Slow Shutter Cam

Dette bildet er tatt med en iPhone

Resultatet kan bli bedre enn med speilrefleks.

Lang lukkertid kan også brukes for å ta litt mer spennende nattbilder, men her avslører hakkene i lysstripene at Slow Shutter Cam ikke bruker en kontinuerlig eksponering, men setter sammen mange bilder til ett.
Lang lukkertid kan også brukes for å ta litt mer spennende nattbilder, men her avslører hakkene i lysstripene at Slow Shutter Cam ikke bruker en kontinuerlig eksponering, men setter sammen mange bilder til ett. Foto: Lars Vidar Nordli
Sist oppdatert
Det er viktig med stativ når man skal bruke lang lukkertid. Et mobilstativ koster vanligvis ikke mange kronene, og som oftest kan selve mobilfestet skrues av og brukes på et ordentlig stativ om man har det tilgjengelig.
Det er viktig med stativ når man skal bruke lang lukkertid. Et mobilstativ koster vanligvis ikke mange kronene, og som oftest kan selve mobilfestet skrues av og brukes på et ordentlig stativ om man har det tilgjengelig. Foto: Lars Vidar Nordli

Mobilkameraer er ikke kjent for å flomme over av avanserte innstillinger, og det er et fåtall som lar deg sette blender og lukker manuelt, selv om de beste kameramobilene har mye å by på. iPhone 6 Plus, som vi har brukt i denne saken, har også et godt kamera, man har i utgangspunktet ikke mulighet for å ta bilder med lang lukkertid.

Det er synd, for det er mange fine effekter man kan lage med lang lukkertid. For eksempel kan du få rennende vann til å se ut som bomull, slik som bildet over, eller du kan ta bilder i trafikken hvor hver passerende bil lager en lysstripe gjennom bildet.

App fikser biffen

Speilrefleks- og systemkameraer, samt avanserte kompaktkameraer, har alltid hatt denne muligheten, mens kamerafunksjonen på iPhone har aldri gitt brukeren så altfor mange valg. Heldigvis finnes det apper som gir deg flere muligheter.

En av våre favoritter er en app kalt «Slow Shutter Cam» (laget av Cogitap Software). Den er riktignok ikke gratis, men vi synes de 9 kronene den koster er verdt det. Det finnes flere apper som gjør det samme som Slow Shutter Cam, men disse har vi ikke testet.

Slow Shutter Cam gjør akkurat det den lover, lar deg ta bilder med så lang lukkertid du ønsker. Det geniale er at den gjør det på en måte som gjør det mye enklere å få et bra resultat enn med et speilreflekskamera.

På et systemkamera må du nemlig forholde deg til hvor lyst det er ute.

På en solskinnsdag er det ikke sikkert at du kan ta bilder på mer enn ¼ sekund, selv med minste blender og laveste ISO (du kan riktignok utvide dette noe ved hjelp av såkalte ND-filter). Du finner flere tips om fotografering med lang lukkertid her.

Mindre støy

Slow Shutter Cam derimot bryr seg ikke noe om det, for den tar egentlig ikke en lang eksponering, men mange raske bilder etter hverandre, som fortløpende blir smeltet sammen til ett bilde.

Dermed blir ikke bildet lysere og lysere slik det gjør på et systemkamera.

Dette er egentlig en gammel og god teknikk kalt «averaging» eller multieksponering, mye brukt blant hobbyastronomer og kan brukes for å fotografere stjernespor. Det er et par andre fordeler med denne metoden også.

Du kan se resultatet på skjermen mens eksponeringen pågår, og den fører faktisk til mindre korn og støy. En ekte lang eksponering har heller motsatt effekt.

Slik gjør du det

Slow Shutter Cam er avhengig av at du bruker stativ. Et lite mobilstativ duger så lenge det holder mobilen helt stille (en selfiestang regnes ikke som et stativ).

Monter mobilen på stativet og hent opp Slow Shutter Cam-appen.

Slow Shutter Cam har ingen begrensning på lukkertid. Bildet til venstre er tatt med systemkameraet Samsung NX1, og her fikk vi kun brukt en lukkertid på 1/5 sekund med minste blenderåpning og laveste ISO. Bildet til høyre er tatt med Slow Shutter Cam (fra en litt annen vinkel), og den lot oss eksponere i flere minutter uten at bildet ble overeksponert.
Slow Shutter Cam har ingen begrensning på lukkertid. Bildet til venstre er tatt med systemkameraet Samsung NX1, og her fikk vi kun brukt en lukkertid på 1/5 sekund med minste blenderåpning og laveste ISO. Bildet til høyre er tatt med Slow Shutter Cam (fra en litt annen vinkel), og den lot oss eksponere i flere minutter uten at bildet ble overeksponert. Foto: Lars Vidar Nordli

Trykk på blender-ikonet nede til venstre for å sette riktig modus. For å få til vann-effekten må du bruke «Motion Blur» modusen. Du kan stille inn både eksponeringstid og Blur Effect. Vi foretrekker å ha begge på maksimum.

Om du som oss bruker «Blur», starter du opptaket ved å klikke en gang på kameraknappen.

Du vil se effekten på skjermen med en gang.

Når du er fornøyd kan du klikke en gang til og bildet lagres. Desto lengre tid du bruker, desto mer bomullsaktig framstår vannstrømmen. Et tips er å koble til Apples egen ørepropper. Da kan du bruke volumknappen til å ta bilde, og du slipper rystelser i kameraet når du starter eller stopper opptaket.

Andre muligheter

Du kan også bruke «Light Trail» modusen for å lage kule trafikkbilder, men her synes vi systemkameraene gjør en bedre jobb.

Det finnes tilsvarende apper for Android-plattformen, men vi har foreløpig ikke funnet noen vi synes fungerer like bra som Slow Shutter Cam på iPhone.

TATT MED IPHONE: Et stativ og en app er alt som skal til for å ta dette bildet med en iPhone.
TATT MED IPHONE: Et stativ og en app er alt som skal til for å ta dette bildet med en iPhone. Foto: Lars Vidar Nordli

Denne saken ble første gang publisert 11/03 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også