Nikon Coolpix S800c

Halvveis Android-kamera

Nikon prøver å kjempe mot mobilkameraene ved å kjøre Android på sitt Coolpix S800c. Det er delvis vellykket.

FØRRST: Nikon Coolpix S800c er det første rene kameraet med Android, men får snart konkurranse av Samsung Galaxy Camera.
FØRRST: Nikon Coolpix S800c er det første rene kameraet med Android, men får snart konkurranse av Samsung Galaxy Camera. Foto: Nikon
Sist oppdatert

Pilene peker stadig nedover for kompaktkamerasalget, og nettopp mobilkameraene får mye av skylden for det.

Svært få mobilkameraer kan måle seg med dedikerte kompaktkameraer hva bildekvalitet angår.

Det er likevel godt nok for mange, og kameraene på toppmobiler som iPhone 5 og Samsung Galaxy SIII kan under visse forhold gjøre en svært bra jobb.

Kamera med Android

Så hvordan bekjempe trenden? Nikon prøver seg med å gjøre kameraet mer lik en mobiltelefon. For ser du Coolpix S800c rett bakfra, kunne det like gjerne vært en mobil du så på.

Baksiden er nemlig dekket av en 3,5 tommer stor kapasitiv berøringsskjerm med de tre vante Android-knappene nederst (Hjem, Tilbake og Meny).

Når du skrur på telefonen for første gang, møter velkomstskjermen til Android deg og leder deg gjennom oppsettet av kameraet, som på en vanlig mobil.

Vel inne på telefonen blir du møtt av Androids hjemskjerm, og der finnes ikoner både for kamera, avspilling og bildedeling. Samt Googles Play-butikk.

Ingen 3G

Så hva er forskjellen på S800c og en mobiltelefon da? Først og fremst at du ikke kan ringe med den.

Den har innebygget Wi-fi, bluetooth og GPS, men ikke noe 3G, verken for tale eller data. Du kan riktignok installere Skype på den, men det blir jo ikke helt det samme.

Også trenger man jo bare snu litt på S800c for å se at dette egentlig er et fullverdig kamera. Det er nesten 3 cm tykk, og har et 10x zoomobjektiv som strekker seg utenfor kamerakroppen når du skrur kamerafunksjonen på. Oppå finner man som vanlig en stor utløserknapp med en zoom-bryter frempå.

MOBILUTSEENDE: Sett bakfra skiller ikke Coolpix S800c seg nevneverdig fra en vanlig Android-mobil.
MOBILUTSEENDE: Sett bakfra skiller ikke Coolpix S800c seg nevneverdig fra en vanlig Android-mobil.

Kamerafunksjonen vil automatisk være aktivert når du skrur på kameraet om den var på når du skrudde av kameraet. Dermed kan du bruke det som et vanlig kompaktkamera uten å trenge å gå innom Android-grensesnittet i det hele tatt. Men da misser du litt av poenget med dette kameraet.

Alt av apper

For i Play-butikken finner du en mengde morsomme foto-apper. Ikke Minst Instagram. Dermed kan du legge bilder tatt med et skikkelig kamera ut på Instagram.

Det at kameraet kjører Android gir også gode muligheter for å dele bildene direkte fra kameraet. Her kan du laste rett opp på Facebook eller Twitter, eller hvilke som helst andre tjenester det finnes Android-apper for.

Bedre enn mobil

Men hva da med bildekvaliteten? Tar S800c bedre bilder enn mobilen din? Sannsynligvis ja. Ikke bare fordi selve bildekvaliteten er bedre enn på de fleste mobiltelefoner, men her får du også 10x optisk zoom, rask utløserknapp og en ordentlig blits, noe som gjør det enklere å få fanget motivet.

ZOOM: Nikon Coolpix S800c har en optisk zoom på 10x, noe som ingen mobiltelefoner kan matche.
ZOOM: Nikon Coolpix S800c har en optisk zoom på 10x, noe som ingen mobiltelefoner kan matche. Foto: Nikon

Videofunksjonen gir opptak i 1080p. Disse ser fine ut, uten for mye korn og støy. Vi savner likevel den ekstra lille skarpheten, videoen kan se litt ulne ut. Faktisk har vi fått ca. like god skarphet fra 720p-opptak tidligere.

