Fra PC til stereoanlegg

Få den beste lyden ut av PC-en din

Strøken overføring av lyd fra PC til stereoanlegg eller hjemmekino.

DET BESTE: Hvem vil vel ikke få det beste ut av musikk- og filmsamlingen sin.
DET BESTE: Hvem vil vel ikke få det beste ut av musikk- og filmsamlingen sin.
Sist oppdatert

PC-en har blitt en viktig musikkspiller. Mange bruker også PC-en for å se film.

Selv om streaming av musikk, som Wimp og Spotify, muligens er på vei til å gjøre slutt på behovet for å ha sin egen samling fysisk tilgjengelig, så er behovet for å overføre lyden fra PC-en til stereoen like stort.

Spørsmålet er bare hvordan man gjør det på enklest og best mulig måte?

Analogt eller digitalt

Det eneste som er helt sikkert når det kommer til å overføre lyden ut til stereo/hjemmekinoanlegget ditt, er at det er veldig mange måter å gjøre det på.

For å begynne på begynnelsen, så kan signalet gå fra PC-en til receiveren i enten digital eller analog form.

For å gjøre det enkelt, kan man si at det meste av signalprosesseringen foregår der hvor signalet gjøres om fra digitalt til analogt. Siden det er det sterkeste leddet som bør ta seg av den største jobben, blir det en vurderingssak om man skal sende analogt eller digitalt.

Sitter du på en dårlig receiver og et helt nytt, dyrt lydkort, bør du som regel la lydkortet ta seg av jobben og dermed sende signalet i analog form til receiveren.

Sendes det digitalt, kan hele signalet, altså alle kanalene, gå i samme kabel. Om det derimot sendes analog behøver hvert signal en egen kabel.

Analoge eksempler er minijack- og phono-kabler, mens optisk, coax og HDMI-kabler brukes for digital overføring.

Av disse stiller HDMI litt i en egen klasse ettersom HDMI kan overføre både lyd og bilde.

De fleste nye bærbare har HDMI-tilkobling, og det samme gjelder også for stasjonære, i hvert fall om de har et ikke-integrert skjermkort.

Bestemmer du deg derfor for å bruke HDMI behøver du da «bare» er en receiver med tilkobling for HDMI, og du har ordnet deg minimalt med kabelrot.

Sjekk ut dette skrivebordet om du ønsker mindre kabelrot.

GJØR JOBBEN: Om du gir receiveren et digitalt signal konverterer den det til et analogt et.
GJØR JOBBEN: Om du gir receiveren et digitalt signal konverterer den det til et analogt et.

Om man bruker HDMI eller ikke, behøver man uansett et lydkort.

Disse kommer i tre forskjellig utførelser: interne, eksterne og integrerte.

Stort sett alt som kryper og går av stasjonære- og bærbare PC-er kommer i dag med et integrert lydkort.

Dette er unektelig veldig praktisk for de fleste, men det er i de fleste tilfeller veldig lite å hoppe opp på bordet og rope hurra for rent lydmessig.

Ta i betraktning at et hovedkort, som jo det integrerte lydkortet sitter på, og et lydkort i tilsvarende kvalitet fort koster omtrent akkurat det samme.

Selv om et integrert kort riktignok bruker systemprosessoren, noe som «sparer» litt penger i forhold til et som ikke er integrert, så er det fortsatt en betydelig forskjell både i pris og kvalitet.

Med andre ord kan det være lurt å gå til innkjøp av et internt eller eksternt lydkort, eller en DAC (Digital Analog Converter).

En DAC er en enhet som konverterer lyden fra digital til analog og som er en del av omtrent samtlige enheter som behandler lyd, som for eksempel mp3-spillere og receivere.

Denne konverteringen er relativt kritisk og nettopp derfor blir det også lagd egne DAC-er.

En annen ting som er lett å glemme er at mye av dekodingen skjer i softwaren, og ofte er det sånn at det avspillerprogrammet som følger med PC-en din eller et eventuelt nytt lydkort, ikke støtter dekoding av for eksempel Dolby Digital EX og DTS-ES.

Dette kan du heldigvis løse enkelt ved å laste ned et gratis avspillerprogram som for eksempel Media Player Classic Home Cinema eller VLC media player.

