Canon PowerShot G5 X

En perfekt reisekamerat

Canon PowerShot G5 X er et avansert kompaktkamera med en praktisk størrelse og svært god bildekvalitet.

ROBUST: Canon PowerShot G5 X er et avansert og solid kompaktkamera.
ROBUST: Canon PowerShot G5 X er et avansert og solid kompaktkamera. Foto: Canon
Sist oppdatert
PRAKTISK: Canon PowerShot G5 X er verken blant de slankeste eller de med renest design, men har mange praktiske innstillingsknapper og hjul.
PRAKTISK: Canon PowerShot G5 X er verken blant de slankeste eller de med renest design, men har mange praktiske innstillingsknapper og hjul. Foto: Canon

Canon PowerShot G5 X er Canons nye toppkamera blant kompaktkameraene. Med en prislapp som er høyere enn på flere av selskapets speilreflekskameraer, så bør det ha litt å by på.

Vi har tidligere testet PowerShot G7 X, som kan betegnes som en lillebror av G5 X.

Gode spesifikasjoner

Spesifikasjonene er ikke uventet gode. Her får du 20 megapikslers oppløsning, en lysfølsomhet som strekker seg til ISO 12.800, nesten seks bilder i sekundet med seriefotografering. En øyesøker med høy oppløsning er også på plass.

Innebygget wifi har den selvsagt også slik at kameraet kan brukes sammen med Canons «Camera Connect» app.

Litt skuffende er det at 4K-opptak ikke er på plass, men du får i alle fall filmet i 1080p-oppløsning med 60 bilder i sekundet. Det kan gi deg muligheten til å lage en mild saktefilm-effekt om du her programvare for det. Noe saktefilmfunksjon i selve kameraet finnes ikke.

Største blenderåpning er f/1.8, hvilket er bra. Bruker du zoomen vil denne minke til f/2.8 ved full zoom, noe vi synes her helt akseptabelt.

Ikke at kameraet har verdens råeste zoom heller. 4,2x optisk zoom får du her, med en brennvidde som strekker seg fra 24 mm til 100 mm (oversatt til 135 format).

Nærgrensen er på 5 cm, noe om kan gi sånn passe kule makrobilder, men ikke helt i samme klasse som kameraer som kan gi både 1 cm og 0 cm nærgrense, men disse har ofte mindre bildebrikke.

Det må også bemerkes at Canon endelig har gjort det mulig å lade kameraet via USB. Fortsatt vil det gå raskere å lade batteriet i den medfølgende batterikrybben, men om du vil kan du bruke samme MicroUSB-plugg du bruker til å lade mobilen din på kameraet også.

Praktisk hus

Vi skal ikke beskylde PowerShot G5 X for å være noen designperle. Det har mange utstikkende elementer, der den store klumpete øyesøkeren på toppen stikker seg mest ut.

Spesifikasjoner for Canon PowerShot G5 X

  • Oppløsning: 20,2 megapiksler
  • Sensor: 13,2 x 8,8 mm, CMOS
  • Optisk zoom: 4,2x
  • Skjermstørrelse: 3 tommer
  • Skjermoppløsning: 1.040.000 punkter
  • Øyesøker: 2.360.000 punkter
  • Lysfølsomhet: ISO 125–12.800
  • Største blender: f/1,8
  • Zoomområde (135): 24–100 mm
  • Video: 1920 x 1080 piksler, 60 bps
  • Seriefoto: 5,9 bps
  • Makro: 5 cm
  • Optisk bildestabilisator: Ja
  • Internminne: 0 MB
  • Minnekort: SD, SDHC, SDXC
  • Wi-fi: 802.11 b/g/n med NFC
  • GPS: Nei
  • Mål: 11,24 x 7,64 x 4,42 cm
  • Vekt: 377 gram

Laveste nettpris: 7975 kroner hos JapanPhoto.no

Her kunne kanskje Canon ha lært en lekse fra Sony Cyber-shot RX100 IV og heller ha brukt en praktisk pop-up løsning slik at søkeren ikke er i veien når du ikke trenger bruke den. For øvrig synes vi øyesøkeren gir et godt og skarpt søkerbilde.

