Samsung 9-serie

Denne tv-en koster 260.000 kroner

Samsungs versting-tv koster like mye som en ny småbil.

Publisert Oppdatert

Samsungs ny toppmodell, 9-serien med 4K-oppløsning, får en prislapp de fleste av oss ikke har råd til. Det hjelper lite med både ferie- og skattepenger når summen på prislappen overstiger prisen på en godt utstyrt Toyota Yaris Hybrid.

Vi fikk en kort time med TV-en i går da Samsung viste TV-en for pressen.

- Denne TV-en har fått alt av det beste fra Samsung, sier Knut Eirik Rørnes i Samsung.

TV-en er på imponerende 84 tommer og den er så stor at den leveres med et eget gulvstativ. Stativet har ikke bare funksjon som TV-stativ. Gjemt i rammen finner man høyttalere og en subwoofer som skal bidra til å gi TV-en god lyd.

Skjermen er en såkalt 4K-skjerm. Det betyr at den har 4 ganger så høy oppløsning som full HD TV-en du har hjemme i dag. Det betyr en oppløsning på 3840 x 2160 punkter og kalles også for UHD eller UHDTV som står for Ultra High Definition Television.

Men oppløsningen har en pris: Det finnes få kilder med 4K materiale.

- En god oppskalering er en kritisk faktor på en TV med denne oppløsning og størrelse, sier Rørnes. Han sier det er også en av grunnene til at TV-en er blitt så dyr.

- Samsung har lagt ned mye tid og ressurser for å få til en god oppskaleringsfunksjon, sier han. Selve oppskaleringen skjer i flere trinn og skal gjøre at selv YouTube-klipp skal bli severdige.

Rørnes viser oss materiale både fra Blu-ray og YouTube, som viser at teknikken fungerer. På enkelte apper i Samsungs Smart TV ser vi at oppskaleringen av tekst ikke alltid er like vellykket.

Skjermen på 9-serien er utstyrt med såkalt lokal dimming av baklyset. Det betyr at baklyset kan justere lysstyrken på totalt 240 soner for å kunne gi et best mulig bilde. I tillegg har Samsung en funksjon de kaller for mikrodimming som inkluderer over tusen soner.

Smart TV-funksjonen til Samsung har også blitt forbedret. Samsung tilbyr nå fem grunnmenyer som er «TV», Filmer og serier», «Foto, musikk og video», «Sosiale tjenester» og «Apps».

TV-en vil vises frem for publikum på Elkjøp på Skårer utenfor Oslo og på Elkjøp Forus uten for Stavanger.

Rørnes sier at 9-serien ikke er ment å være noe for alle, men en eksklusiv gjenstand for de som tar seg råd. Han ser også for seg at det finnes bedrifter, som hoteller, som kan være interessert i å kjøpe en slik TV. Noe salgsmål for 9-serien ønsker han ikke å opplyse om.

Dersom du synes 260.000 kroner er dyrt, så kan vi trøste deg med at for den prisen får du den levert hjem ferdig montert.

Les også:

TEST: Bra og billig Android-mobil med stor skjerm

Med denne tjenesten ser du Games of Thrones gratis

Test: Pinell Go - super norsk reiseradio

Slik flytter du hele filmsamlingen over på en minnepinne

RAMME: Samsung 9-serie leveres med et eget gulvstativ. Rammen inneholder høyttalere for å gi TV-en best mulig lyd.

RAMME: Samsung 9-serie leveres med et eget gulvstativ. Rammen inneholder høyttalere for å gi TV-en best mulig lyd. Foto: Hallvard Lunde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning