LG 47LA860W

Er dette årets peneste TV?

En velpolert TV som kun mangler skikkelig overbevisende svartnivå.

LEKKER: TV-en fra LG er både lekker og har en ok pris.
LEKKER: TV-en fra LG er både lekker og har en ok pris. Foto: Produsent
Sist oppdatert
TYNN: Dersom det er viktig har LG 47LA860W en tynn og pen profil.
TYNN: Dersom det er viktig har LG 47LA860W en tynn og pen profil. Foto: Produsent

Mens noen produsenter eksperimenterer med stemmestyring på sine nyeste flaggskip-TV-er, og andre tilbyr NFC-kobling med smarttelefoner, har LG like godt inkludert alt som er av funksjoner i denne 47-tommers LED-TV-en.

Ingen av disse funksjonene er nødvendigvis noe man absolutt må ha, men det sier likevel noe om hvor mange sider det er ved LG 47LA860W. Den inneholder passiv 3D i tillegg til en Magic Remote, tettpakkede SmartTV-sider og bransjens beste innholdssøk med SmartShare.

I tillegg ser 47LA860W fantastisk ut. Den er ganske den best utseende TV-en vi har sett i år med en ramme på kun 8 mm og en dybde på 35,1 mm.

På toppen av det hele får du USB-opptak og en oppgradert tokjernet prosessor som gir ekstra fart, og dermed snakker vi virkelig om et flaggskip av en TV.

Den har likevel ikke 4K- eller UDH-oppløsning som denne TV-en fra Samsung.

Funksjoner

LG er mer enn noen andre fortsatt interessert i å satse på 3D. Oppfinneren av FPR-teknologien, som gjør nytte av de samme 3D-brillene som brukes på kinoer, har lagt ved hele seks par i denne esken. Fire av dem av typen AG-F315, mens de to siste er AG-F310DP til bruk med Dual Play-funksjonen som gjør det mulig for to spillere å få hvert sitt bilde på hele skjermen samtidig.

47LA860W er også godt utstyrt med tilkoblinger, og den har fire HDMI-innganger.

Alle er langs siden og en er ARC-kompatibel (leverer returlyd fra TV-en) mens en annen er MHL-klar for bruk med smarttelefoner, som gjør at du kan vise mobilinnholdet på TV-en. Det burde være nok for de fleste.

Man finner også tre USB-innganger, hvorav en av dem er 3.0. Alle er plassert høyt opp på siden, men de er godt skjult så kabeltrekking burde ikke by på problemer. Der finner man også en CI-slot.

Nedenfor finner man LAN-inngang, en Scart-inngang, optisk ut, en hodetelefonutgang og adaptere for komponent- og kompositt-video. TV-en har for øvrig også WiFi.

Apputvalget er bra, men oversikten er litt rotete i og med at My Apps-siden egentlig inneholder de vi ville kalt widgets, som for eksempel snarveier til TV-inngangene, innstillinger, TV-guide, SmartShare og andre ting. Her er det også linker til 3D World og Games World i tillegg til LGs appbutikk.

SmartShare har god støtte for videoformater og takler både MKV, AVCHD, AVI, MP4 og MPEG i vår tester. Vi klarte også å få den til å spille OGG, WAV og AAC lossless-filer i tillegg til mer vanlig MP3, M4A og WMA. Disse fortsatte også å spille mens vi så på JPEG-bilder i lysbildevisning.

Alle disse filene dukker opp i lister som viser hva som er nylig spilt og nylig lagt til på hjemmeskjermen, noe som er svært nyttig.

LGs Triple XD-motor er fortsatt blant de få som kan konvertere ethvert kildemateriale fra 2D til 3D, og en nyvinning i år er i tillegg Motion Eye Care som fjerner de skarpeste toppene ved full lysstyrke.

Til sist må vi nevne at TV-en har et innebygget kamera som gjør det mulig å ringe over Skype i tillegg til å ta «selfies».

FLOTT: LG har virkelig lykkes med designet på denne TV-en.
FLOTT: LG har virkelig lykkes med designet på denne TV-en. Foto: Produsent

Bildekvalitet

Spesifikasjoner: LG 47LA860W

  • Størrelse: 47 tommer
  • Oppløsning: 1920 x 100 (Full HD)
  • Oppdateringsfrekvens: 200 Hz
  • Scart: Ja, 1x
  • HDMI: Ja, 4x, 1,4
  • MHL: Ja
  • USB: 3x
  • Vekt: 19,3 kilo m/stativ
  • Smart TV: Ja
  • 3D: Ja, passiv
  • Størrelse: 1059 x 694 x 269 mm (bxhxd)
  • Vekt: 19,2 kilo
  • Annet: Magic Remot fjernkontroll

Noe vi lenge har likt med LG-TV-er er bruken av bildemoduser fra Imaging Science Foundation, som også denne gangen er et positivt tilskudd. I tillegg finner man også et komplett utvalg av fargebehandingsinnstillinger fra hvitbalanse til valg av fargespekter.

