10 fotoapper for nettbrett

Bli fotoproff på nettbrett

Fotoapper for nettbrett kan brukes både til lek og alvor. Her er våre 10 film- og fotofavoritter for nettbrett.

NYTTE: Apper for nettbrett har gått fra å være morosaker til å bli relativt nyttige programmer.
NYTTE: Apper for nettbrett har gått fra å være morosaker til å bli relativt nyttige programmer. Foto: HjemmePC/skjermbilder
Sist oppdatert
SNAPSEED: Lett og brukervennlig program for å lage bilder med spesielle effekter. Stort utvalg av effekter som kan kjøpes til programmer.
SNAPSEED: Lett og brukervennlig program for å lage bilder med spesielle effekter. Stort utvalg av effekter som kan kjøpes til programmer. Foto: HjemmePC/skjermbilder

Det formelig flommer over av film- og fotorelaterte småprogrammer for mobilen, mens utvalget på nettbrett har vært litt mer begrenset. Vi har samlet våre 10 film- og fotofavoritter for iPad og Android i denne artikkelen. Vi har lagt vekt på nytteverdi, brukervennlighet og muligheten for å dele innhold med andre via sosiale medier som Facebook, Twitter, YouTube med flere.

Snapseed

Liker du å leke med effekter, lage «gamle fotografier» av nye, lage rammer, lage tilt-shift-bilder, dramatiske bilder og så videre? Med Snapseed er mulighetene til denne typen redigering store. Appen er organisert slik at når du laster den ned får du med noen basisfunksjoner og noen effekter. Deretter kan du åpne nye effekter mot betaling gjennom såkalt in-app-kjøp.

Appen har mange gode redigeringsmuligheter. Alt fra å rette opp horisonten på et skjevt bilde til å fikse hvitbalansen. Men det er likevel mengden med filtre - og muligheten for å justere disse som er appens store styrke. Brukervennligheten er svært god. En fingerbevegelse vertikalt på skjermen bytter funksjonalitet, mens en horisontal bevegelse bestemmer styrken på filteret. Ganske smart og veldig brukervennlig. Snapseed har også gode muligheter for deling av bilder via sosiale medier. Forvent at du åpner en del funksjoner, så prisen under kan sees på som en startpris, men vi synes appen er verdt pengene. Snapseed har annonsert at de kommer for Android, men den var ikke tilgjengelig da vi testet appene.

Plattform: iOs, (Android kommer)

Pris: 35 kroner (+ ekstra for nye funksjoner)

Photoshop Touch

PS TOUCH: Photoshop Touch er en relativt avansert fotoredigeringsapp. Her kan du for eksempel fjerne bakgrunnen på et bilde.
PS TOUCH: Photoshop Touch er en relativt avansert fotoredigeringsapp. Her kan du for eksempel fjerne bakgrunnen på et bilde. Foto: HjemmePC/skjermbilder

Navnet avslører mye for denne appen. For det første er det Adobe som står bak - samme selskap som står bak Photoshop for Mac og PC. App-versjonen er på mange måter en forenklet versjon av PC-programmet. Du har ikke alle de samme funksjonene, men det tar appen igjen på brukervennlighet. Selv om appen er lett å komme i gang med, anbefaler vi at du går gjennom alle instruksjonsvideoene Adobe har lagt med appen. Det gir mange nyttig tips og innføring i en del nye funksjoner, som du ikke har på PC-versjonen - om du bruker denne.

Adobe har satt en begrensning på bildestørrelsen som kan brukes på PS Touch på 1600 x 1600 punkter. Det er bra nok for bruk på nettet, men ikke godt nok for en proff illustratør eller en som jobber med grafikk profesjonelt. Et stort pluss er det at lagene du tilfører bildet ditt i PS Touch følger med filen om du åpner den i Photoshop på en PC/Mac. Det betyr at du kan lage skisser, drodle med ideer og så overføre ideen til jobb-PC-en for videreforedling. For mange vil det også være veldig bra å ha et bra redigeringsverktøy på nettbrettet, slik at bilder som skal postes på sosiale medier, e-post eller på en blogg blir best mulig.

Med PS Touch kan du for eksempel ganske lett gjøre bakgrunnen på et portrett uskarpt, du kan fjerne elementer og generelt fikse på bildene dine.

PS Touch har også en rekke filter du kan påføre bildene dine. Du kan som regel bestemme intensiteten på filtrene selv. I tillegg kan du legge til tekst, graderinger, forvrenge og mye mer. PS Touch fremstår i våre øyne som den mest funksjonsrike fotoredigeringappen akkurat nå. Photoshop Touch har «giftet» seg med Facebook og er i skrivende stund den eneste sosiale medie det er mulig å dele bilder med direkte fra appen. Vi hadde kanskje forventet at hvert fall Twitter var en direktemulighet. Appen koster 70 kroner og er verdt pengene om du er over snittet interessert i fotoredigering. Vi savner en enkel funksjon for å fjerne røde øyne.