Bærbar PC

ANALOGT OG DIGITALT: Mange receivere kan ta imot flerkanals lyd både analogt og digitalt.
ANALOGT OG DIGITALT: Mange receivere kan ta imot flerkanals lyd både analogt og digitalt.

Sitter du på en bærbar maskin er det av praktiske grunner ikke mulig å gå for et internt kort, og man sitter igjen med et av de to andre valgene.

Det som regel beste alternativet, i hvert fall om det er musikk som står i fokus, er å bruke en DAC.

Problemet med dette at de fleste DAC-er ikke har mulighet for HDMI, og andre digitale utganger er det gjerne dårlig med på en bærbar PC.

De eneste mulighetene som da står igjen for å unngå å bruke det integrerte lydkortet er enten å koble til med HDMI rett inn i forsterkeren (som nevnt ovenfor), eller å bruke et USB-lydkort.

Se for eksempel vår test av dette USB-baserte lydkortet.

Å bruke et eksternt USB-lydkort eller en DAC med USB-inngang virker så absolutt som en god idé, men USB-grensesnittet har et par skavanker når det kommer til lyd.

- USB er ikke optimalt som lydbærer fordi den er full av digitalstøy (jitter) som følge av at lydsignalet ikke er skjermet under overføringen og sendes i blokker i som pakkes ut i mottagerenden, i stedet for optisk digitaloverføring som er en ubrutt stream og kun overfører lydsignalet digitalt, forklarer Lasse Svendsen i bladet Lyd & Bilde.

Når det er sagt, er likevel eksternt USB-lydkort en stor oppgradering fra de fleste integrerte kort.

Vi har for eksempel testet USB-løsninger i HjemmePC, som Creative USB Sound Blaster X-Fi Surround 5.1, og vært storfornøyde med resultatene.

Ved å bruke et slikt lydkort kan du sende full surround-lyd digitalt inn til receiveren, eller du kan la lydkortet ta seg av det meste og sende lyden analogt.

Om du sender analogt varierer det fra kort til kort hva du kan sende. Noen har bare mulighet for stereo mens andre kan sende full surround, dersom avspillerprogramvaren har de rette kodekene for dekoding.

EKSTERN: Et eksternt USB-lydkort er en enkelt og grei oppgradering for den bærbare PC-en din.
EKSTERN: Et eksternt USB-lydkort er en enkelt og grei oppgradering for den bærbare PC-en din.

Uansett vil lyden bli betraktelig bedre enn om du bruker linje-ut/ hodetelefonutgangen som hører til det integrerte kortet, og som i tillegg som oftest kun sender et stereosignal.

Stasjonær PC

På en stasjonær PC vil du, om du har et ledig spor på hovedkortet (PCI eller PCIe), ha flere valgmuligheter.

Et eksternt lydkort vil fungere på en stasjonær PC akkurat som det gjør på en bærbar PC slik som beskrevet i forrige avsnitt, så da er det like greit å hoppe videre til bruken av et internt kort.

Interne lydkort kommer i mange varianter, og priser fra noen hundrelapper og opp til flere tusenlapper.

Om man går for et kort i øverste enden av skalaen kommer det ikke akkurat til å stå på funksjonalitet, eller mangel på funksjonalitet for den saks skyld.

Har du en Blu-ray spiller i PC-en kan du via et av disse kortene, som for eksempel Asus sitt Xonar HDAV1.3 Deluxe, streame de nye HD-lydformatene via HDMI til forsterkeren.

At ikke dette er mulig med alle kortene har noe med film- og underholdningsindustriens anti-pirat-strategi å gjøre.

For å streame HD-lydformater som DTS-HD Master Audio (DTS-MA) og Dolby Digital TrueHD (DD TrueHD) så kreves det nemlig støtte for HDCP, noe som ikke støttes av alle kortene.

ANALOGE UTGANGER: Bruk de analoge utgangene om du vil at lydkortet skal ta seg av det meste.
ANALOGE UTGANGER: Bruk de analoge utgangene om du vil at lydkortet skal ta seg av det meste.
INTERNT LYDKORT: Et internt lydkort er et naturlig valg om du vil ha en generell oppgradering av lyden.
INTERNT LYDKORT: Et internt lydkort er et naturlig valg om du vil ha en generell oppgradering av lyden.