Middels bilder

Coolpix S800c er ikke et kamera i toppklassen, til tross for prisen.

Ser du bildene i full størrelse på skjerm vil de se både skarpe, fargesterke og finkornede ut. Det er når du zoomer inn på detaljene at du ser at det er litt støy å spore i bildene selv på de laveste ISO-verdiene, uten at det er veldig påtagelig. Det blir derimot fort merkbart etter hvert som ISO-verdien økes, og detaljoppløsningen faller som en stein allerede fra ISO 800.

Ved ISO 3200 er det svært mye grums å spore, selv om mye tydeligvis blir tatt av et støyfilter. Vi ville bare brukt høyeste lysfølsomhet ved et nødstilfelle.

Blant mobiltelefonene er det nok bare Nokia Pureview 808 som kan gi bedre bildekvalitet enn S800c.

FOTOAPPS: En av de store fordelene med å ha Android på kameraet er tilgang til populære fotoapps som Instagram.
FOTOAPPS: En av de store fordelene med å ha Android på kameraet er tilgang til populære fotoapps som Instagram.

For et dedikert kompaktkamera til over 3.000 kroner blir det en litt annen historie. I denne prisklassen finner du kameraer med svært god bildekvalitet, og kan til og med få enkelte hybridkameraer til ca. samme pris.

De fleste av disse har riktignok ikke innebygget GPS og Wi-fi, og ingen av de har Bluetooth slik som Coolpix S800c.

Morsomt forsøk

Vi er dermed litt i tvil om hva vi skal synes om Nikon Coolpix S800c. På den ene siden er det jo morsomt med Android på kameraet, og det gir mange muligheter du ikke har med andre kameraer i forhold til bruk av apper.

På den annen side drar folk gjerne med seg et kamera i tillegg til mobilen for å få best mulig bildekvalitet, og det får du ikke med S800c.

Dette er et bra forsøk fra Nikon på å kombinere skikkelig foto med mobilverdenen, og et skritt i riktig retning synes vi. Nikon Coolpix S800c koster likevel litt mer enn det smaker.

ANGRY BIRDS: Det er ingenting i veien for å bruke Nikon Coolpix S800c til å spille, for eksempel Angry Birds.
ANGRY BIRDS: Det er ingenting i veien for å bruke Nikon Coolpix S800c til å spille, for eksempel Angry Birds.

Hold også utkikk etter Samsung Galaxy Camera som ble presentert på IFA i år. Det har 3G-funksjonalitet i tillegg, men koster litt mer.

Laveste nettpris for Nikon Coolpix S800c er i skrivende stund 3249 kroner hos Netonnet.no.

Testbilder fra Nikon Coolpix S800c

Full 10x tele.

KAMERA: Kamerafunksjonen på Nikon Coolpix S800c minner om standardkameraet i Android, men selvsagt har Nikon lagt sin egen meny i bakgrunnen slik at du får tilgang til mer avanserte innstillinger.
KAMERA: Kamerafunksjonen på Nikon Coolpix S800c minner om standardkameraet i Android, men selvsagt har Nikon lagt sin egen meny i bakgrunnen slik at du får tilgang til mer avanserte innstillinger.

Testbilde.

Nikon Coolpix S800c

  • Oppløsning: 16 megapiksler
  • Bildebrikke: 1/2,3-tommers CMOS
  • Optisk zoom: 10x
  • Skjermstørrelse: 3,5 tommer
  • Skjermoppløsning: 819.000 punkter
  • Lysfølsomhet: ISO 125 - 3200
  • Zoomområde (135): 25 - 250 mm
  • Video: 1920 x 1080 piksler, 30 bps
  • Seriefoto: 8,1 bps
  • Makro: 10 cm
  • Optisk bildestabilisator: Ja
  • GPS: Ja
  • Wi-fi: Ja
  • Internminne: 1,7 GB
  • Minnekort: SD, SDHC
  • Batteri: Ca. 140 bilder
  • Mål: 11,14 x 6 x 2,72 cm
  • Vekt: 184 gram

Full vidvinkel.

Makro.

Videobilde.

Testbilde.

(Klikk på bildene for å se dem i full størrelse.)

Les også:

Flere nye fullformatkameraer

Dette er det beste actionkameraet

Test av iPhone 5

Denne saken ble første gang publisert 09/10 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også