I vår test brukte vi ISF 1 som basis, og den første testen vår var en 2D-gjennomtitting av Snikende Tiger, Skjult Drage.

Lokal dimming fungerer best på den laveste innstillingen, der den bidrar til et rent og presist bilde. Med denne innstillingen avslått får TV-en ofte et blålig preg i mørke bilder i tillegg til litt lysblødning i hjørnene og et snev av glød rundt skarpe objekter.

Lysblødningen preger ikke TV-en generelt. I stedet er det mangelen på overbevisende svartnivå som er 47LA86W sin største svakhet, noe som gjør den uaktuell for mange hjemmekinoer.

Ellers gjør den imidlertid en god jobb. Fargemetningen er naturlig og god, mens detaljrikdommen i HD-materiale er fantastisk selv i sekvenser med mye bevegelse.

Vi hadde ikke noe stort behov for å skru på TruMotion, men den gjør at kaotiske scener får en flott glatthet. Dessverre tilfører effekten også noe støy i omrisset av skuespillerne som beveger seg raskt i bildet. «Clear»- og «Clear Plus»- innstillingene fjerner på sin side for mye lysstyrke og tilfører samtidig støy så disse bør man helst unngå.

«Smooth» er også nyttig i 3D, selv om FPR-filteret og den lavere oppløsningen gjør at flimmer blir et mindre betydelig problem.

Som vanlig kan LG 47LA860W konvertere alle slags kilder til 3D - fra direktesendt TV til DVD og til og med materiale du streamer via SmartShare - men dette er en funksjon man like godt bare kan unngå. I vår test så vi på golf som ble sendt i HD og vi opplevde at 3D-konverteringen delte oppløsningen i to med synlige linjer, og at selv om grafikken på skjermen fikk en tydelig 3D-effekt så manglet også greenen dybde. Selv i publikumsbilder filmet nær bakken, vises ikke den teoretiske dybden tydelig nok.

Det blir også ofte forvirrende fordi bare midten av skjermen får full 3D-effekt, uavhengig av typen bilde.

Heldigvis gjør 47LA860W en mye bedre jobb med oppskalering av materiale som ikke HD og selv Youtube-videoer ser akseptable ut i fullskjerm mens vanlige TV-sendinger virkelig skinner.

Lyd

47LA860W kunne godt ha bydd på litt mer guffe, men de 24 watts høyttalerne er mer enn gode nok for jobben likevel.

APPER: Smart TV-funksjonen på LG 47LA860W er god med et bra utvalg av programmer.
APPER: Smart TV-funksjonen på LG 47LA860W er god med et bra utvalg av programmer. Foto: Techradar

En virtuell Surround-effekt trekker fram litt ekstra detaljrikdom, men kan ikke akkurat sies å omslutte en.

Løsningen kan være å gå for en lydfjøl. For eksempel har Philips lansert en soundbar med avtagbare surroundhøyttalere.

Verdi for pengene

47LA860W er stappet full med funksjoner. Prisen virker også riktig når man tar med i beregningen at det følger med 6 par 3D-briller og en haug med HDMI- og USB-porter.

Det er også verdt å merke seg at fjernkontrollappen for smarttelefoner og nettbrett er langt mer ambisiøs enn hos de fleste andre produsenter.

Gratisappen LG TV Remote for iOS og Android fungerer som en sekundær skjerm som kan speile bildet fra TV-en. Sendingen er omtrent seks sekunder forsinket i appen og det er mulig å ta skjermbilder og dele med andre. Denne funksjonen fungerer imidlertid ikke om det man ser på konverteres til 3D.

Appen gir full tilgang til alle TV-ens funksjoner og er et godt alternativ for de som ikke fornøyd med Magic-fjernkontrollen.

Brukervennlighet

Å kun legge ved en Magic Remote med LG 47LA860W er et selvsikkert valg, men dessverre også et år eller to for tidlig. Vi liker godt å bruke den - den er komfortabel å holde og gjør det enkelt å navigere - men den bruker for lang tid på å våkne fra sovemodus.

Omtrent hver gang vi plukket den opp, måtte vi vente opp til fem sekunder før pekeren dukket opp på skjermen.

Det skjer aldri med en tradisjonell fjernkontroll og vi lurer på hvorfor det skjer her, men det er uansett irriterende. Det innebærer også at man må tilbake til hjemmeskjermen hver gang man skal gjøre noe av betydning fordi det er så få hurtigknapper på fjernkontrollen.

Vi er også usikre på den skinnende sølvfargen som får den til å se litt billig ut. Børstet titan er det i hvert fall ikke og dermed hører den ikke hjemme med en flaggskips-TV som dette.

Den har imidlertid også en fordel, nemlig at navigering i TV-ens innebygde nettleser går mye raskere enn hos konkurrentene, mens skriving på det virtuelle tastaturet på skjermen går mye fortere enn med en tradisjonell fjernkontroll.