Faktisk støttes det ikke av kortet i seg selv heller, men av programpakken som følger med kortet.

Heldigvis er ikke streaming av HD-lydformatene gjennom HDMI det eneste man får om man går til innkjøp av for eksempel det nevnte Asus-kortet.

Flere av disse kortene gir deg også mulighet til å sende ut 5.1- eller 7.1-kanals lyd analogt, og det er her de største forskjellene mellom lydkortene pleier å komme til syne.

Skal et lydkort sende ut et analogt signal må det nødvendigvis også konverteres om fra digitalt til analogt først.

Dette gjøres ved bruk av en eller flere DAC-er, og på disse er det mye å vinne og mye å tape, både på lydkvalitet og kostnader.

Nettopp derfor er det også mange som går for å bruke penger på å kjøpe en separat DAC.

DAC (Digital Analog Converter)

Det er mange som sverger til å bruke en egen, separat DAC til å ta seg av det kritiske steget som konverteringen fra et digitalt til et analogt signal er.

Det er nemlig ikke bare bare å få til dette på en plettfri måte, noe som gjør at nettopp omformingen fra 1-ere og 0-er til et tilfredsstillende sinusformet signal kan være forskjellen på en irriterende kløe og en herlig gåsehud over hele kroppen.

- For å overføre lyden fra PC til receiver på best mulig måte, ville jeg brukt en DAC, sier lydeksperten vår, Lasse Svendsen i Lyd & Bilde. En av de beste DAC-ene der ute er Cambridge sin DacMagic D/A-konverter, men problemet med denne og mange andre DAC-er der ute, er at de kun har to analoge utganger, altså kun analog stereo, forklarer Svendsen.

Dette betyr at de, om du da ikke vil se på film med stereolyd, må sende ett hvert lydsignal med mer enn to kanaler videre til receiveren i sin opprinnelige digitale form.

Med andre ord er de ikke til særlig hjelp når det kommer til annet enn musikklytting, men så er det jo også akkurat det de fleste DAC-ene har som sin plan og hovedoppgave.

Nemlig å gi resten av stereoanlegget ditt den håndsrekningen det behøver for å gi deg akkurat den gåsehuden du så gjerne vil ha, i hvert fall når den beste musikken du vet om strømmer ut av høyttalerne dine.

Konklusjon: Musikk eller film?

MESTEREN: Når lyden skal konverteres fra analog til digital bør en god DAC absolutt vurderes.
MESTEREN: Når lyden skal konverteres fra analog til digital bør en god DAC absolutt vurderes.

Om alt du ønsker er å få musikksamlingen din til å høres best mulig ut, så er nok en DAC så absolutt å anbefale, enten du sitter på en stasjonær- eller bærbar PC.

Dette fordrer så klart at du har en måte å koble DAC-en digitalt til PC-en på, enten ved optisk-, coax- eller USB-grensesnitt.

Du skal nemlig ganske så langt opp i «receiver-hierarkiet» før du finner en som gjør konverteringsjobben bedre enn en god DAC.

Har du derimot planer om å se på film eller spille spill og du har både lyst og mulighet for å bruke mer enn to kanaler, bør du nok derimot titte på et av de andre alternativene.

Ikke bare kan et nytt lydkort gjøre at den eldre receiveren din plutselig kan få gleden av å sende DTS-HD Master Audio ut til høyttalerne sine, du kan også få gleden av bedre ytelse ved at lydkortet tar seg av lydprosesseringen.

Ved avspilling av film er ikke dette veldig merkbart, men det kan absolutt utgjøre en forskjell når rå lyddata kommer inn, som for eksempel når Media Center-PC-en din tar opp TV-programmene dine eller du spiller PC-spill.

Så finn ut hva som passer oppsettet og bruken din best, og velg ut fra det. Sitter du på en sliten receiver i budsjettklassen og et integrert lydkort, vil du nok oppleve en markant forbedring uansett.

Les også:

Test av 9 dyre og fete mobiler

Endelig et grafikkort som også har bra lydmuligheter

Slik virker din neste bil

De kuleste dingsene for 2010

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2010, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også