Plattform: iOs, Android

Pris: 70 kroner

Pixlr'o'matic

Dette programmet har funksjoner vi finner i mange av fotoappene for Android og iPad. Den legger på filtre, effekter og rammer.

PIXLR-O-MATIC: Et ok alternativ 
til Instagram
PIXLR-O-MATIC: Et ok alternativ til Instagram Foto: HjemmePC/skjermbilder

Denne appen har mange kunstneriske lag som kan legges over bilder og den har et bra utvalg av rammer. Pixlr 'o' matic er på mange måter en god kopi av Instagram, men med flere kunstneriske muligheter. Grei brukervennlighet og bra delemuligheter direkte til sosiale medier.

Plattform: Android og iOS

Pris: Gratis, 7 kroner for en betalversjon

Adobe Photoshop Express

Ønsker du ikke å bruke 70 kroner på Adobe Photoshop Touch, kan Photoshop Express være et alternativ. Dette var den første appen til Adobe og fungerer greit. Den er gratis og er et greit alternativ i fotoverktøykassen på nettbrettet.

Photoshop Express kan brukes for å fikse opp bilder. Du får funksjoner som oppskarping, sort/hvit, soft fokus, skissefilter og en del andre filter. Vi savner en fiks røde øyne funksjon.

Du kan også kjøpe tilleggspakker. I skrivende stund kan man kjøpe en kamerapakke og en pakke med fotorammer. Prisene varierer fra 14-35 kroner

Programmet er i utgangspunktet gratis, det er brukervennlig og til en viss grad nyttig, så vi ser ingen grunn for at du ikke skal teste det ut all den tid du slipper å betale for appen.

Plattform: Android, iOS

Pris: Gratis

iPhoto

Dette programmet er for deg som har giftet deg med Apple og har en iPad. Programmet er veldig «appelsk» og er helt på høyde med Adobe Photoshop Touch når det gjelder funksjonalitet og brukervennlighet. Du finner de vanlige redigeringsverktøyene du forventer i et fotoprogram, som beskjæring, oppretting av skjeve horisonter, oppskarping med mer. Men iPhoto har også en del smarte funksjoner som gjør at du raskt kan gjøre en blå himmel i et bilde blåere uten at du påvirker resten av bildet. Du kan også redigere bort røde øyne i iPhoto. Bilder kan deles til både kamerarullen, iTunes, Twitter, Flickr, Facebook og andre. Du kan også veldig lett markere ut en samling bilder og spille av en lysbildeserie - med eller uten pling-plong-musikk. Til 35 kroner fremstår iPhoto som et godt kjøp.

Plattform: iOS

PS Express: Noe rimeliegere enn PS Touch og et greit alternativ for enkel bilderedigering.
PS Express: Noe rimeliegere enn PS Touch og et greit alternativ for enkel bilderedigering. Foto: HjemmePC/skjermbilder

Pris: 35 kroner

IPHOTO: Apples iPhoto er et godt valg om du har iPad.
IPHOTO: Apples iPhoto er et godt valg om du har iPad. Foto: HjemmePC/skjermbilder

iMovie

Igjen et Apple-only-produkt. Men vi tar det med fordi iMovie er et suverent program til å sette sammen små filmsnutter du har tatt med digitalkameraet ditt eller mobilen til en sammenhengende «film».

iMovie er ikke noen fullgod erstatning til et godt videoredigeringsprogram og iMovie på Mac vil også gjøre langt med for deg enn iMovie for iPad. Men, har du riktig kabel/adapter fra Apple, kan du tømme bildene dine inn på iPaden og i løpet av 15-20 minutter lage en 5-10 minutters film som er severdig.

I tillegg til å kutte i filmklipp og legge til overganger, kan du legge på tekster (litt rigid løsning) og du kan legge på lyd. Du kan enten velge å lese inn dine egne kommentarer, eller du kan bruke temalyden fra malen du jobber ut ifra. Malen bestemmer blant annet utsende på menyene. Appen fungerer bra på den måten at du faktisk kan redigere små filmer mens du sitter på bussen, toget eller på flyet hjem fra en helg i Amsterdam. Før du er hjemme har du laget en fin liten film fra helgens opplevelser. Spesielt barn elsker å se seg selv på video og en grei film blir gjerne sett igjen og igjen.

Dessuten en perfekt greie å dele på YouTube eller Facebook. Har du iPad og filmer en del med mobilen eller et kompaktkamera, anbefales denne appen på det varmeste.