Vi har også en annen ting å utsette på Magic-fjernkontrollen. Den har en universalfunksjon som skal gjøre det mulig å styre andre enheter, men i vår test med en Philips 3D Blu-ray-spiller fungerte ikke noen av de fire kodene man kunne velge mellom.

Mens andre produsenter har overhalte sine smartgrensesnitt i 2013, har LG latt sitt være i fred, og det er bra. Vi har lenge beundret bruken av paneler på hjemmeskjermen som plasserer alt fra apper til filer på tilkoblede minnepinner, sammen med en liten rute med direktesending og en linje på bunnen med småprogrammer. Løsningen er smart og fargerik med tiltalende overganger og den har alt du trenger.

Vi må spesielt trekke fram SmartShare-panelet som ikke bare overvåker nye filer på tilkoblede minnepinner, men som også genererer forhåndsvisningsbilder. Det ser veldig bra ut og man har til og med fått plass til linker til smarttelefon og nettbrett.

Denne såkalte Screen Share-funksjonen foregår trådløst via WiDi eller WiFi Direct/Miracast med en Tag-On-funksjon der NFC-kompatible Android-enheter kan knyttes til TV-en kun ved å holde en Tag inntil dem.

SmartShare har også en annen dimensjon med MediaLink som er LGs navn på den innebygde Plex-programvaren. Dette er tydelig rettet mot folk som laster ned filer i MKV-, AVI og MP4-format. TV-en kobler seg til Plex-serveren som må kjøre på en PC eller Mac i nettverket, og denne henter metadata som bilder og plot-sammendrag fra nettet.

Den kan til og med sortere etter regissør, årstall, skuespiller og mye mer. Det fungerer ikke alltid - Plex påsto at et TV-program om stein og geologi var Cold Mountain - men når det fungerer er det forbløffende bra.

Så fort Plex er tilkoblet, dukker MediaLink også opp i TV-ens liste over inngangsenheter, mens ubrukte innganger er grået ut. Veldig smart.

Imidlertid er det også enkelte problemer med behandlingen av inngangene. Når man stopper avspillingen av en videofil bytter TV-en automatisk til en annen inngang med signal og det er irriterende å måtte navigere tilbake.

Vi har også en annen stor grensesnittinnvending og den gjelder programguiden. Det er en langtekkelig prosess å hente den opp og når den starter kutter den momentant bilde og lyd fra livesendingen. Det hele virker dermed veldig gammeldags.

Stemmestyring kan bare brukes til søk i SmartShare. Ved å holde inne mikrofonknappen på fjernkontrollen og lese inn for eksempel ordet fotball, får man en liste over innhold fra ulike apper. Kommandoer til å styre TV-en blir oversett, noe vi synes er smart, og stemmestyring er dermed kun designet for å unngå langtekkelig tasting.

Den er også nøyaktig nok. I vår test ga et søk på Prometheus et treff på traileren for filmen på YouTube, og den spilles av i fullskjerm uten å måtte starte en dedikert app.

I motsetning til andre lignende søkemotorer forteller også SmartShare deg hvilken tjeneste hver video stammer fra, noe som er mye mer nyttig enn for eksempel Samsungs ellers ganske like S Recommendation-tjeneste.

Konklusjon

Er dette årets peneste TV? Kanskje, og den ser bra ut på papiret også med et vel av funksjoner som inkluderer en pekefjernkontroll og en app som gjør en smartenhet til en sekundær skjerm. Den er også en av de enkleste TV-ene å bruke.

LG 47LA860W
LG 47LA860W

Dessverre skuffer bildekvaliteten litt, noe som kan være et problem for mange som er ute etter en flaggskips-TV. Magic-fjernkontrollen klarer seg heller ikke spesielt godt alene og programguiden skuffer.

FOR TIDLIG: Det er modig å kun legge med en Magic Remote, men det er trolig et år eller to for tidlig. Den bruker nemlig for lang tid på å starte opp.
FOR TIDLIG: Det er modig å kun legge med en Magic Remote, men det er trolig et år eller to for tidlig. Den bruker nemlig for lang tid på å starte opp. Foto: Techradar

På plussiden finner du SmartShare og et svært godt smartgrensesnitt. Bildemessig er det heller ingenting å utsette på detaljrikdommen, bevegelsesklarheten og SD-oppskaleringen.

Dermed er 47LA860W best som en stue-TV. Den har ikke det som kreves av en god hjemmekino-TV, men de fleste andre vil elske den.

Testen er oversatt og publisert av HjemmePC etter avtale med Techradar.co.uk.

Les også:

Dette er det beste trådløse hodesettet

Test av iPad mini med Retina-skjerm

Test av iPad Air




FLOTT: LG har virkelig lykkes med designet på denne TV-en.
FLOTT: LG har virkelig lykkes med designet på denne TV-en. Foto: Produsent

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også