Hjemmekinoskolen, del 1

Hjemmekinoskolen del 1: Utforming av lytterommet

En av de viktigste faktorene for klare å få den «ultimate» lytteopplevelsen er med stor sannsynlighet også den det er vanskeligst å gjøre noe med: Lytterommet.

LYTTTEROMMET: Skal du gå til anskaffelse av en hjemmekino vil rommet den skal stå i være avgjørende for valg av utstyr.
LYTTTEROMMET: Skal du gå til anskaffelse av en hjemmekino vil rommet den skal stå i være avgjørende for valg av utstyr. Foto: FOTO: Bang og Olufsen
Sist oppdatert

Det er altfor lite snakk om rommet hjemmekinoen skal stå i når du står og skal kjøpe inn drømmeanlegget for dine surt oppsparte penger, i hvert fall om du går til en gjennomsnittlig norsk elektronikkforretning.

Les også: Hjemmekinoskolen del 2: Slik velger høyttalere

Det blir kanskje nevnt i kjapt åndedrag hvis du ennå ikke har bestemt deg for bokhyllehøyttalere eller den gulvstående varianten og selv da er det ofte bare størrelsen som blir nevnt. Og størrelsen er bare et av flere elementer.

Lytterommet kan i prinsippet deles opp i tre elementer: størrelse, form og materiale. At størrelsen på rommet har noe å si for lydgjengivelsen er noe mange med sans for lyd og bilde kan tenke seg til, form og materiale derimot, tenker nok ikke mannen i gata så mye på.

Les også: Test av Pioneer KRP-600A

Størrelsen

Størrelsen har en innvirkning på mer enn valget mellom de mindre bokhyllehøyttalere og de større gulvstående høyttalere.

Jo større rommet er, jo større er sjansen for at du kan plassere både godstolen og høyttalerne best mulig i forhold til hverandre.

Dette er spesielt synlig, eller kanskje man burde si hørbart, i rom som ligger i midt imellom bokhylle- og gulvstående størrelse.

Der en bokhyllehøyttaler gjerne vil stå relativt nærme veggen bak seg for å gi en bedre bassgjengivelse vil en gulvstående høyttaler som gjerne stå i hvert fall en meter ut fra veggen for å hindre rumling, andre ulyder og ikke minst for å skape dybde i lydbildet.

Nettopp det er et problem veldig mange, inklusive undertegnede, har slitt med, sliter med og kommer til å slite med i all overskuelig fremtid, det er jo rett og slett ikke plass nok i lytterommet til at man kan unne seg slik luksus.

Les også: Test av Philips Aurea 42PFL9903H/10

Form

For de fleste er det stuen som er sentrum for heftige filmkvelder og rolige stunder i godstolen med øynene lukket og favorittplata i CD-spilleren.

Problemet er «selvsagt» at stuen til Ola nordmann kan ha så mange former, og være fylt med så mye annet.

Det kanskje viktigste med formen på rommet er at det tillater deg å plassere høyttalerne langt nok unna hverandre til at stereoperspektivet blir ivaretatt og at høyre bakhøyttalerne ikke av en eller annen grunn blir nødt til å stå nesten fremme ved fronthøyttaleren eller er på god vei over for å hilse på venstre bakhøyttaler.

Ekko er også en faktor å regne med. Kvadratiske, L-formede og andre finurlige former har en tendens til å forringe lydbilde ved at ørene dine plukker opp et ekko som har vært innom både den ene og andre veggen.

Brede, rektangelformede rom er derfor den formen man burde være på jakt etter når lytterommet skal finnes, eller aller best, bygges. Form er nå uansett ikke det eneste som påvirker mengden av uønsket ekko ørene dine må slite med, noe som bringer oss over på neste punkt.

Les også: Test av TV-er (37-tommere)

Materiale

Akkurat som farge har noe å si for mengden av lys som blir absorbert /reflektert, har materialet noe å si for mengden av lyd som blir absorbert. Alle materialer har sine unike egenskaper i forhold til lyd.

Tenk på lyden av en mann med lakksko som går på et parkettgulv, og tenkt så på hvordan lyden blir i det han går fra parkettgulvet og over på et vegg til vegg teppe, ikke akkurat den samme lyden.

Derfor har også absolutt alt du har i rommet noe å si, noen ting selvfølgelig i større grad enn andre ting.

Store tunge gardiner hjelper til med å redusere refleksjonene i rommet samt å gjøre det mørkere.

Generelt sett, om enn litt for generelt, kan man si at såkalte «myke» materialer som stoff og tepper absorberer lyden bedre, er med på å dempe ekkoet samt å skape et (marginalt) varmere lydbilde.

Harde materialer som Leca-blokker, mur og stein kan derimot være med på å gjøre det stikk motsatte. Er et hardt materiale eneste mulighet kan det derfor være en idé og gjøre overflaten så ruglete eller ujevn som mulig og henge opp hyller og skap på veggene da dette vil spre lyden slik at en best mulig demping av refleksjonene allikevel oppnås.

Bare pass på å unngå skap og bilder med glass da glass reflekterer både lys og lyd.

Så gjør det beste ut av det rommet du har, enten det er en stue, kjeller eller et dedikert kinorom. Det er ganske sikkert verdt den lille ekstra anstrengelsen når alt er på plass og filmen begynner å rulle over skjermen.

Les også: Stor lyd fra lite system (Obitsound T12)

Les også: Hjemmekinoskolen del 2: Slik velger høyttalere

Tilbake til hovedartikkelen * Neste

Denne saken ble første gang publisert 10/04 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også