Plattform: iOS

Pris: 35 kroner

Kamera Zoom FX

Dette er første og fremst en ganske bra kamera-app til Android. Den fungerer bra både på mobil og nettbrett. Denne appen har også noen stiler og lag den kan legge på bildene dine. Her synes vi både Pixlr'o'Matic og Snapseed gjør en bedre jobb. Det interessante med Kamera Zoom FX er at den byr på tidsutløser for kameraet og den har en innebygd timelaps-funksjon. Den siste gjør at du for eksempel kan sette kameraet opp til å ta ett bilde hvert 10 sekund helt til du stopper den å gjøre det eller at den går tom for lagringsplass. Bildene må du selv sette sammen til en film i etterkant, men en ganske tøff funksjon. I tillegg kan du stemmestyre kamerat. Still deg opp i ønsket posisjon og si «smil» eller lag en vilkårlig «lyd» og det blir tatt et bilde. Dessverre kan man ikke ta flere bilder på rad uten å trykke på aktiveringen på ny.

Plattform: Android

Pris: 16 kroner

Paper Camera

IMOVIE: Fotoredigering med iMovie på iPad er enkelt og moro. Ikke veldig avansert, men det fungerer.
IMOVIE: Fotoredigering med iMovie på iPad er enkelt og moro. Ikke veldig avansert, men det fungerer. Foto: HjemmePC/skjermbilder

Paper Camera tar bilder på en måte som kanskje best kan beskrives som en tegneseriestil. Du kan for eksempel lage bilder med samme stil som «Take on me»-videoen til a-ha brukte på 90-tallet eller i en Batman-aktig Gotham City-stil. Du kan justere effektene noe og delemulighetene er de samme som du har på nettbrettet du bruker, det vil i grunn si til alle mulige sosiale nettverk i tillegg til SMS og MMS. Brukervennligheten er ikke den beste, selv om programmet på ingen måter er avansert.

CAMERA ZOOM FX: Funksjonsrik kameraapp for Android.
CAMERA ZOOM FX: Funksjonsrik kameraapp for Android. Foto: HjemmePC/skjermbilder

Plattform: Android og iOS

Pris: 10,90/ 7 kroner

TimeLapse

Dette er strengt tatt en iPhone-app, men fungerer også på iPad. TimeLapse-appen tar bilder med gitte intervaller slik at du senere kan lage en film der typiske en hendelse er komprimert til noen få sekunder eller minutter. Det kan være blomster som gror eller noen som bygger en garasje. Ulempen med appen er at du blokkerer nettbrettet eller mobilen så lenge det tar å ta alle bildene som skal tas. Det gjør at prosjektene du lager timelaps-filmer av med denne appen nok begrenser seg til noen timer.

Plattform: iOS

PAPER CAMERA: Artig effektkamera som lager bilder med tegneserieeffekt.
PAPER CAMERA: Artig effektkamera som lager bilder med tegneserieeffekt. Foto: HjemmePC/skjermbilder

Pris: Gratis/14 kroner

Instagram

Den superpopulære fotoappen Instagram er mer en bildedelingstjeneste enn en ren fotoapp. Via appen kan du dele bilder med venner, men også med totalt ukjente. Du kan også velge å følge personer som deler bilder du liker. Filtrene og rammene på Instagram-bildene er nok også en av årsakene til appens suksess. Med noen få fingertrykk har du forvandlet et kjedelig bilde av frokosten din til et ørlite stilleben.

To nyheter verdt å merke seg er for det første at Instagram nå også er tilgjengelig på Android. I tillegg har Facebook nylig kjøpt selskapet for en milliard dollar, så vi kan vel forvente at Facebook skal ha betalt for kjøpet i en eller annen form. Kanskje en enda tettere integrering med Facebook blir resultatet?

Plattform: iOS, Android

Pris: Gratis

Har du andre tips? Del gjerne på vår Facebook-side.

Les også:

Godt iPad-feste for baksetet i bilen

TIMELAPSE: Lag timelapse-filmer med mobilen. Du trenger en god app og det finner du i appen TimeLapse.
TIMELAPSE: Lag timelapse-filmer med mobilen. Du trenger en god app og det finner du i appen TimeLapse. Foto: HjemmePC/skjermbilder

Test: Sonos SUB - et løft til Sonos

INSTAGRAM: Mange finner denne appen bra. En slags fotoverdenens svar på Facebook. Som fotoapp finnes det mange bedre alternativer, men denne har et sosialt tillegg som mange liker.
INSTAGRAM: Mange finner denne appen bra. En slags fotoverdenens svar på Facebook. Som fotoapp finnes det mange bedre alternativer, men denne har et sosialt tillegg som mange liker. Foto: HjemmePC/skjermbilder

Enkel og genial univeraslholder for mobilen - til bilbruk

Sommerens tre råeste mobiler

Denne saken ble første gang publisert 25/06 2012, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også