Når det er sagt er PowerShot G5 X slettes ikke noe stygt kamera heller. Det gir en veldig god kvalitetsfølelse når man holder i det, og det har et godt grep.

Kameraet har mange justeringsknapper og hjul, slik et avansert kamera bør ha. Det gjør det lett å endre innstillinger uten å måtte gå helt inn i menyen hele tiden.

De innstillingene du ikke finner egne knapper for kan du lett justere via quick-menyen. At skjermen er berøringsfølsom gjør det enda enklere.

Vi liker også at skjermen kan vippes ut og vris, noe som gjør det lett å fotografere i stort sett alle vinkler og retninger.

Film-fokus

Den berøringsfølsomme skjermen spiller også en rolle når det kommer til videoopptak.

Her kan du nemlig raskt sette fokus ved å trykke på det område på skjermen du vil skal være skarpt. Da vil fokuset endre seg jevnt og nøyaktig slik at det gir en cinematisk effekt.

Det fremkaller samme følelse som da vi prøvde Sonys utmerkede SLT-kameraer for første gang og så hvor raskt og nøyaktig disse kameraene kunne stille fokus under videoopptak.

Kvaliteten

Vi synes Canon PowerShot G5 X leverer fra seg en veldig god bildekvalitet.

Ved lav ISO greier den fint å matche bildene du kan få fra dyrere kameraer som Sony Cyber-shot RX100 IV og Cyber-shot RX10 II.

Du skal likevel ikke skru ISO-verdien høyt opp før detaljskarpheten begynner og dale, og fra ISO 800 viser Sony kameraene styrke og holder godt på detaljskarpheten enda noen ISO-trinn mens Canon PowerShot G5 X faller litt bak.

Nå synes vi slettes ikke G5 X gir noen dårlige bilder på høy ISO heller. Det blir litt mer korn enn hva de dyrere konkurrentene leverer, men selv ved ISO 12.800 synes vi bildene er brukbare.

Spesielt om du bruker råbildene og kutter ut støyfiltrene. Da kan du få en ganske fin kornstruktur i bildene som ikke spiser for mye detaljer.

Videokvaliteten er heller ikke verst. Den greier selvsagt ikke å hamle opp med detaljskarpheten i 4K-opptakene som konkurrentene kan levere, men leverer gode 1080p opptak. Testene våre avslører at Sony-kameraene leverer litt finere detaljer også her, men det er marginalt.

Fin formfaktor

Canon PowerShot G5 X har en fin formfaktor. Det er lite og kompakt i forhold til systemkameraer, samtidig som det er avansert, har mange funksjoner og leverer god bildekvalitet. Dette er et utmerket kompaktkamera, men i denne prisklassen har den kraftig konkurranse.

Sony Cyber-shot RX100 IV har koster nesten 3000 kroner mer, men da får du et enda renere og mer kompakt design, 4K-video og noen supre saktefilmfunksjoner.

Går du heller ned i pris finner du Panasonic Lumix FZ300 ca. 1200 kroner billigere. Da får du også 4K-video og mye kraftigere zoom (24x), men dette kameraet her til gjengjeld mye mindre bildebrikke med de ulemper det fører med seg.

For å ikke snakk om mengden av systemkameraer du får fra 8000 kroner og nedover. Panasonic Lumix GF7 får du til 5000 kroner med objektiv, og gir litt bedre ytelse i mørke omgivelser samtidig som også den har en kompakt kropp.

ENDELIG: Canon har gjort det mulig å lade Canon PowerShot G5 X via USB. Det gjør at du kan lade kameraet via en nødlader om du vil.
ENDELIG: Canon har gjort det mulig å lade Canon PowerShot G5 X via USB. Det gjør at du kan lade kameraet via en nødlader om du vil. Foto: Canon

Vi synes uansett Canon PowerShot G5 X er et praktisk kompaktkamera som fungerer bra når du ikke vil dra med deg større kameraer ut, men trenger noe mer avansert enn mobiltelefonen.

Under kan du se noen testbilder fra Canon PowerShot G5 X.

Denne saken ble første gang publisert 13/11 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også