleste plasma TV-er samt at LCD ikke har problemet med innbrenning som plasma har.

Les også: Skjønnheten og udyret (Test av Philips Essence 42PES0001H/10)

For ordens skyld forekommer innbrenning når TV-en har stått lenge med samme bilde på hele tiden, dette kan også være kanallogoen som jo alltid står på samme sted, eller Windows startmenyen om du driver å surfer eller lignende med TV-en koblet opp som PC-skjerm. De fleste leverandører påstår at innbrenning ikke lenger skal være noe problem.

Er det derimot film som stort sett skal stå på vil nok en plasma-TV gjøre den beste jobben, om ikke det var projektor allikevel da...

Forrige * Neste

Denne saken ble første gang publisert 13/04 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også